Řeky AKTUÁLNĚ 2023

Řeky AKTUÁLNĚ 2023
Říčka Doubrava stéká pod Ronovem z Železných hor do Polabské nížiny.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Průběžně přijímáme a obratem uveřejňujeme jakékoliv poznatky o řekách a potocích. Zajímají nás zejména fotografie a videa, splavnost, překážky a nebezpečná místa. Velmi rádi informujeme o službách u řek, dopravě a všem, co s vodáctvím souvisí. Info: redakce@horydoly.cz

Horydoly.czProzkoumejte rubriku: ŘEKY: Vodácké průvodce

 

27. prosince

Vltava pod Prahou

Vltava pod Prahou se naplnila vodou až po okraj. Pro vodáky nastala zajímavá situace. Vodácký kanál Troja je z větší části zatopený a provoz je uzavřen až do opadnutí hladiny. Hned pod kanálem se vytvořily velké vlny přes celou řeku. Dá se na nich bezpečně řádit v kajaku v délce asi jednoho kilometru až na úroveň dolního konce Zoologické zahrady. Od Trojské lávky řeka rychle teče. Na mořském kajaku se dá bez větší námahy dojet za jeden den až na soutok Vltavy s Labem v Mělníku.

26. prosince

Sázava a Labe

Labe a Sázava kulminují na 3. povodňovém stupni. Znamená to, že velmi znalí vodáci si je mohou dovolit splout a užít toky s tahem alpských řek. Ostatní by měli v zájmu zachování svého života zůstat doma.

Horydoly.czSÁZAVA ZA POVODNĚ: Pro vodáky žádná sranda

25. prosince

Botič

Hostivařská přehrada vypouští do koryta Botiče velké množství vody. Zhruba dvakrát tolik, než při tradičních podzimních vodáckých akcích! Splutí je tedy možné jen pro zvlášť zkušené skupiny vodáků. Upozorňujeme především na tři stupně, pod kterými se tvoří obrovské válce - jez Marcela, stupeň u Seřadiště a stupeň Grébovka. Kratší lodě by měly bezpodmínečně přenášet. Nenápadný, ale nebezpečný je teď také první stupeň pod Jižní spojkou. Po výjezdy ze zatáčky, kde končí přírodní břehy, se voda valí v navigaci, stále zrychluje a pod nízkým stupněm vytváří dlouhý válec, který kratší kajaky jen stěží prorazí. Voda se vrací podél šikmých betonových stěn pod jez a bez pomoci házečky ze břehu není možné se zpod jezu dostat.

Botič 2015.

18. listopadu

Vltava

Ke snížení hladiny v nádrži vodního díla Kamýk úroveň 280,30 m n.m. (tedy o 1,80 m pod úroveň minimální hladiny zásobního prostoru) za účelem rekonstrukce lávky v Solenicích dojde 17.-20. listopadu, 24. -27. listopadu a 9.-10. ledna. Mělo by se objevit původní koryto Vltavy. 

2. listopadu

Botič

Havarijní oprava opevnění břehů Botiče probíhá mezi ulicí Na Folimance a Sekaninova a železničním mostem. Práce v korytě se plánují do prosince.

Botič.

25.října

Bečva

Obrovská chemická havárie, která vytrávila velkou část řeky Bečvy 20. září 2020, byla soudem odklizena do kolonky "přestupek". Stát neurčil, kdo během vyšetřování přírodní tragédie selhal a kdo úmyslně znemožnil určení viníka a tím pádem také náhradu škody.

26. září

Váh

Přírodní koryto Váhu v úseku Krpeľany - Vrútky v délce 15 km a dál přes peřeje Margita až do Strečna lze splouvat do 8. října. Opravuje se přehrada Krpeľany. Jindy teče všechny voda do derivačního kanálu.

Váh. Peřej Margita nad Strečnem za velké vody.

23. září

Odrava

Přehrada Jesenice na říčce Odrava / Wondreb poblíž Chebu se opravuje. Kvůli tomu byla upuštěna a nad hladinou se objevila mostovka ikonického mostu ve Všeboři, ze kterého je obvykle vidět jen betonová konstrukce. Most si nedávno zahrál v reklamě na České dráhy s Ivanem Trojanem.

Odrava / Wondreb.

21. září

Morava

Státní plavební správa zastavuje plavební provoz na Moravě včetně Baťova kanálu (Otrokovice - Rohatec) od 2. října 2023 do 20. dubna 2024. Opatření se týká dolní rejdy plavební komory Spytihněv a plavební komory Babice včetně horní a dolní rejdy. Důvodem jsou stavební práce na čekacím stání.

Baťův kanál.

12. září

Botič se nepojede

Hromadné splutí Botiče se nebude konat ani letos. Sice byl již dokončen přepad na Hostivařské přehradě, ale ještě se opravuje koryto potoka pod přehradou. 

10. září

Zrušené vodácké akce

Teplá, Střela a Ostravice se letos nekonají. Povodí zrušila vypouštění vody z přehrad kvůli předpovědi suchého počasí. Hamerák byl přesunut na termín 4. listopadu a zkrácen na jeden den kvůli opravě Ratmírovského rybníka.

29. srpna

Ötz

Rakouské údolí Ötztal je uzavřené pro dopravu kvůli rozvodněné alpské řece Ötz, která vzala některé části silnice.

9. srpna

Paříž

Francouzský veletrh lodí veškerých velikostí Salon Nautique Paris, který se měl konal tradičně v prosinci, byl pro letošní ročník zrušen.

29. července

Blšanka

Říčka Blšanka, která ústí do Ohře pod Žatcem, vyschla v celé délce.

