Jak se pečou medové perníčky

Jak se pečou medové perníčky
Ryba ze zdobeného perníku.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

RECEPT Medové perníčky jsou důležitou součástí vánočního i velikonočního stolu. Slavnostní hostina se bez nich neobejde. Při tom každá hospodyně má svůj osvědčený postup pečení - jaké suroviny použít, jak dlouho nechat těsto i hotové perníčky odležet, za jaké teploty péct. V každé domácnosti jsou perníčky zkrátka jiné.

Jak na to

Suroviny na perník

500 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
150 g másla
1 vejce
1 bílek
2 lžice medu
1 lžička jedlé sody
3 lžičky perníkového koření
1 lžička kypřícího prášku
2-3 lžičky kakaa
1 bílek

Suroviny na polevu

1 bílek
prosátý moučkový cukr
kapka citronové šťávy

To je první část práce. Druhá směna nastává při zdobení, které má také své tajemství.

Zkuste perníčky upéci a ozdobit. nejspíš se vám na poprvé nepovedou úplně podle vašich představ, ale zkušenosti z vás nakonec udělají mistryni. Určitě vás to chytne a budete chtít dělat stále lepší, chutnější, měkčí, voňavější a hezčí perníčky každý rok.

Vánoční cukroví nebo chaloupka?

Možná se časem odvážíte i na prostorové perníkové objekty. Dělají se stejným způsobem jako nejobyčejnější perníčky. Jenom musíte více přemýšlet, aby vám všechno pasovalo k sobě. Buď se tedy vyznáte v geometrii a "střih" si uděláte sama předem z papíru, nebo ho obkreslíte ze specializovaného časopisu či vytisknete z perníkářské internetové stránky. Oblíbené jsou chaloupky, jehličnaté stromy a betlémy, ale fantazii se meze nekladou.

VIDEO Vykrojené tvary medových perníčků

Základní recept na medové perníčky 

1. Do velké mísy (opravdu velké!) nasypeme a vlijeme všechny ingredience. Měly by mít všechny v ten okamžik pokojovou teplotu.

2. Promísíme pomocí vařečky a posléze prohněteme rukama do měkkého vláčného těsta.

3. Těsto vyklopíme na vál a pořádně vypracujeme. Jeho konzistence by měla připomínat plastelínu. Pokud se těsto drobí, přidáme máslo. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky.

4. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme ho 2 až 3 dny odležet v chladu. Hodí se sklep, nebo třeba skleník, případně krytý balkon, pokud nemrzne. Nelze ho vložit do ledničky!

5. Těsto je připravené, pokud trochu nakyne, ale při tom je uleželé a na omak vláčné.

6. Vál poprášíme hladkou moukou. Těsto vyválíme na plát silnou asi půl centimetru. Je praktické z celkové dávky těsta oddělit vždy tolik, aby se perníčky vešly na jeden plech.

Medové zdobené perníčky.

7. Vykrajujeme perníčkové tvary pomocí vykrajovátek. Pokládáme je na pečící papír položený na plechu. Počítejme s mezerami, protože při pečení se perníčky poněkud zvětší a nabydou i do výšky.

8. Pečeme v troubě při teplotě 170 stupňů 8 až 9 minut. Dobu pečení prodloužíme, pokud jsme vyváleli plát silnější než 0,5 cm.

9. Horké perníčky hned po vytažení z trouby potřeme bílkem, aby se jejich povrch leskl. 

10. Necháme vychladnout a zdobíme bílou nebo barevnou polevou. Perníčky by měly být měkké a ihned k jídlu. Pokud je na pár dní necháme odležet zase v chladu, budou ještě lepší. 

Medové zdobené perníčky.

Horydoly.cz Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Přečtěte také, jak správně připravit Svařené víno a vychutnejte Trutnovské zimní nápoje.

