Řeky AKTUÁLNĚ 2022

Řeky AKTUÁLNĚ 2022
Labe pod Špindlerovým Mlýnem.
Autor snímku Radek Nejedlo
SDÍLEJ:

JIHLAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Průběžně přijímáme a obratem uveřejňujeme jakékoliv poznatky o řekách a potocích.

Zajímají nás zejména fotografie a videa, splavnost, překážky a nebezpečná místa.

Velmi rádi informujeme o službách u řek, dopravě a všem, co s vodáctvím souvisí.

Info: redakce@horydoly.cz

Horydoly.czProzkoumejte rubriku:

ŘEKY: Vodácké průvodce

19.listopadu

Jihlava

Most přes přes řeku Jihlavu v Poušově u Třebíče byl uzavřen do ledna příštího roku. Dřevěná vozovka, která byla rekonstruována ROKU 2017, je zničená těžkou nákladní dopravou. Ačkoliv auta s vyšší hmotností měla vjezd na most zakázaný, třebíčská radnice jim v tom nebránila. Na most teď nesmí nejen auta, ale ani pěší a cyklisté.

29. října

Botič

Hostivařská přehrada vypouští do koryta Botiče veškerou vodu, která naprší. Důvodem je pokračující stavba bezpečnostního přelivu na přehradě. pro vodáky to znamená, že mohou čas od času splouvat potok.

25. října

Sokol zve vodáky

Pražský Sokol zve nové vodáky do svých řad rychlostní kanoistiky a vodní turistiky. Nabídku svých sportů prezentují sokolové na Náměstí Míru.

Sokol.

12. října

Lomnice

První ročník hromadného splutí Lomnice se koná 15. října. Voda bude nadlepšena díky vypouštění z rybníků nad Miroticemi kvůli výlovu ryb. Startuje se v 10 hodin v Miroticích. Před startem bude důležitý výklad trati. Přečtěte si kilometráž Lomnice a reportáž z jarního splutí.

Lomnice, stupeň v Ostrovci.

29. září

Vltava

Skončila paroplavební sezona po Vltavě z Prahy do Štěchovic.

28. září

Mže

Kamion se pokusil přejet přes Mži po místním mostku pod Tachovem, který není udržován už několik desetiletí. Skončil na prolomené dřevěné vozovce. Mostek je na zelené turistické značce poblíž Ústí mezi Kočovem a Pavlovicemi.

Mže řeka.

Mže řeka.

18. září

Černý potok

Černý potok stékající z Rychlebských hor na sever k Vidnavě dostává průběžně velké dávky dešťů. Vždy na pár hodiuny je sjízdný jeho střední a dolní tok.

Černý potok, Rychlebské hory.

12. září

Jizera

Vakový jez na Jizeře v Dolánkách u Turnova bude vypuštěn od 12. do 16. září. Voda je odvedena obtokovým korytem. Vodáci musejí zastavit vysoko nad jezem a přenést ho po souši, nejlépe po pravém břehu.

5. září

Botič

Rekultivace koryta Botiče se dokončuje v úseku mezi hamerských rybníkem a Jiřní spojkou. Vodáci musejí během plavby dávat pozor na těžkou techniku v korytě.

Botič.

4. září

Klabava

Intenzivní deště v Brdech koncem léta umožňují splout horní Klabavu alias Padrťský potok. Vodáci na to však mají vždy jen několik hodin, než hladina klesne.

12. srpna

Bosna a Hercegovina

Ochránci přírody v Bosně a Hercegovině slaví důležité vítězství. Parlament schválil zákon, který zakazuje stavbu malých vodních elektráren na tamních řekách. Ekologové i obyvatelé dotčených toků už dvacet let upozorňují na to, že odčerpávání vody z koryt zásadně ohrožuje křehký ekosystém.

3. srpna

Mže

Přehrada Hracholusky na řece Mži se pokryla zeleným šlemem až ke kempu Radost.

