Obří zub Dent du Géant

Obří zub Dent du Géant
Dent du Géant (4013 m).
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Dent du Géant vyčnívá ze skalního hřebene jako špičatý řezák z dásně. Pohled na tento alpský štít z kterékoliv světové strany je nezapomenutelným zážitkem, stejně jako výstup na jeho vrchol.

Jak na to

Sezona

Od poloviny června do konce září. Aktuální informace o počasí a sněhových podmínkách jsou k dispozici na stránkách Courmayer, Chamonix, nebo v infocentru horských vůdců v Chamonix, t. +33 0450532208

Ubytování

Rifugio Torino nuovo (3372): chata CAI na mezistanici lanovky La Palud - Pointe Helbronner v sedle Col du Géant, 170 míst, v provozu od poloviny května do konce září, tel.: +39 0165846484

Bivacco Canzio (3818): bivak v sedle Col des Grandes Jorasses, 6 míst, bez vařiče, voda v sousedním jezírku, otevřen celoročně

Přístup na chatu Torino

Pěšky z Courmayeru, La Palud, 5-6 hodin, nebo lanovkou z La Palud (22,50 e, stav z r. 2004), první jízda z La Palud v 8:30 h, poslední jízda v 16:00 h, jezdí každou celou hodinu.

Doporučené horolezecké vybavení

Helma, dvě lana 50 m (nejlépe 1/2), 2-3 expresky, 5-6 karabin, 5 smyček, mačky, cepín, 2 ledovcové šrouby, žďárák, ledovcové brýle, opalovací krém, lékárna.

Mapy

IGN 3630 OT Chamonix - Massif du Mont Blanc (1:25 000), nebo Kompass č. 85, Mont Blanc (1:50 000)

Charakteristickým znakem masivu Mont Blanc je řada ostrých skalních vrcholů, z nichž některé se jako štíhlé skalní jehly vypínají vysoko nad rozsáhlé údolní ledovce. Jedním z takových štítů je Dent du Géant.

Zdolání Obřího zubu lze okořenit přechodem hřebene Rochefort, který představuje jednu z nejkrásnějších hřebenových túr západních Alp.

DENT DU GÉANT (4013)

Jihozápadní stěna, Normální cesta

Prvovýstup: B., D., J. Maquignaz. 1882.

Obtížnost: Komplexní obtížnost túry je hodnocena stupněm AD, dvě lezecká místa V, dá se lézt i po fixních lanech (max. III), přístup max. II v mixech. Čas výstupu od chaty Torino 5-6 hodin, z toho přístup 2-3 hodiny.

Sestup

Ze skalní pyramidy Dent du Géant je možno při znalosti terénu slaňovat přímo do sedla pod Zubem k nástupu. Většina družstev včetně horských vůdců s klienty však volí slanění podél výstupové trasy. Sestup k chatě Torino se neobejde bez maček, cepínu a lana, za špatných podmínek je někdy potřeba i slaňovat z vlastních skob.

Přístup

Každý pozitivní zážitek má svoji méně zábavnou stránku. Tou je v případě výstupu na Dent du Géant dlouhý nástup (ledovec, mix, obtížnost místy I-II). Z chaty Torino se nejprve přechází široké sedlo Col du Géant, následuje výstup akumulační oblastí ledovce Glacier du Géant, po pravé ruce máme vrcholek Marbrées, až na úpatí skal (3516). Rozbitým terénem se stoupá k výrazné skalní věži na skalním hřebeni (3665), po kterém pokračuje výstup nejprve vpravo, v horní části pak vlevo k výrazné skalní věži. Tu je možno obejít z obou stran do sedla pod Dent du Géant, které německé průvodce označují za Svačinové místo.

Výstup

1. délka: Z plošiny stoupajícím traverzem (skoby) pod kuloár (III).

2. délka: Kuloárem vzhůru na Mummeryho balkon (III). (Tyto dvě délky lze v případě prázdné cesty spojit do jedné a dolézt na balkon s křemennými drůzami těsně vlevo od kuloáru. Odtud je to spárkou zleva na Mummeryho balkon jen pár lehkých metrů.)

