Trend: párování vody a vína
O tom, že o celkovém chuťovém zážitku a požitku z jídla rozhoduje správné párování jídla a vína, víme téměř všichni. Ale věděli jste, že pokud si chcete vychutnat samotné víno, je důležité jej spárovat také se správným typem vody? Na správné párování vody a vína se zaměřuje sommelier Jakub Přibyl.
Město a lázně San Pellegrino
Město San Pellegrino bylo založeno v roce 1395. Bylo známo, že má léčivé prameny a chutnou vodu. Tato informace se rychle šířila po okolí a zanedlouho se dostala i do Říma. Řada bohatých měšťanů začala navštěvovat lázně San Pellegrino a léčit zažívací ústrojí lahodnou minerální vodou. Jedním z pacientů byl v roce 1509 tehdy ještě neznámý malíř, sochař a učenec Leonardo da Vinci, který zde zdravotně pobýval půl roku. Charakteristická chuť zdejší vody pochází ze skalnatého nepropustného podloží, které brání znečištění z povrchových vod. Šest let lopotné práce trvalo propojení měst San Pellegrino a Bergamo zpevněnou, na tehdejší poměry bezpečnou a moderní cestou. Od tohoto okamžiku se lázně staly proslulými. Jako houby po dešti vznikly lázeňské domy, hotely a promenády. V roce 1841 nabídl hotel Palazzolo první pobyty, které byly zaměřeny více na dovolenou a relaxaci než na léčbu. V roce 1908 už byla minerálka S.Pellegrino známá na všech kontinentech a ve všech světových metropolích.
"Neperlivá Acqua Panna se svou sametovou lehkostí není vhodná pro plná vína výrazné chuti, ta by pohltila jemnou delikátnost této vody. Acqua Panna se naopak výtečně doplňuje s jemným, nasládlým a lahodným vínem s nižším obsahem alkoholu," prozrazuje Jakub Přibyl.
A dodává: „Úplný opak platí pro další italskou minerální vodu, perlivé a zásadité S.Pellegrino. To se svým čerstvě štiplavým půvabem pasuje k dobře strukturovaným archivním vínům, čímž vytváří bohatou kombinaci chutí. Naopak S.Pellegrino nedoporučuji párovat s víny chabé struktury, které neprodlévají na patře."
Jak doporučuje Jakub Přibyl párovat:
Čerstvá a ovocná bílá vína: jejich jednoduchý a příjemný charakter se odráží v barvě, bouquetu a chuti, obecně připomínají samo ovoce. Perfektně se k nim hodí Acqua Panna.
Bílá vína, která zrála v sudech: Zde jsou faktory ovlivňující aroma a chuť mnohem komplexnější, kontakt se dřevem vyzdvihuje ovocné aroma a dodává navíc jemný nádech příchuti koření, chuť je oblá a alkohol nás hřeje na jazyku. Tento druh vín je výtečné kombinovat s Acqua Panna díky její lehkosti a jemnému tónu.
Růžová vína: Pokud jsou mladá, čerstvá a lehká, skvěle se mísí s Acqua Panna, a jestliže obsahují vyšší podíl alkoholu, pak se S.Pellegrino.
Mladá červená vína: mají intenzivní vůni připomínající bylinky a malé červené plody, na patře cítíme zřetelnou kyselinku s obsahem tříslovin. Dojem z vína na jazyku dlouho přetrvává, což je faktor, který se dobře kombinuje se S.Pellegrinem.
Lehce plnější červená vína: do této kategorie spadají vína, která skrývají pod povrchem navíc druhotné aroma připomínající zralé ovoce, koření a rozličné jiné vůně. Taková vína jsou vysoce ceněna a poskytují příjemné, vyrovnané chuťové spektrum, tudíž dobře ladí se S.Pellegrinem.
Plná vyzrálá červená vína: Tato vína mají silnou osobnost a plný, komplexní bouquet. Na jazyku jsou oblá a jemná, přestože na hraně jasně čitelná. Díky své dlouho trvající chuti a vysokému podílu tříslovin harmonizují perfektně se S.Pellegrinem.
Šumivá vína a šampaňské bez ročníku: jsou mimořádně eklektická, jejich vyzdvižená, čerstvá chuť je důsledkem jejich suchosti. Podávají se jako doprovod celého menu a výtečně se hodí k Acqua Panna.
Plná bílá vína se silnou strukturou: tato vína, která zráním v sudech a v lahvích získala své charakteristické trvanlivé aroma a chuť, mohou být jedině správně zharmonizována intenzivním perlením S.Pellegrina.
