Jak se pečou medové perníčky
RECEPT Medové perníčky jsou důležitou součástí vánočního i velikonočního stolu. Slavnostní hostina se bez nich neobejde. Při tom každá hospodyně má svůj osvědčený postup pečení - jaké suroviny použít, jak dlouho nechat těsto i hotové perníčky odležet, za jaké teploty péct. V každé domácnosti jsou perníčky zkrátka jiné.
Suroviny na perník
500 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
150 g másla
1 vejce
1 bílek
2 lžice medu
1 lžička jedlé sody
3 lžičky perníkového koření
1 lžička kypřícího prášku
2-3 lžičky kakaa
1 bílek
Suroviny na polevu
1 bílek
prosátý moučkový cukr
kapka citronové šťávy
To je první část práce. Druhá směna nastává při zdobení, které má také své tajemství.
Zkuste perníčky upéci a ozdobit. nejspíš se vám na poprvé nepovedou úplně podle vašich představ, ale zkušenosti z vás nakonec udělají mistryni. Určitě vás to chytne a budete chtít dělat stále lepší, chutnější, měkčí, voňavější a hezčí perníčky každý rok.
Vánoční cukroví nebo chaloupka?
Možná se časem odvážíte i na prostorové perníkové objekty. Dělají se stejným způsobem jako nejobyčejnější perníčky. Jenom musíte více přemýšlet, aby vám všechno pasovalo k sobě. Buď se tedy vyznáte v geometrii a "střih" si uděláte sama předem z papíru, nebo ho obkreslíte ze specializovaného časopisu či vytisknete z perníkářské internetové stránky. Oblíbené jsou chaloupky, jehličnaté stromy a betlémy, ale fantazii se meze nekladou.
VIDEO Vykrojené tvary medových perníčků
Základní recept na medové perníčky
1. Do velké mísy (opravdu velké!) nasypeme a vlijeme všechny ingredience. Měly by mít všechny v ten okamžik pokojovou teplotu.
2. Promísíme pomocí vařečky a posléze prohněteme rukama do měkkého vláčného těsta.
3. Těsto vyklopíme na vál a pořádně vypracujeme. Jeho konzistence by měla připomínat plastelínu. Pokud se těsto drobí, přidáme máslo. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky.
4. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme ho 2 až 3 dny odležet v chladu. Hodí se sklep, nebo třeba skleník, případně krytý balkon, pokud nemrzne. Nelze ho vložit do ledničky!
5. Těsto je připravené, pokud trochu nakyne, ale při tom je uleželé a na omak vláčné.
6. Vál poprášíme hladkou moukou. Těsto vyválíme na plát silnou asi půl centimetru. Je praktické z celkové dávky těsta oddělit vždy tolik, aby se perníčky vešly na jeden plech.
7. Vykrajujeme perníčkové tvary pomocí vykrajovátek. Pokládáme je na pečící papír položený na plechu. Počítejme s mezerami, protože při pečení se perníčky poněkud zvětší a nabydou i do výšky.
8. Pečeme v troubě při teplotě 170 stupňů 8 až 9 minut. Dobu pečení prodloužíme, pokud jsme vyváleli plát silnější než 0,5 cm.
9. Horké perníčky hned po vytažení z trouby potřeme bílkem, aby se jejich povrch leskl.
10. Necháme vychladnout a zdobíme bílou nebo barevnou polevou. Perníčky by měly být měkké a ihned k jídlu. Pokud je na pár dní necháme odležet zase v chladu, budou ještě lepší.
Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Přečtěte také, jak správně připravit Svařené víno a vychutnejte Trutnovské zimní nápoje.
Diskuse
Diskuze k článku
Pašijový svatý týden Velikonoční
Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?
Nejčtenější články
Houbařské a mykologické akce 2024
Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?
Velikonoční akce v jižních Čechách
Pašijový svatý týden Velikonoční
Houby AKTUÁLNĚ 2024
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Čarodějnický rej na zámku | Benešov nad Ploučnicí | 27.-28.4. | 27.4. | |
Spezi - veletrh | Německo, Lauchringen | 27.-28.4. Alternativní cyklistika | 27.4. | |
Mittelalterspektakel | Německo, Burg Hohnstein | 27.-28.4. | 27.4. | |
Lodě na Labi | Nymburk | 29.4.-8.5. | 29.4. | |
Hrnčířská sobota | Veselý Kopec | 4.5. | ||
ATM - veletrh | Spojené arabské emiráty, Dubai | 6.-9.5. | 6.5. | |
Wellnesstourism - veletrh | Japonsko, Tokio | 8.-10.5. | 8.5. | |
Hobby - veletrh | České Budějovice, výstaviště | 9.-12.5. | 9.5. | |
Cestoslet - festival | Běšiny | 9.-12.5. | 9.5. | |
Živé dějiny Jenštejna
|
Jenštejn | 11.5. |
Diskuse
nftfyxhb | order lisinopril online from canada, 23.4.2024 18:37, 119 přís... |
zxbkrcjgt | buy valtrex australia, 23.4.2024 18:29, 4 příspěvky |
oybdeuju | buy synthroid online, 23.4.2024 18:20, 119 příspěvků |
bfsoiffl | lisinopril cost, 23.4.2024 18:12, 12 příspěvků |
pemrisyn | rx pharmacy no prescription, 23.4.2024 18:02, 119 příspěvků |
jfxjregi | 40 mg lisinopril for sale, 23.4.2024 18:00, 1 příspěvek |
класическо брауни | Sownhyp, 23.4.2024 16:50, 3 příspěvky |
класическо брауни | Sownhyp, 23.4.2024 16:50, 3 příspěvky |
yyqvfypw | 025 mg synthroid, 23.4.2024 16:36, 4 příspěvky |
yzgeknif | discount pharmacy online, 23.4.2024 16:26, 4 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
135 let turistického značení | Horydoly , 20.4.2024 19:20 |
EXPEDÍCIE (jar 2024) | Horydoly , 20.4.2024 17:50 |
ČSK media - změny na PR p... | Horydoly , 19.4.2024 12:00 |
S Winterbergem na Dobešku | Horydoly , 11.4.2024 0:02 |
Re: Praha | Horydoly Open, 10.4.2024 10:32 |
Tipy na dámské běžecké bo... | Horydoly Open, 10.4.2024 10:11 |
Zákolany | Horydoly , 8.4.2024 18:24 |
Lojzovka | Horydoly , 8.4.2024 18:23 |