3.-4. délka: Podél fixních lan (jištění) Burgenerovými plotnami pod kolmý výšvih (IV).

5. délka: Doleva na hranu a po ní nad výšvih (IV+). (Vůdci to tady lezou přímo ke kroužkům v traverzu a pokračují na štand do komína.)

6. délka: Traverz (skoby) po odštěpech pod komín (V) a jím vzhůru (V), v polovině komína štand (skoba).

7. délka: Komínem (III+) na ukloněné police (II), doleva a koutem na vrchol (III). (Dá se také z komína mírně vpravo od hrany na vrchol.)

8. délka: Po hřebeni (III) na druhý vrchol se sochou Panny Marie.

Ze štandu v sedle pod vrcholovou pyramidou Dent du Géant začíná vlastní výstup. Ze sedla se traverzuje v kolmé skále na západ ke skalní hraně, za ní se začíná stoupat mírně vlevo do výrazného skalního kouta. Jím vzhůru na širokou skalní plošinku pod přímou, hladkou západní stěnou vrcholové pyramidy. Až k tomuto štandu jsou v cestě skoby a četné smyčky, další cesta stěnou vzhůru je zajištěna silnými fixními lany. Burgenerovy plotny jsou rozčleněny řadou spár a odštěpů, a tak je možno lézt bez použití fixů. V horní části ploten se cesta stáčí k pravé hraně stěny, ze které se vylézá nepříjemným koutem. Následují dvě lehké délky na předvrchol Pointe Sella (4009 m), ze kterého je třeba sestoupit do sedla a dolézt opět podél fixního lana hlavní vrchol Pointe Graham (4013 m).

ROCHEFORT (4001)

Přechod hřebenem z východu na západ

Prvovýstup: E. Fontaine, J. Ravavel, J. Simms. 1900.

Obtížnost: Komplexní obtížnost túry je hodnocena stupněm AD, lezecká místa ve skále jsou max. II. Čas výstupu od chaty Torino k bivaku Canzio 9-11 hodin.

Celý přechod z chaty Torino do sedla Col des Grandes Jorasses je dlouhá a nepříliš populární. Část cesty, která je souběžná s přístupem na Dent du Géant, je však velmi často chozená a vrchol Riochefort bývá také často navštěvován.

Cesta vede po exponovaném hřebeni, ze kterého je nádherný výhled na okolní horskou scenérii. Hřeben je značně členitý, střídají se stoupání na menší či větší vyvýšeniny a sestupy do úzkých sedel. Téměř dva kilometry dlouhý hřeben začíná pod vrcholem Dent du Géant (2-3 hodiny od chaty) exponovaným sněhovým hřbítkem, kterým se přechází až pod východní úbočí Aiguille de Rochefort. Následuje výstup členitým skalním terénem na vrchol 4001 m vysokého štítu (4 hodiny), který má podobu rozbitého skalního hřebene. Zde většina horolezeckých družstev končí a vrací se zpět na chatu Torino. Jedná se totiž o nejhezčí část hřebene Rochefort, který je dále směrem k Severovýchodu členitější a vzhledem k charakteru zvětralého materiálu objektivně nebezpečnější.

Z vrcholu Aiguille de Rochefort se sestupuje na vysoko položené ledovcové plató, které se přechází směrem k severovýchodu pod ostrý sněhový hřebínek. Výstup na něj je možný buď přímo, exponovaným mixovým hřebínkem přes Le Doigt de Rochefort (3928), případně severním strmým svahem (55°). Po přechodu hřebínku následuje výstup úbočím vrcholu Dôme de Rochefort. Výstup na vrchol (4015, 6 hodin) lámavou skálou je možno vynechat a traverzovat přímo pod skalnatý vrchol Calotte de Rochefort (3974, 7,5 hodin). Z něj se slaňuje k bivaku Canzio do sedla Col des Grandes Jorasses, a to buď přímo severozápadním hřebenem, nebo severní stěnou s následným traverzem.

Sestup od bivaku Canzio

Přechod hřebene Rochefort není vzhledem k časové náročnosti příliš často realizovanou túrou, o čemž svědčí i návštěvní kniha v bivaku Canzio. Nejstarší záznam pochází z poloviny 90. let, a to je kniha z větší části nepopsaná...

