Likvidace inteligence v roce 1968

Likvidace inteligence v roce 1968
Pozor! Hraniční pásmo. (Tady se střílí na lidi.)
Autor snímku Ladislav Fredy.00 Šafránek - Wikimedia
SDÍLEJ:

Po roce 1968 odešlo několik set tisíc lidí z Československa do emigrace. Jsou také svým dílem oběti okupace, protože museli odejít. Nedokázali si představit život v nastupujícím reálném a nepřátelském socialismu. Ze země jich odešlo téměř 130 000, mezi nimi mnoho vynikajících vědců, umělců a sportovců.

Likvidace inteligence v roce 1968
Ochrana komunistických hranic v Československu.
Autor snímku ARCHIV Ladislav Frank Nykl

Máme dodnes v sobě pocit trpkosti a malosti, že jsme se nebránili Němcům ani Rusům. Kdo se nebál a bránil se komunistickému teroru, dnes bývalá mlčící většina považuje za zrádce a vrahy.

Západní Čechy jako všude jinde

Jenom ti, kteří začali tancovat a zpívat podle sovětského vzoru, na tom vydělali. Těm ale nikdo nic nevyčítá! A ti si také ze své kolaborace dodnes dobře žijí. Proto také nahlas vykřikují, že se za socialismu měli lépe. 

Zbytek národa dále mlčel a nebo udával ty, co mlčet nechtěli. Mnozí tenkrát utíkali přes tehdejší Jugoslávii do Rakouska a pak dál, do celého světa. Spolu s nimi jsme my, co jsme tu zůstali, i ti co odešli, stali všichni obětí okupace, aniž bychom si to nějak uvědomovali.

Vím, že historie nemá ráda slovo "kdyby". Ale přesto: Co by se stalo, kdyby nebylo 21. srpna 1968?

Zpráva o činnosti O-STB Sokolov ke dni 21.12.1968

Od 1.1. 1968 do 20.8. 1968 došlo k 63 emigracím. Od 21.srpna 1968 emigrovalo 228 osob, t. j. celkem 291 emigrací za rok 1968. Z celkového počtu 172 dospělých, z toho mužů 125, žen 76 a 21 dětí. Z řad inteligence emigrovalo 5 lékařů, 1 právník, 2 vysokoškoláci, 5 inženýrů, 2 učitelé a 12 techniků. Žádný nepracoval na státním tajemství zvláštní důležitosti. Po 20.8. 1968 odešlo 5 osob ilegálně do zahraničí. O–STB Sokolov se podařilo zabránit 12 osobám v ilegálním útěku do zahraničí.
Podepsal podplukovník Bejvl Miroslav

Zpráva o činnosti S-STB Plzeň ke dni 27.12.1968

K 1.1. 1969 je emigrace v rámci Západočeského kraje prokázána u 590 dospělých osob a 249 dětí. Ve srovnání s uplynulým rokem, kdy k témuž datu byl stav dospělých osob 227 a 47 dětí, které se bez povolení zdržovaly v zahraničí, je v letošním roce neúměrně vyšší. Vezmeme-li v úvahu stav emigrace do 21.8.1968, kdy činil 72 dospělých osob a 13 dětí s porovnáním s uplynulým rokem, kde k témuž datu bylo vykázáno 78 dospělých osob a 15 dětí, je zřejmé, že emigrace narostla do současných rozměrů především tedy po 21. srpnu 1968.

Motivací emigrace spočívá u drtivé většiny osob v tom, že do zahraničí odcházejí v přesvědčení, že v zahraničí najdou lepší existenční podmínky a uplatnění než měli v ČSSR. Svědčí o tom i nárůst emigrace po 21.8. 1968, kdy celá řada osob nabyla přesvědčení, že v důsledku srpnových událostí dojde u nás ke změně politických poměrů a že se v dohledné době nezlepší ani životní podmínky, včetně životní úrovně. V ojedinělých případech, zejména u osob které emigrovaly těsně po 21.8. 1968 byla zde i obava z represálií za angažovanost v polednovém období. Větší počet osob, mimo hledání lepšího existenčního uplatnění v zahraničí, řešilo i své osobní problémy, jako neshody v manželství, na pracovištích apod. U další, ne zvlášť početné skupiny jde pak o rozhodnutí motivované povahou a charakterem osob, se sklonem k dobrodružství. To jsou v podstatě mimo ojedinělých specifických důvodů, hlavní motivy emigrace.

