Jaké Svatomartinské můžeme letos očekávat?

Jaké Svatomartinské můžeme letos očekávat?
Svatomartinské víno se otevírá na svatého Martina 11. listopadu.
Autor snímku Antonín Karoch
SDÍLEJ:

Určitě dobré. Výrazně však révu vinnou poznamenal nedostatek srážek. Ten tradičně přináší vinařům negativa i pozitiva. Ale jen někde. Například přes nadprůměrné teploty ve Znojemské podoblasti deště spadlo více než za celý rok 2016 či 2017. Na druhé straně, ti, kteří očekávali rekordní úrody, budou asi zklamaní. Odhady hovoří o necelých deseti procentech navíc, než v průměrných letech.

Jak na to

KOSMAS.cz: Vyberte si z široké palety knih o vínu.   

Vinobraní přišlo o téměř měsíc dříve, takže i Svatomartinské mělo čas trochu vyzrát a nejspíše poskytne zajímavé chuťové zážitky.

Proč zrovna Svatomartinské?

Na to je několik teorií. Když staří pamětníci uslyší pojem martinské, vybaví se jim víno z martinských hroznů. To jsou hrozny, které vyrůstají z fazochů, nebo-li zálistků, které normálně každý vinař raději vylamuje. Sklízely se právě na svatého Martina v obavě před mrazivým počasím. Ovšem pouze v letech, kdy udeřily jarní mrazy a květenství na jaře vymrzla. Pak byly tyto hrozny jedinou vinařovou spásou, aby měl v tom roce alespoň nějakou úrodu.

Další teorie mluví o tom, že tradice sahá mnohem hlouběji do historie. Prý až na dvůr císaře Josefa II. Začátkem listopadu totiž končila většině poddaných u vrchnosti služba a vyplácely se odměny. Při tom se hodovalo a přítomní dojednávali služby pro rok následující. To vše stvrzovali přípitkem mladým vínem, tedy Svatomartinským.

Novodobá zkušenost je prozaičtější. Když se po roku 1990 otevřely trhy a Česká republika byla zaplavená kvalitními, méně kvalitními i nekvalitními, ale levnými, víny ze zahraničí, byli to především moravští vinaři, kteří se museli této záplavě ubránit.

A to nejenom kvalitou, ale i nápaditým marketingem. Napadlo je, že i naše republika by mohla mít něco jako obdobu francouzského Beaujolais Nouveau, tedy prvního mladého vína, vyrobeného a daného do prodeje ještě v roce sklizně. A tak se také stalo.

"Již léta pracujeme na zviditelnění značky našich mladých vín," vzpomíná František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov. "Nejdříve jsme je označovali jako Morava Vino Nouveau. Pod značkou Svatomartinské tato unikátní vína uvádíme na trh od roku 2005. Začínali jsme na několika stech tisících lahvích a momentálně se číslo ustálilo na několika milionech."

Prestižní značku nedostane každý

Do hodnocení odborné komise, která uděluje vínu značku Svatomartinské, se v letošním roce přihlásilo celkem 451 vzorků vín. "Letošní brzká sklizeň prospěje právě mladým vínům. Přinesla nám delší dobu od sběru po lahvování. Tedy více času na technologické kroky i na vývoj vína. To, že Svatomartinská a mladá vína mají letos více času ležet v lahvi, je vždy jen k prospěchu kvality," doplňuje Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie.

Svatomartinské není možné vyrábět z jakýchkoliv hroznů. Červené je například povolené vyrábět pouze z hroznů Portugalského modrého a Svatovavřineckého, bílé z odrůdy Müller Thurgau, Veltlínského červeného raného a Muškátu moravského. Růžová vína mohou vinaři vyrábět z odrůd Portugalské modré, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.

 

"Dnes už mohu bez obav říci, že se v současnosti značka Svatomartinské stala velice úspěšnou," dodává David Štastný, ředitel vinařství Vinné sklepy Valtice a Vinařství Kovács. "Má za sebou dlouhou cestu a tím, že jsme s ní dobře od samého začátku zacházeli po stránce marketingu i kvality, začíná přinášet úspěch. To vidíme na počtu prodaných lahví. To, že na svatomartinskou tradici restaurací s obligátní svatomartinskou husou navázali vinaři s mladým a svěžím vínem, se ukázalo jako velmi prozíravé spojení. Přiznávám, že nám dlouho trvalo, než jsme přesvědčili naše gastronomy o vhodnosti tohoto spojení. A také jim chvíli trvalo zjištění, že není potřeba se soustředit pouze na Beaujolais Nouveau, ale že by mohli zkusit i naše domácí svatomartinské."

"Podle našich odhadů to vypadá, že úroda bude vyšší o přibližně 10 %. Do toho však zahrnuji i část nových vinohradů, které nám začaly letos plodit," shrnuje David Šťastný. "Na cenu hroznů ale letošní dobrá sklizeň nemá zásadní vliv. Kvalitních hroznů je na Moravě stále nedostatek, takže za každý dobrý ročník, jako je ten letošní, jsme moc rádi."