Ze sedla Col des Grandes Jorasses je možno pokračovat v přechodu Grandes Jorasses, nebo sestoupit do údolí Val Feret. Sestup začíná slaněním čtyřistametrového karového amfiteátru. Slanění je rychlé, neboť sestupová cesta je zajištěna smyčkami a karabinami. Nepříjemným se sestup stává ve spodní části karové stěny, která je frekventovaným dopadištěm kamenů uvolněných táním ve skalní hraně sedla Col des Grandes Jorasses. Při sestupu je proto dobré držet se co nejdále od širokého žlabu v západní části stěny. Další sestup vede po ledovci Plampincieux k chatě Boccalatte-Piolti a odtud horskou pěšinou až na dno údolí Feret do vesnice Plampincieux.

Masiv Mont Blanc na Horydoly

Mont Blanc od sedla Midi

Mont Blanc z Itálie

Čeští turisté na Blanku

Tour du Mont Blanc

Grandiózní ledovcové túry

Nejkrásnější lyžařská túra

Haute route - podrobný itinerář

Chamonix - zapomeň na sjezdovku

Odskočte si ze sjezdovky do kuloáru

Skalní Mont Blanc

Nejvyšší vrcholy Evropské unie

Mont Blanc je nepřístupný!

Horolezectví v Alpách je nebezpečnější než jiné roky

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Fotky
Ahoj Zbynku, vypadá to na krásný výstup, fotky jsou úžasné. Víc takových! (fotek i výstupů)
Reaguj
Fotky
Hezkýýý. Fakt moc dobrý fotky. Asi je tam hodně pomníčků dole pod těma sešupama z hřebínku. Tam začít fučet tak špatný asi..... Dobrá expozice každopádně.
  • Autor Jarda
  • Datum a čas 17.5.2005 13:38
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

Kněžívka, lezecká skalka u letiště Václava Havla

CLIMBING GUIDE Letošní skalkařskou sezonu jsme zahájili 17. března na Kněžívce u pražského Letiště. Loňskou jsme ukončili 27. prosince na nedaleké Dynamitce na břehu Vltavy. Obě patří do seriálu Kick&Climb - přijedeme na koloběžkách, vylezeme
Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Jak si vybrat nejlepší stránku na sázení pro české hráče?

Chcete si užít spoustu zábavy při sázení bez jakýchkoli problémů? Pak si musíte vybrat tu správnou sázkovku. Ne všechny totiž nabízí stejnou úroveň služeb a příležitostí.
Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Fejfar dál vládne běhu na Petříně

Vůně a obrazy kvetoucích třešňových stromů jako při májové premiéře před deseti lety vytvořily kulisy Trailu Praha i v půlce března. Místy vysvitlo teplé sluníčko, běželo se i kolem líbajících se milenců u sochy
Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.
Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

Pořídit výbavu na hory, s sebou obnáší značnou vstupní investici. Když přidáme ještě cenu ubytování, skipasů a vůbec cest za lyžováním, jsme na vyšších desítkách tisíc, které se v osobním rozpočtu nemusí podařit

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Island - diashow Mladá Boleslav, Škoda muzeum Přednáší Martin Loew 18.4. 19:00
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Bratislava - Vídeň Bratislava Koloběžkový závod 20.4.
Predator race Monínec 20.-21.4. 20.4.
Svätojurský cyklomaraton Svätý Jur Horská kola 20.4.
Bajkonur - orientační závod na kolech Pikovice Scorelauf dvojic MTB 20.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.

Diskuse

mkbenunj tadalafil 5 mg tablet coupon, 18.4.2024 16:24, 1 příspěvek
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 9 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 9 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 9 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 9 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek
Jazyk Veronika, 15.4.2024 18:53, 9 příspěvků
milovníku cizích termitů PK, 15.4.2024 18:16, 9 příspěvků
INU IP, 15.4.2024 17:11, 9 příspěvků
z prde.. klika PK, 15.4.2024 10:05, 9 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09
Re: Divoká Šárka Kuba Turek, 6.4.2024 19:21