Je naprosto zřejmé, že emigrace narostla a to jak kvantitativně, tak i kvalitativně po 21. srúnu 1968. O kvalitativní změně emigrace svědčí následující srovnání: Zatímco v roce 1967 emigrovalo celkem 11 osob s vysokoškolským vzděláním a to 7 lékařů, 3 technici a 1 lékárník, činí emigrace této kategorie v roce 1968 celkem 84 osob – z toho 39 lékařů, 25 inženýrů a 20 jiných. U kategorie – jiných, je číslo přibližně stanovené dle vykonávané funkce před útěkem.
Podepsal náčelník 4.oddělení mjr. Weinfurter

Jenom někteří to věděli, jiní se přizpůsobili

Z úředních hlášení lze vyčíst, že to odnesla celá jedna generace inteligence národa. A to jen v našem Západočeském kraji. V celorepublikovém měřítku to pak byla katastrofa. Nahoru se dostávali jen ti, co měli k inteligentnímu myšlení daleko. Začal se projevovat a vystavovat na odiv fanatismus a hloupost, která byla vidět hlavně na funkcionářích KSČ.

Protože jsem v roce 1968 pracoval na operačním sále chirurgie v Karlovarské nemocnici, vedli jsme často v pauzách mezi prací politické diskuze. Snad jako všude. Já tam byl nejmladší, bylo mi tehdy 24 let, a tak jsem tvrdil z mladické hlouposti, že Rusové ze cvičení Štít začátkem roku na našem území odejdou a už se nevrátí. "Přece k nám nemohou jen tak vtrhnout, co by na to řeklo světové veřejné mínění a OSN? Dnes už nejsou padesátá léta a máme právo na svobodu projevu a myšlení," tehdy jsem prohlásil. "Ke stalinismu už cesta zpátky přece nevede!"

Pan doktor Máj, jinak vynikající chirurg, se nad mými řečmi jen usmíval. On totiž znal své. V padesátých letech byl zatčen spolu s dalším doktorem, že pomohli z vězeňského nemocničního oddělení, které tehdy bylo v areálu zdejší nemocnice, na svobodu jednomu politickému vězni. Ten se dostal až na Západ. Byl za to asi osm let ve vězení a měl na celou věc jiný názor: "Pane Nykl, sázím se s vámi o flašku šampaňského, že se Rusové zanedlouho vrátí a že to jen tak nenechají. Vždyť jsme stále jejich kolonie a budeme i nadále. Nikdo nám nepomůže, jako vždy!" Tak jsme se vsadili a zanedlouho jsem z nemocnice odešel. Po létech jsem se dozvěděl, že doktor Máj zemřel v emigraci v Německu.

Měl bohužel velkou pravdu a dodnes mu dlužím láhev, kterou na jeho počest snad jednou vypiji.

DOKUMENT:
Stáhněte devítistránkový zprávu Státní bezpečnosti o emigraci 1968

Horydoly.cz Komunisté na Karlovarsku a Chebsku

2012 Václav Sloup je hajzl. Vždycky jsem si to myslel a myslet budu

2012 Svoboda slova na Karlovarsku

2011 Za komunisty nemůže slabá paměť, ale nedostatek inteligence

1990 Je to prosté: Svoboda

1988 Polský kanál: Neúspěšná cesta na svobodu

1976 Krabice od bot Thermal

1972 Malý příbeh jedné pozvánky

1970 Smuteční oheň za Jana Palacha a Jana Zajíce

1968 Ruské tanky v Karlových Varech 1968

1962 Jeden malý zapadlý komunistický koncentrák

1956 Ježíšek není a dárky nosí Děda Mráz

1951 Vlak svobody z Aše do Selbu

1950 Doktor Máj z jáchymovského lágru

1949 Jáchymovské peklo

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Nic se nezměnilo.....

Prosíme kremloboty a fanoušky Vladimíra Putina, aby diskutovali pod svým pravým jménem,  k věci a aby při tom nelhali. Pokud budou proti těmto zásadám činit i nadále, budou jejich diskusní příspěvky mazány. Bezpečnost této země je redakci Horydoly milejší, než jejich příchylnost k totalitnímu režimu v Rusku.

Bližší podrobnosti k redakční politice najdete zde: http://www.horydoly.cz/info-o-serveru.html 

Děkujeme
Kuba Turek - šéfredaktor

Reaguj
Nic se nezměnilo.....

Ruská expanze ze světa nezmizela... A ta z USA snad ano?  I ona farancouská, anglická. A tyhle jsou dnes horší, než za oné studené války.  A že rusáci lítaj kolem pobaltskejch republik  - zločin a zlé by to bylo, ovšm tehdy, pokud by v nich nesedělo NATO (kterému de fakto velí USA) stejně jako jinde v Evropě. A nějaké řeči o našem svobodném členství je jen farizejský názor. Nikdo se našich obyvatel neptal, zda to chtějí či ne. A nakonec, jak by dopadlo referendum o  členství v EU dnes - toť otázka. Prostě češi mentalitu švýcarů,  mít nikdy nebudou.....