1. srpna

Botič

Malý jez Petrovice, který slouží k zadržení bahna z Botiče, aby se nedostalo do Hostivařské přehrady, protrhla velká voda. Průtrž jezu vede vpravo od šlajsny. Pokud je přehrada napuštěná, zůstává jez pod hladinou přehrady.

Botič.

8.

27. července

Labe

Kvůli lesnímu požáru v Hřensku byl vydán zákaz plavby po Labi od Dolního Žlebu.

Požár Hřensko.

26. července

Sedlický potok

Němčická vodní nádrž na Sedlickém potoce je upuštěná. Jedná se o usazovací přehradu v systému odběru pitné vody z Želivky.

25. července

Opava

Řeka Opava je zase plná vody. Polské státní orgány rychle zasáhly na žádost českých orgánů a nechaly přesměrovat proud z polské malé vodní elektrárny do přírodního koryta na české straně. Odpovídá to mezinárodním dohodám. 

22. července

Opava

Řeka Opava v Úvalně je téměř bez vody. Vodu krade náhon malé vodní elektrárny v Polsku. Podle hydrologů je průtok řeky šestnáct litrů za sekundu namísto běžných padesáti. Zatímco řeka Opava v Krnově má vody zhruba pod kolena, v Úvalně, což je o tři kilometry dál, už není skoro žádná.

21. července

Dyje

Malé i velké ryby pomřely v Dyji od Nových Mlýnů do Břeclavi. Na vině je nedostatek kyslíku v řece a málo vody pod jezy vodních elektráren. Hasiči, rybáři a zaměstnanci Povodí teď vytahují zahnívající rybí mrtvoly z řeky a vozí je do kafilerie.

10. července

Labe

O povolení plavby po Bílém Labi, pokud budou vhodné podmínky, požádala Asociace vodní turistiky a sportu Správu Krkonošského národního parku. Podívejte se na VIDEO splutí na kajaku.

Bílé Labe.

30. června

Vltava

Na Vltavě ze Zlaté Koruny do Českých Budějovic se zvedla hladina a řeka se zakalila. Očekávají se v příštích dnech lokální povodně.

29. června

Botič

Levý břeh Botiče před Jižní spojkou se rekultivuje. Pozor na případné komplikace s těžkou technikou v korytu. Horní Botič z Průhonic do Petrovic je zapadaný stromy.

Těžká technika čistí levý břeh Botiče mezi hamrem a Jižní spojkou.

19. června

Jizera

Horní Jizera nad Vilémovem je nesjízdná. Má málo vody.

24. května

Labe

Dvě přístaviště na Labi v Litoměřicích modernizuje Ředitelství vodních cest. Dosavadní přístaviště osobních lodí na Lodním náměstí slouží již dvě desítky let ke stání velkých hotelových lodí. Vedlejší přístaviště malých plavidel na bočním rameni bylo pro jachty obtížně dostupné.

Molo v přístavišti malých plavidel tedy bylo rozebráno a těží se bahno ze dna. Nové molo bude železobetonové, přístupné po lávce ze břehu a řeka bude dostatečně hluboká. Na přístavišti pro velké lodě bude jedna nástupní plocha snížena o jeden metr, aby umožňovala nástup cestujících i na menší osobní lodě. Přípojka elektrické energie umožní posádkám vypínat dieselagregáty.

Labe, Litomeřice.

23. května

Labe

Na dolním Labi se letos začnou stavět přístaviště pro malá rekreační plavidla v Brné, Roudnici nad Labem a Štětí.

22. května

Belá

Po dvaceti letech snahy slovenských vodáků povolila Správa Tatranského národního parku splouvat horní tok Belé ve Vysokých Tatrách. Nastupovat na vodu je možné 150 metrů pod soutokem Koprovského a Tichého potoka. Splouvat mohou pouze jednomístné kanoe a kajaky. Na start musejí vodáci přijít pěšky. Další podmínkou je minimální stav vodočtu v Podbanském 50 cm. 