Radosti i strasti

Letošní rok však nebyla pro moravské ale i české vinaře pouze idyla. "Největší obavy jsme měli právě díky suchému a nadprůměrně teplému počasí z nedostatku kyselin v bobulích a někde paradoxně i z malé cukernatosti. Při teplotách nad 30 °C se totiž réva dostává do latentního stavu, kdy se asimilační procesy zastavují a v bobulích se netvoří cukry. Bohužel naopak dochází k tzv. dodýchávání, tedy snižování kyselin," říká ředitel vinařství Habánské sklepy Velké Bílovice Josef Svoboda.

"Zmíněných dnů bylo v letošním létě rekordních 35. Rané odrůdy proto neměly očekávanou cukernatost, ale zato měly dost snížený obsah kyselin. Zářijové srážky přinesly zlepšení situace alespoň pro odrůdy, které dozrávají později na přelomu září a října. U nich byla cukernatost vysoká až velmi vysoká. Týká se to i modrých odrůd, takže se těšíme na letošní červené."

Nový přírůstek

O zavedení Svatomartinského vína na tuzemský trh se velkou měrou zasadila Vinařská unie ČR. Tento spolek, který vznikl v roce 1994 jako Českomoravský svaz vinařských podniků, sdružuje téměř tři desítky významných vinařství z České republiky.

"Jenom namátkou bych jmenoval firmy jako je Bohemia Sekt, Znovín Znojmo, Vinné sklepy Valtice a další," uvádí Ondřej Beránek. "Cílem unie je podporovat rozvoj vinařské kultury, spolupracovat s vinaři a podporovat jejich profesní rozvoj. Také se snažíme přiblížit produkci našich vinařů české veřejnosti, což se týká i akcí na podporu Martinského vína. Členové unie vyrábí 40 % tuzemského vína, zaměstnávají 1300 zaměstnanců a přímo hospodaří na 20 % ploch všech vinic u nás. Konkrétně na 3300 ha."

Mimochodem, Vinařství Lahofer je poslední členský přírůstek vinařské unie. Obhospodařuje na Znojemsku 430 ha vinic na tratích Babičák, U Hájku, Volné pole či Lampelberg. Po nákupech vinohradů produkuje vína z hroznů z vlastních vinic. Vinařství také dovybavili technologiemi tak, aby nová výrobní hala umožnila výrobní kapacitu vinařství okolo jednoho milionu lahví. Ve vinici U Hájku zase staví moderní, designovou budovu nového vinařství podle projektu brněnské architektonické kanceláře Chybík a Kryštof. Otevření plánují na červen příštího roku. "Díky počasí se nám letos v podstatě vyhnuly nemoci révy vinné. Na druhou stranu nás místy trápilo zasychání hroznů," říká Petr Chalupecký, ředitel posledně jmenovaného vinařství.

Podle jeho slov bude letošní ročník obecně charakteristický právě vyšší cukernatostí, nízkými kyselinami a vysokým pH, díky čemuž bude více přívlastkových vín. Vinařství však právě díky velkému množství sacharidů v hroznech nevyrábí Martinská vína, ale tzv. Mladá vína ročníku 2018. Od Martinských se liší právě vyšším obsahem cukrů. Vinařství uvedlo na trh již 22. října cuvée Müller Thurgau a Muškát moravský a dále Svatovavřinecké především díky atypickému průběhu letošního roku. Ke cti výrobce je nutné připsat i snahu o uctění stého výročí vzniku Československé republiky. Na etiketách najdeme jak českého lva, tak i hornaté symboly Slovenska.

Horydoly.cz Víno na Horydoly.cz

MORAVA Reisten, víno od Templářských sklepů

MORAVA Templářské sklepy Čejkovice, majetek rytířského řádu

MORAVA Vinařství Lednice a Valtické podzemí

MORAVA Bílá vína kralují Znojemsku

ČECHY Mělnické víno ochutnáte spíš na koštu než při vinobraní

ČECHY Grébovka, Gröbovka a Havlíčkovy sady jedno jsou

ČECHY Festival vína Český Krumlov

RAKOUSKO Loisium, vinařské monstrum

RAKOUSKO Víno, prase, kráva a živiot vinné restaurace Weinbeisserei

RAKOUSKO V Burgenlandu nemá vinařská inkvizice žádnou moc

RAKOUSKO Trilogie Ski Amadé: jídlo, víno, sjezdovky

ITÁLIE Jihotyrolští pijáci jsou patrioti

ITÁLIE Špek, víno, jablka

ITÁLIE Víno z Jižního Tyrolska

ITÁLIE Jarní vinné slavnosti v Jižním Tyrolsku

ITÁLIE Toskánské rarity, které musíte vidět

ITÁLIE Párování vody a vína

MOLDÁVIE Chcete ochutnat vína z evropských či kavkazských odrůd?

