Švédská patronka svatá Brigita

Švédská patronka svatá Brigita
SDÍLEJ:

Vadstena působí jako jedno z řady městeček, rozesetých po celém Švédsku. Vlaky sem nejezdí a cestujete-li autobusem, musíte několikrát přestupovat. Pokud se ale zajímáte o historii, zejména o náboženskou, nenechte si ujít návštěvu. Vadstena je totiž spjata se životem patronky Švédska, svaté Brigity.

Jak na to

Svatá Brigita: "Pokušení jsou nejprospěšnější prostředky ke tříbení, očišťování a zdokonalování člověka. Ti, kdo bývají na počátku svého obrácení pokoušeni, jsou na konci života zcela pevní."

Na svět přišla roku 1303 na zámku Finsta do královského rodu Folkungar. V sedmi letech začala mít vidění. Uviděla Pannu Marii, ukřižovaného Krista a v jedenácti letech s ním začala mluvit. Ve čtrnácti byla provdána za šlechtice Ulfa Gudmarssona. S manželem se dohodla na následování vzoru Tobiáše a Sáry. První dva roky se modlili a odmítali sex. Poté měli osm dětí.

Po nástupu příbuzného Magnuse Erikssona na švédský trůn byla povolána do Stockholmu za dvorní dámu. Po ukončení služby vstoupili manželé do řádu svatého Františka. K 25. výročí manželství vykonali pouť do Santiago de Compostela. Znovu odmítli sex.

Král Magnus Eriksson věnoval Brigitě dvorec Vadstena a ta ho nechala přebudovat na klášter řádu Nejsvětějšího Spasitele, neboli Svatého Salvátora, neboli brigitky. Vysvěcený však byl až po její smrti roku 1372. Jeden kostel sloužil pro mužskou i ženskou část komunity. Roku 1391 byla prohlášena za svatou a roku 1999 se stala patronkou celé Evropy.

Svatá Brigita (Den heliga Birgitta) založila ve švédském městečku Vadstena první klášter svého řádu. Členky řehole Nejsvětějšího Spasitele jsou dnes běžně nazývané po své zakladatelce brigitky.

V bývalém klášterním kostele spočívají Brigitiny ostatky. Díky nim je Vadstena nejvýznamnějším poutním místem ve Švédsku.

Krutí a tvrdí Vasové na zámku

První, co zaujme turistovu pozornost ve Vadsteně, je zdejší zámek. Byl vybudován v polovině 16. století a jeho hlavním účelem bylo bránit vstup do země.

Vadstena totiž leží na břehu druhého největšího švédského jezera Vättern. Dlouhou dobu tvořilo toto jezero hranici mezi Švédskem a Norskem. Mohutný zámek měl zabránit případné invazi, neboť vztahy mezi severskými státy nebyly v minulosti zdaleka tak idylické jako dnes.

V zámku sídlil vévoda Magnus Vasa, syn krále Gustava Vasy (ano, je to on, po kterém byl pojmenován známý Vasův běh na lyžích). Jako jediný z jeho čtyř synů se nestal švédským králem, neboť zemřel dříve, než na něj přešlo nástupnictví.

Po změně hranic v polovině 17. století zámek ztratil strategický význam. Od té doby byl užíván k méně vznešeným účelům než obraně vlasti - jako sklad páleného vína a nějakou dobu v něm byl umístěn oblastní archiv.

Dnes slouží k reprezentačním účelům, ale kromě jednoho sálu je v podstatě prázdný. Průvodce sice návštěvníkům dovolí během prohlídky fotit, ale v zásadě není co.

Reformace vyhnala jeptišky do Polska

Hlavním cílem většiny náštěvníků ve Vadsteně je bývalá budova zdejšího kláštera s kostelem, kde jsou uloženy ostatky svaté Brigity. Klášter byl založen v polovině 14. století, ale svému původnímu účelu sloužil jen dvě století.

Po přijetí reformace ve Švédsku byla řada klášterů zrušena. Ten ve Vadsteně přežil o něco déle, protože si vysloužil renomé vynikajícího ústavu pro výchovu mladých šlechtičen. Přesto se v roce 1595 jeho historie uzavřela. Řádové sestry byly vypovězeny do Polska, kde poslední z nich zemřela v roce 1638.