Ohře, most Zálužice. Zprava přitéká Blšanka.

24. července

Chrudimka

Jez v Nemošicích na Chrudimce se stále opravuje. Koryto řeky je zcela suché, přenášení lodí po břehu velmi dlouhé.

11. července

Labe

Prezident Petr Pavel s mistrem světa Tomášem Slovákem spluli trať juniorského mistrovství sjezdu na divoké vodě v Roudnici nad Labem.

7. července

Jizera

Přespání a občerstvení u Jizery nově nabízí Casa del Toro u mostu v Mnichově Hradišti. Hned za mostem lze přistát na plovárně a využít služeb v areálu tenisových kurtů. Je zde ohniště na opékání buřtů, gril na steaky, nebo klasická kuchyně s obsluhou. Každý pátek od 18:00 se pořádají kulinářské akce. 

Jizera.

6. července

Státní plavební správa

Tagy Klára Němcová plavba podcast Cesty Zdopravy.cz rekreační plavba Státní plavební správa

2. července

Ohře

Na Ohři vyhořelo vodácké tábořiště v Lokti.

21. června

Dunaj

Před invazí komárů v oblasti Mošonského Dunaje, tedy v ramenech veletoku pod Gabčíkovem, varují maďarské státní orgány.

1. června

Sázava

V obci Sázava pod jezem Černá Buda se opravuje most. Od 5. do 7. června se bude osazovat bednění nosné konstrukce přes řeku. Hlavní koryto bude uzavřené pro vodáky a plout bude nutné odlehčovacím ramenem.

23. května

Morava

Zákaz plavby na řece Moravě byl vyhlášen mezi Hanušovicemi a Raškovem v délce půl kilometru. Zákaz splutí platí do konce roku 2023 na říčním kilometru 325,3 - 324,8. Důvodem je rekonstrukce silnice po sesuvu - kácení na březích a stavební práce v korytu.

14. května

Vltava

Surfovací vlna Štvanice v Praze je umístěná nad slalomovou dráhou.

5. května

Likvidace jezů a přehrad

325 přehrad a jezů bylo zlikvidováno v Evropě bez náhrady. Řeky dostávají volnost.

21. dubna

Dunaj

Vodácké tábořiště zdarma Stopfenreuth v přírodní rezervaci v Donau - Auen (říční kilometr 1887) je od letošního roku zrušené.

10. dubna

Jizera

Pozor na plavbu po Jizeře okolo Mnichova Hradiště. Silniční most pod zámkem je v pořádku. Bývalý silniční most u Kláštera Hradiště se přestavuje na lávku pro pěší. Velký silniční most na silnici do Mimoně je stržený a v řece je staveniště pro nový most.

 

9. dubna

Zábrdka

Potok Zábrdka je sjízdný od pramene pod Borkem pod soutokem s Mukařovským potokem. Až do Jizery je koryto prořezané.

30. března

Inn

Alpská řeka Inn se probouzí ze zimního spánku. Fotografie z mostu v historickém městě Schwaz.

Inn.

Inn.

27. března

Vltava

Aprílové počasí vládlo na Vltavě v údolí, kterým opouští Prahu.

10. března

Litavka

"Hlásím, že Litavka je plná!" píše místní Ivo Kylar a přidává varování: "Všude jsou bobři." Popadaných stromů v korytě není příliš mnoho, ale říčka je rychlá a bez prohlídky ze břehu nebezpečná. "Když neprší, hladina rychle klesá."

Litavka.

9. března

Vlára

Říčka Vlára na česko-slovenském pomezí je sjízdná nejen pro kajaky a kanoe, ale také pro SUP paddleboardy.

8. března

Divoká Orlice

Hladina v Zemské bráně na Divoké Orlici nastoupala na 1. povodňový stupeň.

26. února

Hevíz

Maďarský kanál Hevíz ze stejnojmenného termálního jezera nikdy nezamrzá.

25. února

Kamenice Tanvaldská

Packraft pluje po Kamenici pod Navarovem.

24. února

Chrudimka

Na Chrudimce vypouští vodu přehrada Padrť rovnou do koryta.

21. února

Vltava

Přehrada Orlík se po zimním snížení hladiny kvůli opravě hráze zase začala napouštět. Mizí tedy pod hladinou původní koryto Vltavy pod Kořenskem a Otavy pod Pískem

Orlík.

24. ledna

Drina

Na řece Drina v Bosně se opět nahromadily tuny odpadu ve formě plovoucí skládky. Odpad se každoročně kupí před bariérou nedaleko města Višegrad. Odpadky tam končí kvůli špatně spravovaným skládkám podél toků na Balkáně anebo je do vody lidé hází přímo.

Horydoly.cz Řeky AKTUÁLNĚ

20222021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014
2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Jizera MH

Děkujeme za detailní informace o Jizeře.

Reaguj
Jizera MH

Budoucí lávka na místě starého mostu u Kláštera Hradiště zatím nevadí. Zatím se staví jen pilíře na břehu. Pozor ale na průjezd staveniště u mostu na výpadovce na Mimoň. Řeka se zužuje a teče okolo pilířů a minulý týden měla docela švuňk. Kdd ví co tam stavbaři mají právě ve vodě. 

  • Autor pikovoda
  • Datum a čas 11.4.2023 12:12
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mže - odemykání Tachov, Lučina 27.4.

Diskuse

pmzcndju tadalafil 20 mg mexico, 20.4.2024 1:39, 12 příspěvků
doaebkbw azithromycin australia online, 20.4.2024 1:24, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 10 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09