Medové zdobené perníčky.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Houby AKTUÁLNĚ 2025

Houby AKTUÁLNĚ 2025

PRAHA Přinášíme zprávy z lesů a luk. Přejeme dobrou chuť, ať už připravujete smaženici, sušíte nebo nakládáte jakékoliv jedlé houby!... celý článek

Livigno, Bormio a Valtellina 2024/2025

Kolik váží plynová bomba? Řekne vám to tara

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Plzeň a Plzeňsko AKTUÁLNĚ 2025

Plzeň a Plzeňsko AKTUÁLNĚ 2025

NEPOMUK Novinky ze západočeské metropole a okolí.
Je libo konzervu? Lečo, guláš, párky...

Je libo konzervu? Lečo, guláš, párky...

RETRO Lečo v konzervě s moravskou klobásou 600 g podáváme s chlebem nebo brambory, můžeme doplnit uzeninou.
Výlovy rybníků 2025 listopad

Výlovy rybníků 2025 listopad

PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME Hlavní podzimní sezona výlovů rybníků se odehrává v říjnu a listopadu.
Kolik váží plynová bomba? Řekne vám to tara

Kolik váží plynová bomba? Řekne vám to tara

Pokud si nejste jisti, kolik plynu na vaření, grilování či vytápění v bombě ještě zbývá, zjistíte to velmi jednoduše převážením. Na každé plynové láhvi je vyražen údaj "tara", který uvádí přesnou
MAPA: Výlovy rybníků v Česku

MAPA: Výlovy rybníků v Česku

Přinášíme vám mapu rybníků v České republice, kde jsou organizovány veřejné výlovy.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Krkonošský parní víkend
Martinice v Krkonoších 12.-13.7. 12.7.
Řinčobraní - historický šerm Krašov 12.7.
Slavnosti Jakuba Krčína Třeboň 18.-19.7. 18.7.
Hrdané slávnosti Stará Ľubovňa, hrad 25.-27.7. 25.7.
Americana - veletrh Německo, Augsburg 3.-7.8. Westernový styl 3.8.
IBTM - veletrh Mexico, Mexico City 20.-21.8. 20.8.
Země živitelka - veletrh České Budějovice, výstaviště 21.-26.8. 21.8.
Výstava stanů Praha, Letňany 16.6.-24.8. 24.8.
Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují 28.-31.8. 28.8.
Caravan Salon - veletrh Německo, Düsseldorf 29.8.-7.9. 29.8.

Diskuse

Motorbreath Motorbreath, 12.7.2025 3:22, 1 příspěvek
Zachránila život ukrajins... Klára, 11.7.2025 23:30, 302 příspěvků
Byla nejlepší! Klára, 11.7.2025 23:23, 302 příspěvků
Byla nejlepší! Novinář, 11.7.2025 22:08, 302 příspěvků
Tanečnice z pouště Táta, 11.7.2025 18:48, 302 příspěvků
Tanečnice z pouště Novinář, 11.7.2025 18:30, 302 příspěvků
Byla nejlepší! Cyklista, 11.7.2025 7:19, 302 příspěvků
Turek opět lže a překrucuje Cyklista, 11.7.2025 6:58, 302 příspěvků
autorovi Václav, 11.7.2025 5:15, 302 příspěvků
Byla nejlepší! Klára, 11.7.2025 0:10, 302 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Restaurace a hospody Horydoly Open, 9.7.2025 13:51
V pátek začíná 34. Festiv... Horydoly Open, 9.7.2025 13:36
Pillerseetal Horydoly , 4.7.2025 22:24
Pro zvědavce: Kino Alm, k... Horydoly Open, 4.7.2025 12:04
Třídenní trek přes Piller... Horydoly Open, 4.7.2025 12:01
Pytloun Harrachov Horydoly , 4.7.2025 11:49
Pillerseetal LavillThopy LavillThopy, 3.7.2025 19:58
Karlovarský filmový festi... Horydoly , 3.7.2025 0:31