Minerální voda S.Pellegrino
Přírodně perlivá minerální voda pochází z Lombardie, z provincie Bergamo. Její neutrální, čistá a minerální vůně je podpořena živou, harmonickou a komplexní chutí. Prameny jsou 400 metrů hluboké a jejich podloží je tvořeno vápencem a břidlicí. Teplota vody v okamžiku vyvření dosahuje 22 stupňů. Obsahuje velké množství minerálních látek. S.Pellegrino vhodně doplní silnější a aromatičtější červená a bílá vína, stejně tak i výraznější pokrmy jako například boloňské ragú a Chianti nebo steak z roštěné s vínem Malbec. Doporučujeme podávat chlazenou na šest stupňů, a pokud to není nutné, neservírovat ji ani s citronem, ani s ledem.
Minerální voda Acqua Panna
Neperlivá minerální voda je stáčena v Toskánsku v okolí Florencie. První zmínky pocházejí z doby 187 let před Kristem. Vybudování vily, ze které se později stala stáčírna a lázně, se datuje do roku 1792. Podloží vrtu se skládá z toskánského pískovce a jílu. Pramen je čerpán z hloubky 900 metrů. Poskytuje čistou a neutrální vůni s harmonickou, typicky měkkou chutí. Acqua Panna výborně doplní velká bílá i červená vína a harmonické pokrmy s jemnými chutěmi a decentními nuancemi. Například Chablis s ústřicemi, nebo Brunello di Montalcino s carpacciem. Teplota servírování by neměla přesáhnout šest stupňů. Doporučujeme opět podávat bez ledu a bez citronu.
Zobrazit místo Turistika na větší mapě
Víno ve všech koutech Evropy
RAKOUSKO Trilogie požitků Ski Amadé: jídlo, víno, sjezdovky
ITÁLIE Jihotyrolští pijáci jsou patrioti
ČESKO Grébovka, Gröbovka a Havlíčkovy sady jedno jsou
ITÁLIE Víno z Jižního Tyrolska
RAKOUSKO Víno, prase a kráva v Kamptal
ITÁLIE Jarní vinné slavnosti v Jižním Tyrolsku
CHORVATSKO To nejlepší z jižní Dalmácie
ITÁLIE Špek, víno, jablka v Jižním Tyrolsku
RAKOUSKO Loisium, vinařské monstrum
ITÁLIE: Párování vody a vína
Diskuse
Diskuze k článku
Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou
Jak správně připravit steak?
Nejčtenější články
AUDIO Tipy na nejzajímavější výlovy
Jeseň pokračuje: Zemplínske lakocinky
Houby AKTUÁLNĚ 2025
Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025
Ve světě kaštanů Törggelen
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
| AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
|---|---|---|---|---|
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Řepiště, U Máně | 30.10.-5.12. | 30.10. | |
| Svatohubertské slavnosti | Loučeň, zámek | 1.11. | ||
| Klenoty pralesa - výstava | Olomouc | 17.10.-2.11. | 2.11. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Hradec Králové, Bio Central | 3.-5.11. | 3.11. | |
| Žaludy, potrav minulosti a budoucnosti - přednáška | Praha, Toulcův dvůr | 4.11. | 17:30 | |
| WTM - veletrh | Velká Británie, Londýn | 4.-6.11. Cestování | 4.11. | |
| Středočeské forum cestovního ruchu | Voděrádky | 4.11. | ||
| EICMA - veletrh | Itálie, Miláno | 6.-9.11. Cyklistika a motocykly | 6.11. | |
| Caravaning - veletrh | Brno, Výstaviště | 6.-9.11. | 6.11. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Ostrava, Minikino | 6.-8.11. | 6.11. |
Diskuse
| Inu | Honza, 27.10.2025 10:19, 10 příspěvků |
| jinak možná | Pišišvor, 26.10.2025 22:50, 1 příspěvek |
| traverz | climber, 25.10.2025 12:48, 3 příspěvky |
| opravy | Nenufer, 25.10.2025 9:57, 5 příspěvků |
| ??? | Elektrika, 23.10.2025 16:41, 2 příspěvky |
| ??? | Honza, 20.10.2025 10:55, 2 příspěvky |
| Ada, | Phill, 20.10.2025 9:24, 1 příspěvek |
| Čelovka | Petr, 19.10.2025 19:39, 24 příspěvků |
| Rysy - smrtelné úseky | Kuba Turek, 19.10.2025 0:11, 2 příspěvky |
| ??? | Honza, 18.10.2025 10:59, 2 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
| Velké Popovice | Horydoly , 26.10.2025 23:07 |
| Krumlovský vodácký maraton | Horydoly , 22.10.2025 20:56 |
| Sv. Martina oslaví Na Spi... | Horydoly Open, 22.10.2025 10:03 |
| Kosmetika | Horydoly Open, 22.10.2025 9:59 |
| Mezinárodní úspěch Kutné ... | Horydoly Open, 20.10.2025 9:30 |
| Podzimní výlovy | Horydoly , 17.10.2025 19:45 |
| Jižní Čechy | Horydoly , 15.10.2025 1:17 |
| Czech Travel Press | Horydoly , 12.10.2025 18:41 |
VIDEO
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM
PINTEREST
ENGLISH