  • Autor Honza
  • Datum a čas 5.9.2015 14:12
Reaguj
To: Lwenty
Dotyčný číšník si ve své imbecilitě, omezenosti a naivitě představoval, že sice bude na západě „nějak“ pracovat ale že to poběží jako to do té doby pro něj běželo v Československu. Nedomnívám se, vím. Zklamal se, protože na způsob normální práce nebyl vůbec zvyklý o případné nutné slušnosti a vstřícnosti vůči hostům ani nemluvě. A tak se vrátil do pozice ze které neuvědoměle odjel mezi kapitalisty. On totiž kapitalismus není peříčko.
Reaguj
Všechno je jinak

Když ses narodil za Války nebo těsně před ní, bylo ti tehdy 30-40 let, nikdy jsi vlastně nepoznal nic jiného než totalitu, nevěděl jsi proč a jak se pracuje a podniká.....Takže takových lidí bylo hodně, co se vrátili ze svobodného světa do Husákova náručí.

Reaguj
Všechno je jinak

Pane Beránku, domníváte se, že dotyčný číšník tam jel dělat, aby se předem domníval, že ve Švýcarsku bude vekslovat s valutama? :-)

  • Autor Lwenty
  • Datum a čas 31.8.2015 10:17
Reaguj
Všechno je jinak

Chtěl bych připomenout všem zde diskutujícím – že tady nejde o to špičkovat a  navážet se nějak do někoho, nebo srovnávat dobu tehdejší se situací v dnešním světě, hodnotit a srovnávat vládnoucí třídu  tehdy a dnes – nýbrž konkrétně se zabývat tím, co se tenkrát dělo, co se stalo a jak to někteří tvrdě odnesli. Spousta lidí na tehdejší situaci doplatila fatálně – byli za okupace zabiti, nebo zemřeli na následky tehdejší kritické situace – jiní pochopili co je případně čeká a tak zabalili ruksak a „zahli kramle“ do západní hemisféry. Následující dobu někteří emigranti zmákli dobře, jiní hůře a malá část na to vůbec neměla a tak se po jisté době otočila a vrátila zpátky. Znám takových osob několik – zastupujícím této skupiny je naivní číšník z tehdy restauračního zařízení „vyšší kategorie“ který byl překvapen, že ve Švýcarsku musí chodit pravidelně do práce, podvolit se rozkazům svého šéfa a kupodivu v Curychu s handlováním s valutami a vekslováním byl najednou utrum. Duševně to nezvládnul, vrátil se a dalších 10 let dělal dále toho po všech stránkách výhodného vekslák, na place byl nadále králem, který své klienty bez  problémů seřval tak, že by pes od nich jitrničku nevzal..

Je třeba si uvědomit co se tenkrát konkrétně stalo – byla to prostě ruská okupace, kterou na konec politická smetánka odkývala bez problému.

Reaguj
Nic se nezměnilo.....

Pane Turku, vyprávějte prosím, jak jste jako pohraničník střežil hranice proti vnitřním narušitelům ...

  • Autor Pilot
  • Datum a čas 29.8.2015 20:58
Reaguj
Nic se nezměnilo.....

Nebudu se pouštět do jednotlivostí, ale je to jednoduché a zároveň těžké - pokud chceme normální stát, tak holt musíme volit normální vedení.

Reaguj
Co tím básník chce říci....

Pisatel Honza zatím až do teď nekonkretizoval, o co mu vůbec jde. Je to jenom takove bla-bla. A zapomíná, že se nebavíme o dnešku, nýbrž o tom co se stalo tenkrát, když podle jeho reakce možná ještě nebyl na světe anebo nosil ještě plenky. Někde si něco přečetl a rád by to aplikoval na dnešní svět, což je velice obtížné. Nacisté, Ukrajina, finanční politika dnešní politické smetánky umocněné názorem, že komunistická vláda  dovolovala lidem vycestovat - to je teda pěkná zmotanina.

Ještě jednou doporučuji aby si zašel do 

Ústavu pro studium totalitních režimů v ulici

který je v ulici Siwiecova 2428/2, 13000 Praha, Žižkova a začetl se tam do papírů, které popisují korektně tehdejší historii. Při jisté inteligenci mu to jistě osvětlí o co ve Frankově článku jde.

 

Reaguj
Celkem 22 příspěvků v diskuzi


České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

PRADĚD Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.... celý článek

Ze Satana se zřítil 49letý Čech

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35