Řeky AKTUÁLNĚ 2019

Řeky AKTUÁLNĚ 2019
Peřejky na Berounce před soutokem s Vltavou.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

LABE Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Jak na to

hp250x250.jpg

Průběžně přijímáme a obratem uveřejňujeme jakékoliv poznatky o řekách a potocích.

Zajímají nás zejména fotografie a videa, splavnost, překážky a nebezpečná místa.

Velmi rádi informujeme o službách u řek, dopravě a všem, co s vodáctvím souvisí.

Info: redakce@horydoly.cz

Horydoly.czProzkoumejte rubriku:

ŘEKY: Vodácké průvodce

 

26. listopadu

Skauti ve Dvoře Kálové přišli o loděnici

Vodním skautům ve Dvoře Králové nad Labem shořela loděnice i s 20 loďmi uvnitř. Žádají veřejnost o pomoc. Dvůr Králové je startovním místem pro splutí středního Labe do Jaroměře.

12. listopadu

Vltava

Orlík stále klesá a Vltava se objevuje ve staré kráse. Původní koryto je dobře sjízdné z Kořenska do Podolska.

8. listopadu

Malé vodní elektrárny

O ekologickém provozu malých vodních elektráren nemůže být ani řeči. Podívejte se na reportáž České televize.

3. listopadu

Vltava

Hladina Vltavy na Orlíku klesla kvůli plánovaným stavebním pracím na nadmořskou výšku 338,5 m. To je méně, než před 4 lety při katastrofálním suchu. Na březích jsou vidět zdi mlýnů a samot, z vody vystoupily Nový jez Údraž a Rejsíkov, prohlédnout si můžete základy řetězového mostu v Podolsku a hlavně můžete plout na kanoi nebo kajaku původním korytem řeky od Kořenska do Podolska.

Vltava Podolsko.  

20. října

Mrtvola v Botiči

Během dnešního hromadného splutí Botiče vyplavala v Záběhlicích mrtvola muže. Zachytila se na koruně jezu u Záběhlického zámečku. Policie zatím nezná přičinu smrti ani identitu mrtvého. Policejní potápěč, který tělo vyzvedával z vody, se neoficiálně vyjádřil, že muž se nejspíš utopil před více dny a vzedmutý potok přinesl mrtvolu do Záběhlic.  

Botič 2019.

14. října

Drnový potok

Mimořádně nebezpečná látka unikla v úterý z firmy Holz Schiller do Drnového potoka v Lubech u Klatov. Jedná se o chemikálii určenou k moření dřeva, je vysoce toxická pro vodní živočichy a jedovatá i pro lidi. Kvůli naředění chemické látky se vypouští velké množství vody z přehrady Nýrsko do Úhlavy a přehrady Hracholusky do Mže, aby Berounky do Prahy dotekla už relativně čistá.

12. října

Jevanský potok

Rybáři upouštějí Jevanský rybník a další rybníky na Jevenském potoce kvůli chystaným výlovům. Voda v korytě stačí na splutí od mostu na silnici k Černým Voděradům.

1. října

Vltava

Vodácký kanál v Praze - Troji bude uzavřen od 3. října do 17. listopadu, protože se bude přestavovat dolní část od playspotu Tlama.

24. září

Zákaz alkoholu platí

Vodáci mají zákaz alkoholu při pádlování a veslování, ačkoliv jim tuto drogu chtěli někteří zákonodárci dopřát. Poslanci při opětovném schvalování neprosadili novelu zákona, která by nulovou toleranci alkoholu zrušila. Zrušena nebude ani pro cyklisty na cyklostezkách a místních silnicích, jak požadoval Senát. Poslanecká novela o vnitrozemské plavbě měla stanovit, že vodáci budou moci plout s alkoholem v krvi do limitu 0,5 promile. Což přibližně odpovídá vypitým dvěma decilitrům vína nebo litru desetistupňového piva.

4. září

Kladská Nisa (river guide: KLADSKÁ NISA)

Na polské řece Nysa Klodzka se plánuje výstavba nové přehradní nádrže Zbiornik Kamieniec. Má být vybudována v ploché krajině mezi obcemi Przylek a Kamieniec Zabkowicki. Po obrovské povodni roku 1997 se zdejší kraj změnil na divočinu, řeka si prorazila přírodní koryto novými meandry a ze staré pískovny se stal ráj pro ptáky. Doporučujeme proto vodákům, aby se sem vydali, dokud řeku nespoutá industriální hráz.

20. srpna

Vltava

Pod názven Chraňme vodu Vltavy byla sepsána petice proti výstavbě nové plavební komory Praha - Staré Město na Vltavě u dětského ostrova. Signatáři petice se obávají dalšího zvýšení provozu rekreačních parníků v centru metropole. 