16. května

Biela voda

Vysokohorský potok a níže divoká horská říčka Biela voda ve Vysokých Tatrách spadá do bezzásahové oblasti Tatranského národního parku. V řečišti je proto velké množství popadaných stromů. Splutí je ilegální vůli ochraně přírody a téměř nemožné kvůli nebezpečným stromovým zátarasům od Hviezdoslavova vodopádu až k Lysé Poľaně. Tam dostává polské jméno Bialka a je s velkou mírou opatrnosti i zkušenosti sjízdná na kajacích.

VIDEO Litvorový potok ústí do Biela voda 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Horydoly (@horydoly)

 

28. března

Vltavské přívozy v Praze

V Praze začaly jezdit přes Vltavu sezonní přívozy. Zde jsou letošní novinky: Novou trasu má P3, kde je pravobřežní přístaviště Dvorce umístěné ve Žlutých lázních. V dopravní špičce pluje každých 10 minut. P5 z Výtoně obsluhuje navíc přístaviště Kotevní. Holka mezi Karlínem a Holešovice vynechává Štvanici, protože se tam staví. Na přívozech platí jízdenky Pražské integrované dopravy.

26. února

Botič

V Záběhlicích okolo Botiče se masivně kácí. Starostka Praha 10 a zároveň senátorka Renata Chmelová tomu chce zabránit.

20. února

Vltava

Nové vývaziště na Vltavě je čerstvě zkolaudované v Českých Budějovicích na Jiráskově nábřeží. Stálo 26 milionů korun a financoval ho státní podnik Povodí Vltavy. Lodě se vyvazují u štětové stěny s dřevěným trámem v hraně. Zároveň přístav slouží jako chodník, který je vydlážděný kamennými vazáky v dřevěném roštu z dubových trámů. Tak zvané pobytové schody slouží k rekreačním aktivitám. "Stavbou 255 metrů dlouhého vývaziště jsme se snažili o historický vzhled a zároveň praktičnost," uvádí Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy.

Vltava, České Budějovice.

Stávající přístaviště pod Lannovou loděnicí neumožňovalo pro malá plavidla delší stání. Nově bude možné připlout do Českých Budějovic na lodi a od Dlouhého mostu vyrazit pěšky do centra. Přístavní hrana se dělí na vyšší část 0,9 m nad hladinou pro plavidla do šířky 6 m a na nižší část 0,6 m nad hladinou pro plavidla šířky do 4 m. K dispozici je 29 malých a 17 velkých pacholat. Předpokládá se využití především posádkami motorových lodí, ale vyvázat lze i mořské kajaky či veslice. 

Vltava, České Budějovice.

15. února

Říčanský potok

Koryto Říčanského potoka pod Podleským rybníkem se plní. Již je na hranici sjízdnosti přes Dubeč a Lítožnický rybník do Rokytky.

Říčanský potok.

Říčanský potok.

18. ledna

Labe

Ústecký kraj zahrnuje do integrovaného dopravního systému lodní linky z Ústí nad Labem do Roudnice (občas do Brandýsa) a do Hřenska (občas do Bad Schandau). Letos navíc přívoz Hřensko - Schöna. Kraj vypsal soutěž na provozovatele těchto lodních linek na roky 2022 až 2026, sezona trvá od dubna do října. Dosavadním provozovatelem je Labská plavební společnost, které po pěti letech vypršel kontrakt.

6. ledna

Otava

Rozvodněná Otava u Paštěckého mostu nad Rejštejnem.

5. ledna

Roklanský potok

Jedna ze tří zdrojnic Vydry, Roklanský potok se rozvodnil.

Horydoly.cz Řeky AKTUÁLNĚ

20212020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014
2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mže - odemykání Tachov, Lučina 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Sázavské pádlo - vodácké závody Týnec - Pikovice 3.-5.5. 3.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Orlice - Litický oblouk Bohousová 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.

Diskuse

xzkrsuot generic over the counter prednisone, 23.4.2024 12:51, 1 příspěvek
faqbtcab tadalafil tablets 2.5mg india, 23.4.2024 12:46, 12 příspěvků
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23