CHORVATSKO To nejlepší z jižní Dalmácie

ŠPANĚLSKO O vínech ze Španěl

SLOVINSKO Za vínem a lanýži do Slovinska

Jak se připravuje svařené víno?

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Velikonoce v rakouských Korutanech

Velikonoce v rakouských Korutanech

V Korutanech se slaví Velikonoce kočičkami, řehtačkami, salvami z děl a velikonočním občerstvením. Oslavy se pojí s mnoha zajímavými tradicemi, které mají co do činění se starobylými zvyky, s dobrým jídlem a rodinnými recepty.... celý článek

Celer na sex i dobrou chuť

Pašijový svatý týden Velikonoční

registrovat

Hledáte ubytování v Česku nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny.
Cestovní pojištění od Porovnej24.cz
Turistický informační portál WhereToStay.Tips kde naleznete fantastické rady kde se ubytovat, kde jíst a co vidět, v lokalitách celého světa.





Nejčtenější články

Pašijový svatý týden Velikonoční

Pašijový svatý týden Velikonoční

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce, kdy byl ukřižován a potom vstal z mrtvých Ježíš, jsou úzce spjaté se starými pohanskými rituály. Každý den tak zvaného Svatého týdne přes Velikonocemi (též zvaný Pašijový týden)
Velikonoční Mikulov přinese folklor a víno

Velikonoční Mikulov přinese folklor a víno

Tradiční oslava jara a zmrtvýchvstání Ježíše Krista v Mikulově je v plném proudu. Mikulovská pětidenní akce s jarmarkem, hudebními i divadelními vystoupeními a různými workshopy letos připadá na 18. až 22. dubna. 
Velikonoce v rakouských Korutanech

Velikonoce v rakouských Korutanech

V Korutanech se slaví Velikonoce kočičkami, řehtačkami, salvami z děl a velikonočním občerstvením. Oslavy se pojí s mnoha zajímavými tradicemi, které mají co do činění se starobylými zvyky, s dobrým jídlem a rodinnými recepty.
Celer na sex i dobrou chuť

Celer na sex i dobrou chuť

Miřík celer je prastará kulturní rostlina , kterou jedli a zároveň se s ní léčili už staří Egypťané a po nich Řekové, Římané a dnes ji konzumuje celý svět.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Velikonoce - výstava Mělník, Regionální muzeum 9.-28.4. 9.4.
Velikonoce v hornickém domku Příbram, Hornické muzeum 13.-14.4. a 18.-21.4. 13.4.
Velikonoce na statku Piletice, Šrámkův statek 18.-22.4. 18.4.
Velikonoce ve skanzenu Vysoký Chlumec, skanzen 18.-21.4. 18.4.
Světové setkání karavanistů Heřmanův Městec, Konopáč 18.-22.4. 18.4.
Velikonoce Veselý Kopec, skanzen 19.-22.4. 19.4.
Velikonoce na zámku LEmberk 19.-22.4. 19.4.
Vodácký festival Zruč nad Sázavou, zámek 20.4.
Velikonoce na Valašsku Rožnov pod Radhoštěm, skanzen 20.-22.4. 20.4.
Velikonoce ve skanzenu Krňovice 20.-21.4. 20.4.

Diskuse

Sportovní výkonnost Vojtech, 19.4.2019 14:19, 2 příspěvky
Elektro kolo nebo elektro... Karel, 19.4.2019 11:26, 5 příspěvků
Porod císařem Katka, 19.4.2019 11:09, 5 příspěvků
Pojmy a dojmy? Účetní, 19.4.2019 1:27, 18 příspěvků
Sportovní výkonnost Michalec, 18.4.2019 19:21, 2 příspěvky
mierne popletene Podrobnosti, 18.4.2019 14:45, 4 příspěvky
Chybi Alisy Bike Babi leto Horydoly , 16.4.2019 17:12, 15 příspěvků
Opalovaci krem Jana Bokšová, 16.4.2019 17:04, 3 příspěvky
Opalovaci krem Petr, 16.4.2019 14:18, 3 příspěvky
most inteligence a nekvalita Lukas B., 16.4.2019 14:11, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Světové památky Horydoly , 18.4.2019 23:14
Restaurace a hospody Horydoly , 18.4.2019 23:10
Ve Špindlu startuje letní... Horydoly , 18.4.2019 21:06
Jizerské hory pro turisty Horydoly , 18.4.2019 19:45
Velká cena Kouřimi Horydoly , 15.4.2019 20:37
Cestovný ruch v Bardejove... Horydoly , 15.4.2019 10:33
Sezóna ve Špindlu ještě n... Horydoly , 4.4.2019 16:44
EXPEDÍCIE 2019 Horydoly , 1.4.2019 22:54