6. srpna

Ziller 

Rakouská alpská řeka Ziller je na horním toku cílem mnoha adrenalinových komerčních aktivit spojených s divokou vodou. Jeskyně v ledovcové bráně Natur Eis Palast nad Hintertuxem je upravená na průjezd raftem, v kajaku, na paddleboardu, lze ji proplavat a také projít pěšky. Níže po toku v soutěsce je canyoningové centrum. Z Mayrhofenu se provozuje rafting a tubing. 

UBYTOVÁNÍ ZILLERTAL: Hotely a apartmány nebo Camping Mayrhofen

Vodní adrenalin v Zillertalu.  

23. července

Prostavěná miliarda na Labi

Za dosud nepostavené plavební stupně na Labi stát zaplatil 927 milionů korun, zjistil Nejvyšší kontrolní úřad. Podíl vodní dopravy na přepravě zboží v Česku přitom zůstává podle kontrolorů nízký a k převodu části přepravy ze silnic na lodě nedochází. Kontrola se týkala projektů rozvoje vodních cest a podpory nákladní vodní dopravy, které od roku 2014 vydalo ministerstvo dopravy a Ředitelství vodních cest.

Labe u Přelouče.

21. července

Vltava

Na Vltavě ubylo lodí asi o 20 %. Důvodem je zřejmě drahota a přeplněnost řeky.

12. července

Radbuza

V Dobřanech se rekonstruje jez v korytě Radbuzy. Nedá se projet na lodi. Staveniště je nutné obnášet po břehu.

Radbuza. 

8. července

Vltava

Horní tok Vltavy přehrazují železné tyče zabodané do dna řeky. Ochránci přírody si od nich slibují ochranu pstruha a perlorodky před kaopry, kteří připlouvají z Lipna proti proudu. Zábrany jsou u Pěkné a u Ovesné umístěné přes celou řeku, ale dá se mezi nimi opatrně proplout na kanoi.

5. července

Rokytka

V Podvinní na Rokytce očekávejte na břehu nebo v korytě bagry. Upravuje se park a rozšiřuje cyklostezka.

Rokytka.

1. července

Asociace vodní turistiky a sportu

Vznikla Asociace vodní turistiky a sportu, která byla založena čtřmi svazy zastupujícími přes 49 000 členů (Český svaz kanoistů, Klub českých turistů, Svaz vodáků, Asociace turistických oddílů mládeže) a vodáckými firmami. Vstoupit mohou i jednotliví vodáci. Posláním je obrana vodáckých zájmů.

2. června

Rokytka

Rokytka je už zase nesjízdná. Fotografie z parku v Libni.

Rokytka.

30. května

Labe

V Pardubicích v parku Na Špici byla otevřena půjčovna paddleboardů. Lze na nich plout po Labi nebo Chrudimce, cvičit jógu nebo fitness, případně absolvovat kurz pádlování.

26. května

Rokytka

Voda v Rokytce na úrovni Vysočan klesla tak, že začínají hynout ryby.

Rokytka. 

25. května

Dunajec

Kemp Červený Kláštor na slovenské straně řeky je letos uzavřený. Majitelé hledají nového provozovatele.

23. května

Zlatý záchranářský kříž

Policista Tomáš Kocmánek, vltavský námořník Radovan Stránský a veslařská trenérka Martina Součková získali Zlatý záchranářský kříž spolu s dalšími lidmi, kteří se zasloužili o záchranu životů.

Tomáš Kocmánek dostal zprávu, že pod jezem ve Vratimově se topí dva muži. Jeho kolegové jednoho vytáhli na břeh, ale pro druhého musel uvázaný na laně skočit doprostřed řeky a dostat ho na břeh. Bohužel muž později v nemocnici zemřel.

Horydoly.czOSTRAVICE: Chtěl zachránit kamaráda a sám utonul

Radovan Stránský a Martina Součková vylovili z rozvodněné Vltavy v Praze dva geocachery, které vypláchla přívalová vlna z podzemí Motolského potoka. Sami byli v ohrožení života, protože jejich lodě mohly sjet do jezu. Další dva geocacheři se utopili v Motolském potoce. 

Horydoly.czMOTOLSKÝ POTOK: Čtyři geocacheři hazardovali se životem

22. května

Česko

Řeky v Česku se kvůli dešťům dramaticky plní vodou. Na hranici povodní jsou Morava a Bečva. Zvláště Bečva je teď nebezpečná na mnoha stupních, před kterými vodáky těžko zastavuje. Horní Labe ve Špidlerově Mlýně a dál od Vrchlabí nastoupalo na 1. povodňový stupeň. Na Zlínsku a Vsetínsku se rozdivočely malé říčky a jejich koryta nestíhají pobrat všechnu vodu. Deštivé počasí bude pokračovat i v dalších dnech. 