Klášter byl proměněn ve špitál a invalidovnu pro válečné vysloužilce. Kostel nadále sloužil svému účelu a ačkoliv prošel několika rekonstrukcemi, zachoval si středověký ráz. Mimo ostatků svaté Brigity je v něm umístěn také hrob vévody Magnuse Vasy.

Podivuhodný návrat brigitek domů

Sestry brigitky neopustily Vadstenu navždy. V roce 1935 se vrátily a založily poutní dům. V roce 1963 byl otevřen nový klášter, podléhající mateřskému klášteru v Holandsku. Teprve v roce 1991 se klášter osamostatnil.

Nastala paradoxní situace. Ačkoliv se ve Vadsteně nachází klášter náležející řádu, který svatá Brigita založila, jsou její ostatky uloženy v kostele, který patří odlišné církvi. Nutno ovšem podotknout, že v současném nábožensky tolerantním Švédsku z toho nikoho hlava nebolí.

Nový brigitský klášter se velikostí nemůže měřit se svým předchůdcem, za návštěvvu ovšem stojí. V místním obchůdku si můžete koupit třeba ručně vyráběné voskové svíčky s portrétem svaté Brigity.

Městské kanály s potrétem světice

Kult svaté Brigity je ve městě Vadstena všudypřítomný. Její jméno a portrét jsou umístěny dokonce i na poklopech kanálů.

Pozornost ve Vadsteně si zaslouží také pamětihodnosti, které se švédskou zemskou patronkou nesouvisí. Vedle zámku je to především radnice z 15. století, nejstarší zachovaná v celém Švédsku, muzeum hraček a muzejní úzkorozchodná železnice.

Duchovní turistika na Horydoly

Vojtěchova poslední cesta
Svatojakubská pouť očima dvou žen
Mnich na hrotu
Kam chodí sudetský Miukuláš
Kaplička Františka z Assisi
Dřevěný kostelíček stojí pět set let
Panenka Marie ukazuje do hospody
Veselá křížová cesta
Johánek má novou sochu
Je v Rumunsku Palestina?
Svatý týden ve Fontfroide
Chorál zní v ústech, srdci, uších, duši
Klášter Matky Boží v Novém Dvoře
Nejohroženější památky a nejkrásnější obce
Nakladatelství žaluje poslance
Zapadlá ves Prackov
Velikonoce na Korsice
Pouť národů do Mariazell
Do Mariazell za vírou a perníkem
Nacistická freska v kapli v Münchenreuthu
Normandie v drobnostech

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Brusel - Praha přímý noční vlak

Brusel - Praha přímý noční vlak

Čtyři země a čtyři evropské metropole na jedné trase. Nově je propojuje prodloužená linka nočního vlaku společnosti European Sleeper vedoucí z Bruselu do Prahy. ... celý článek

Jaro začíná dnes nad ránem

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

Velikonoce zalité krví i v magickém duchu středověku. Znáte zvyky z ciziny?

České velikonoční tradice cizincům připadají poněkud zvláštní. Co když se ale podíváme na Velikonoce zblízka v dalších koutech světa? Zjistíme, že svérázných zvyků je na každém kontinentu víc než dost. Které
Brusel - Praha přímý noční vlak

Brusel - Praha přímý noční vlak

Čtyři země a čtyři evropské metropole na jedné trase. Nově je propojuje prodloužená linka nočního vlaku společnosti European Sleeper vedoucí z Bruselu do Prahy. 

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Irácký Kurdistán a Írán obytnou dodávkou - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Jindra a Daniela 22.4. 18:30
Roadtrip Afghánistánem - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Tereza Inková a Jirka Weinzettl 23.4. 18:30
Regenerace po zátěži běh/trek - přednáška Praha, Klub cestovatelů Přednáší Dagmar Lisá 24.4. 18:30
Argentina - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Karel Štěpánek 25.4. 18:30
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Chile - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Anežka Straková a Jan Berounský 29.4. 18:30

Diskuse

multitasking Lukas B., 19.4.2024 8:39, 11 příspěvků
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 11 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 11 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 11 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 11 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 11 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 11 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 11 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 11 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21