
Jak se pečou medové perníčky
RECEPT Medové perníčky jsou důležitou součástí vánočního i velikonočního stolu. Slavnostní hostina se bez nich neobejde. Při tom každá hospodyně má svůj osvědčený postup pečení - jaké suroviny použít, jak dlouho nechat těsto i hotové perníčky odležet, za jaké teploty péct. V každé domácnosti jsou perníčky zkrátka jiné.
Suroviny na perník
500 g hladké mouky
120 g moučkového cukru
150 g másla
1 vejce
1 bílek
2 lžice medu
1 lžička jedlé sody
3 lžičky perníkového koření
1 lžička kypřícího prášku
2-3 lžičky kakaa
1 bílek
Suroviny na polevu
1 bílek
prosátý moučkový cukr
kapka citronové šťávy
To je první část práce. Druhá směna nastává při zdobení, které má také své tajemství.
Zkuste perníčky upéci a ozdobit. nejspíš se vám na poprvé nepovedou úplně podle vašich představ, ale zkušenosti z vás nakonec udělají mistryni. Určitě vás to chytne a budete chtít dělat stále lepší, chutnější, měkčí, voňavější a hezčí perníčky každý rok.
Vánoční cukroví nebo chaloupka?
Možná se časem odvážíte i na prostorové perníkové objekty. Dělají se stejným způsobem jako nejobyčejnější perníčky. Jenom musíte více přemýšlet, aby vám všechno pasovalo k sobě. Buď se tedy vyznáte v geometrii a "střih" si uděláte sama předem z papíru, nebo ho obkreslíte ze specializovaného časopisu či vytisknete z perníkářské internetové stránky. Oblíbené jsou chaloupky, jehličnaté stromy a betlémy, ale fantazii se meze nekladou.
VIDEO Vykrojené tvary medových perníčků
Základní recept na medové perníčky
1. Do velké mísy (opravdu velké!) nasypeme a vlijeme všechny ingredience. Měly by mít všechny v ten okamžik pokojovou teplotu.
2. Promísíme pomocí vařečky a posléze prohněteme rukama do měkkého vláčného těsta.
3. Těsto vyklopíme na vál a pořádně vypracujeme. Jeho konzistence by měla připomínat plastelínu. Pokud se těsto drobí, přidáme máslo. Pokud se lepí, přidáme trochu mouky.
4. Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme ho 2 až 3 dny odležet v chladu. Hodí se sklep, nebo třeba skleník, případně krytý balkon, pokud nemrzne. Nelze ho vložit do ledničky!
5. Těsto je připravené, pokud trochu nakyne, ale při tom je uleželé a na omak vláčné.
6. Vál poprášíme hladkou moukou. Těsto vyválíme na plát silnou asi půl centimetru. Je praktické z celkové dávky těsta oddělit vždy tolik, aby se perníčky vešly na jeden plech.
7. Vykrajujeme perníčkové tvary pomocí vykrajovátek. Pokládáme je na pečící papír položený na plechu. Počítejme s mezerami, protože při pečení se perníčky poněkud zvětší a nabydou i do výšky.
8. Pečeme v troubě při teplotě 170 stupňů 8 až 9 minut. Dobu pečení prodloužíme, pokud jsme vyváleli plát silnější než 0,5 cm.
9. Horké perníčky hned po vytažení z trouby potřeme bílkem, aby se jejich povrch leskl.
10. Necháme vychladnout a zdobíme bílou nebo barevnou polevou. Perníčky by měly být měkké a ihned k jídlu. Pokud je na pár dní necháme odležet zase v chladu, budou ještě lepší.
Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Přečtěte také, jak správně připravit Svařené víno a vychutnejte Trutnovské zimní nápoje.
Diskuse
Diskuze k článku

Livigno, Bormio a Valtellina 2024/2025
Kolik váží plynová bomba? Řekne vám to tara
Může se hodit
Nejčtenější články

Je libo konzervu? Lečo, guláš, párky...

Výlovy rybníků 2025 listopad

Kolik váží plynová bomba? Řekne vám to tara
MAPA: Výlovy rybníků v Česku
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Krkonošský parní víkend
|
Martinice v Krkonoších | 12.-13.7. | 12.7. | |
Řinčobraní - historický šerm | Krašov | 12.7. | ||
Slavnosti Jakuba Krčína | Třeboň | 18.-19.7. | 18.7. | |
Hrdané slávnosti | Stará Ľubovňa, hrad | 25.-27.7. | 25.7. | |
Americana - veletrh | Německo, Augsburg | 3.-7.8. Westernový styl | 3.8. | |
IBTM - veletrh | Mexico, Mexico City | 20.-21.8. | 20.8. | |
Země živitelka - veletrh | České Budějovice, výstaviště | 21.-26.8. | 21.8. | |
Výstava stanů | Praha, Letňany | 16.6.-24.8. | 24.8. | |
Mezinárodní horolezecký filmový festival | Teplice nad Metují | 28.-31.8. | 28.8. | |
Caravan Salon - veletrh | Německo, Düsseldorf | 29.8.-7.9. | 29.8. |
Diskuse
Motorbreath | Motorbreath, 12.7.2025 3:22, 1 příspěvek |
Zachránila život ukrajins... | Klára, 11.7.2025 23:30, 302 příspěvků |
Byla nejlepší! | Klára, 11.7.2025 23:23, 302 příspěvků |
Byla nejlepší! | Novinář, 11.7.2025 22:08, 302 příspěvků |
Tanečnice z pouště | Táta, 11.7.2025 18:48, 302 příspěvků |
Tanečnice z pouště | Novinář, 11.7.2025 18:30, 302 příspěvků |
Byla nejlepší! | Cyklista, 11.7.2025 7:19, 302 příspěvků |
Turek opět lže a překrucuje | Cyklista, 11.7.2025 6:58, 302 příspěvků |
autorovi | Václav, 11.7.2025 5:15, 302 příspěvků |
Byla nejlepší! | Klára, 11.7.2025 0:10, 302 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Re: Restaurace a hospody | Horydoly Open, 9.7.2025 13:51 |
V pátek začíná 34. Festiv... | Horydoly Open, 9.7.2025 13:36 |
Pillerseetal | Horydoly , 4.7.2025 22:24 |
Pro zvědavce: Kino Alm, k... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:04 |
Třídenní trek přes Piller... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:01 |
Pytloun Harrachov | Horydoly , 4.7.2025 11:49 |
Pillerseetal | LavillThopy LavillThopy, 3.7.2025 19:58 |
Karlovarský filmový festi... | Horydoly , 3.7.2025 0:31 |