21. května

Sázava

Jez Poříčí byl přestavěn tak, že v levé části je vodácká propust, kudy teče dost vody na plutí. Zároveň byla znovu zprovozněna šupna v prostředku jezu u Jawy v Brodcích.

16. května

Bílé Labe

Jedna z nejtěžších řek v Česku je Bílé Labe. Protože teče v Krkonošském národním parku, není její splutí legální.

18. dubna

Berounka

Na Berounce byl otevřen nový vodácký kiosek U kostela svatého Petra a Pavla v Dolanech u Hlinců. 

13. dubna

Ohře

Dolní jez v lokli prochází rekonstrukcí, která bude trvat do října. Platí na něm zákaz splutí. Stavebník zatím nezajistil možnost přenášení po břehu a na řece panuje chaos. Raději tedy vystupte před železničním mostem přes Ohři a aktuální situaci zjistěte sami.

2. dubna

Berounka

Jez Řevnice na dolní Berounce se opravuje do konce září. Kvůli tomu jen zakázáno jez v celé šířce řeky splouvat. Přenášení po břehu je dlouhé několik set metrů.

17. března 

Litavka (river guide: LITAVKA)

Pod železničním mostem v Jincích se vytvořil nebezpečný zátaras.

Litavka.  

16. března

Zábrdka

Dolní tok potoka Zábrdka je skoro suchý, ačkoliv v horní část je vody dost. Příčinou je napouštění Borovického rybníka, který byl dva roky vypuštěný a během zimy byla dokončena jeho oprava.

6. března

Hornád (river guide: PRIELOM HORNÁDU)

Prielom Hornádu se zbavuje ledu.

27. února

Sázava (river guide: SÁZAVA)

Sázava je splavná po celém toku. Led už zmizel a vody teče stále dost.

18. února

Jizera (river guide: JIZERA)

Jizera v okolí Mladé Boleslavi je stále zasněžená. Hladina je ovšem volná a bez ledu.

Paseky nad Jizerou.  

16. února

Veltrusy (river guide: MLÝNSKÝ POTOK)

Mlýnský potok, který protéká zámecký park Veltrusy, zpomaluje v zajímavých rákosových průjezdech asi jeden kilometr před ústím do Vltavy. Teď koncem zimy je dost vody, aby jimi bylo možné pohodlně proplout.

VIDEO Mlýnský potok Veltrusy

22. ledna

Vltava (river guide: VLTAVA)

Stavbaři začali v Praze prohlubovat koryto Vltavy z 1,8 m na 2,2 m, což umožní zvýšit náklad lodí. Práce za 127 milionů korun by měly trvat do konce roku. Projekt počítá s prohloubením koryta Vltavy na 43 kilometrech vodní cesty z Mělníka do Radotína. Těžit ze dna se bude jen v místech, kde hloubka řeky nedosahuje požadovaných parametrů. Během prohrábky se vytěží 130 000 krychlových metrů usazenin. Součástí projektu je rekonstrukce deseti mostů a modernizace plavební komory na Štvanici. Celkové náklady jsou plánovány na dvě miliardy korun.

16. ledna

Hřenská Kamenice (river guide: KAMENICE)

Díky vysokému vodnímu stavu se podařilo splout Hřenskou Kamenici. Dodejme, že splutí této říčky je zakázané od roku 2000, kdy byl zřízen národní park České Švýcarsko.

7. ledna

Jizera (river guide: JIZERA)

Na Jizeře se opravují dva jezy. Oba dva jsou sice sjízdné, ale jen po pečlivé prohlídce ze břehu. Jez Vilémov na horní Jizeře hrozí roxory, které mohou proříznout dno lodě. Nejvíce je jich od středu jezu k pravému břehu. Jez Loukovec na střední Jizeře je protržený. Průrva uprostřed jezu je sjízdná, ale rozebíhají se zajišťovací práce, a proto se situace může změnit ze dne na den.

2. ledna

Vltava

Vraňansko-hořínský laterální kanál podél Vltavy je vypuštěn do 13. ledna kvůli bagrování dna.

1. ledna

Jizera

Jizera pod Turnovem má dost vody a tvoří zajímavé peřejky.

Horydoly.cz Řeky AKTUÁLNĚ

2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013
2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

obrázek mrtvoly

Ahoj.

Je skutečně nutné dávat do článku přímo fotku onoho těla?

Přijde mi to trochu bulvární a nevkusné.

  • Autor Pavel
  • Datum a čas 21.10.2019 19:29
Reaguj
Celkem 1 příspěvek v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mže - odemykání Tachov, Lučina 27.4.

Diskuse

lqwvagjm azithromycin 500 mg tablets, 19.4.2024 13:33, 1 příspěvek
multitasking Lukas B., 19.4.2024 8:39, 11 příspěvků
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 11 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 11 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 11 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 11 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 11 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 11 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 11 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09