RECEPT Medové perníčky jsou důležitou součástí vánočního i velikonočního stolu. Slavnostní hostina se bez nich neobejde. Při tom každá hospodyně má svůj osvědčený postup pečení - jaké suroviny použít, jak dlouho nechat těsto i hotové perníčky odležet, za jaké teploty péct. V každé domácnosti jsou perníčky zkrátka jiné.
To je první část práce. Druhá směna nastává při zdobení, které má také své tajemství.
Zkuste perníčky upéci a ozdobit. nejspíš se vám na poprvé nepovedou úplně podle vašich představ, ale zkušenosti z vás nakonec udělají mistryni. Určitě vás to chytne a budete chtít dělat stále lepší, chutnější, měkčí, voňavější a hezčí perníčky každý rok.
Vánoční cukroví nebo chaloupka?
Možná se časem odvážíte i na prostorové perníkové objekty. Dělají se stejným způsobem jako nejobyčejnější perníčky. Jenom musíte více přemýšlet, aby vám všechno pasovalo k sobě. Buď se tedy vyznáte v geometrii a "střih" si uděláte sama předem z papíru, nebo ho obkreslíte ze specializovaného časopisu či vytisknete z perníkářské internetové stránky. Oblíbené jsou chaloupky, jehličnaté stromy a betlémy, ale fantazii se meze nekladou.
VIDEO Vykrojené tvary medových perníčků
Základní recept na medové perníčky
1. Do velké mísy (opravdu velké!) nasypeme a vlijeme všechny ingredience. Měly by mít všechny v ten okamžik pokojovou teplotu.
2. Promísíme pomocí vařečky a posléze prohněteme rukama do měkkého vláčného těsta.
3. Těsto vyklopíme na vál a pořádně vypracujeme. Jeho konzistence by měla připomínat plastelínu. Pokud se těsto drobí, přidáme máslo. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky.
4. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme ho 2 až 3 dny odležet v chladu. Hodí se sklep, nebo třeba skleník, případně krytý balkon, pokud nemrzne. Nelze ho vložit do ledničky!
5. Těsto je připravené, pokud trochu nakyne, ale při tom je uleželé a na omak vláčné.
6. Vál poprášíme hladkou moukou. Těsto vyválíme na plát silnou asi půl centimetru. Je praktické z celkové dávky těsta oddělit vždy tolik, aby se perníčky vešly na jeden plech.
7. Vykrajujeme perníčkové tvary pomocí vykrajovátek. Pokládáme je na pečící papír položený na plechu. Počítejme s mezerami, protože při pečení se perníčky poněkud zvětší a nabydou i do výšky.
8. Pečeme v troubě při teplotě 170 stupňů 8 až 9 minut. Dobu pečení prodloužíme, pokud jsme vyváleli plát silnější než 0,5 cm.
9. Horké perníčky hned po vytažení z trouby potřeme bílkem, aby se jejich povrch leskl.
10. Necháme vychladnout a zdobíme bílou nebo barevnou polevou. Perníčky by měly být měkké a ihned k jídlu. Pokud je na pár dní necháme odležet zase v chladu, budou ještě lepší.
PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME Hlavní podzimní sezona výlovů rybníků se odehrává v říjnu a listopadu. První listopadový víkend budou nejzajímavější výlovy na Moravě - Olšovec v Jedovnici, Emauzský rybník v Odrách a Nezmar v Dolním Benešově... celý článek
Rybáři z Hluboké se chystají zatáhnout druhý největší rybník v Česku. Výlov Bezdreva proběhne 26. - 29. října. Chybět nebudou ani tradiční rybářské slavnosti na hrázi rybníka 28. října. Návštěvníky čeká tradiční trh,
Festival Zemplínske lakocinky v rekreačnom areáli Kaluža na Zemplínskej Šírave, sa mimoriadne vydaril. Počas oboch dní panovala výborná nálada, areál zaplnili návštevníci z celého regiónu i zo vzdialenejších kútov Slovenska.
AKTUALIZACE Mezi oblíbené podzimní výlety v italském Jižním Tyrolsku se řadí vycházky do kaštanových alejí. Chodí sem místní lidé na procházku i pro sklizeň, ale také turisté, aby zažili originální atmosféru.
RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak