České hory AKTUÁLNĚ 2021/2022

České hory AKTUÁLNĚ 2021/2022
Snowboardista a lyžař v Malé Úpě.
Autor snímku Aspen PR
SDÍLEJ:

KRKONOŠE Hory a doly v Čechách i na Moravě nabízejí pohádkové terény pro milovníky všech zimních dobrodružství. Sníh a led láká nejenom na běžky, sjezdovky a snowboard, ale také na sněžnice nebo ledové lezení.

Jak na to

Průběžně přijímáme informace v diskusi pod tímto článkem nebo emailem redakce@horydoly.cz.

9. května

Krkonoše

Cesta na Výrovku je už sjízdná na kole.

8. dubna

Jeseníky

Skiareál Červenohorské sedlo zastavil provoz a Ovčárna omezil provoz kvůli špatnému počasí. O víkendu spustí oba dva znovu všechny vleky. Běžkařské trasy v jejich okolí právě upravují rolby.

6. dubna

Krkonoše

V Krkonoších znovu mrzne a sněží. Jarní lyžovačku ve Špindlerově Mlýně si mohou zájemci užít až do Velikonočního pondělí 18. dubna. Skiareál nabízí půl metru sněhu na sjezdovkách a poloprázdné svahy. Denně jezdí lanovka ve Svatém Petru. O víkendech je v provozu Hromovka. O prodlouženém víkendu 15.-18. dubna se po jarní údržbě vrátí do provozu lanovka na Medvědín. K dispozici bude pro pěší, cyklisty, běžkaře a skialpinisty. Sjezdovky na Medvědíně jsou již mimo provoz. "Od 4. dubna je možné přímo ve Svatém Petru parkovat zdarma," uvedl ředitel Skiareálu Špindlerův Mlýn René Hroneš. 

Skiareál Špindlerův Mlýn.

1. dubna

Chotouň

Skiareál Chotouň vedle Jílového u Prahy bude v provozu do neděle 3. dubna. Sezona končí dopoledním karnevalem na sněhu.

28. března

Šumava

Velký Javor / Grosser Arber nabízí jarní firn pro skialpinistické túry.

21. března

Czech Ski Resorts

Reprezentativní brožuru Czech Ski Resorts vydal na letošní zimní sezonu Sitour. Obsahuje 46 tuzemských skiareálů s fotografiemi, kreslenými panoramatickými mapkami a základními údaji včetně délky sjezdovek, počtu vleků a ceny lyžování. Brožura je zdarma.

Czech Ski Resorts 2021/2022.

17. března

Šumava

V Horní Vltavici je sjezdovka stále v provozu a sněhu na ní leží dostatek.

16. března

Beskydy

Tento týden je pro letošní zimu ve Ski areálu Razula posledním. "Vleky pojedou do neděle 20. března, pak sezónu definitivně ukončíme. Začneme se věnovat pravidelné jarní údržbě, k tomu nás čeká uzavírka Spa hotelu Lanterna a kompletní rekonstrukce její restaurace. Zhruba od poloviny června hosty Lanterny uvítáme v nových prostorech včetně venkovní terasy a představíme i další novinky, například vylepšené apartmány Suite Spa," upřesňuje ředitel Resortu Valachy Tomáš Blabla.

Lyžování Velké Karlovice, Razula.

15. března

Krkonoše

Špindlerův Mlýn bude pro sjezdaře a snowboardisty v provozu do 10. dubna.

Špindlerův Mlýn.

13. března

Ještěd

Na Ještědu se bude naposledy lyžovat 20. března.

Ještěd v zimě.

11. února

Beskydy

Od 14. do 18. února mohou lyžaři na Razule využít Valentýnské lyžování za hubičku. Návštěvníci v těchto dnech obdrží k zakoupenému celodennímu skipasu druhý zdarma, když se dostaví k hlavní pokladně u sjezdovky Razula ve dvou a při koupi skipasu podají důkaz své zamilovanosti. "Způsob, jakým přesvědčí pokladní o svých vzájemných citech, je zcela na jejich fantazii. Respektujeme přitom, že zamilované mohou být i děti či osoby stejného pohlaví," uvedla mluvčí Ski areálu Razula Martina Žáčková.

Lyžování Velké Karlovice, Razula.

9. února

Brdy

Část požárního příkopu kolem Toku v Brdech o délce 6 km byla strojově upravena pro běžkaře. Další upravované trasy pro klasiku i bruslařský styl jsou v okolí Strašic a ve skiareálu Těškov. Kratší upravené okruhy vedou u Orlova a Kozičína a také v bývalém atletickém oválu na Zdaboři v Příbrami.

MAPA: Stáhněte běžkařskou mapu Brd

Brdy v zimě..

7. února

Krkonoše

Napadlo tolik sněhu, že se dají v prašanu sjíždět lesy, potoky a průseky nad Svatým Petrem ve Špindlerově Mlýně. Ze Zadní Planiny se jezdí lavinové dráhy do Dlouhého dolu. Ze Stohu se dají jezdit zejména Borůvková, Hluboká, Černá a Vysoká struha.

25. ledna

Beskydy

Na sjezdovce Horal ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích je v provozu snowtubing. Sjezd na nafukovacích člunech ve sněžném korytu si mohou zájemci užít denně od otevření střediska v 8:30 h až do setmění. Snowtubingová dráha měří zhruba 70 metrů. Doporučená je lyžařská přilba. Jedno svezení stojí 60 Kč, pět jízd 240 Kč.

Snowtubing.

17. ledna

Beskydy

Na Razule probíhají kurzy skialpinismu a v provozu je půjčova skialpového vybavení.

Razula, Velké Karlovice.

16. ledna

Krkonoše

Malá Úpa má dva nové vleky v provozu.

Malá Úpa.

15. ledna

Na hory půjčeným autem

Anytime carsharing je populární zejména díky tomu, že si lze auto pronajmout jenom na 10 minut. Pro milovníky hor přináší speciální tarify Na lyže na Monínec za 1799 Kč, Den na Ještědu za 1899 Kč, Víkend v Jizerkách za 2699 Kč, Krkonošský víkend 2999 Kč, Víkendové Krušné hory za 2999 Kč a Víkend na Šumavě za 3499 Kč. Balíček zahrnuje zapůjčení auta a pohonné hmoty zdarma. K dispozcim jsou osobní auta a kombíky Toyota s hybridním pohonem a parkovací kamerou.

14. ledna

Krkonoše

Běžkařské tratě na Krkonošské magistrále jsou upravené.

Krkonoše na běžkách.

13. ledna

Krušné hory

Skiareál Bouřňák zavedl poplatek 200 Kč/den pro skialpinisty. V okolí vede několik výstupových tras lesem a skialpinisté pak sjíždějí po sjezdovce dolů. Tím pádem se na skialpinisty vztahují také veškerá kovidová opatření nařízená vládou.

10. ledna

Skialpuj fest je odsunutý

Skialpuj fest a Noc Tuleních pásů v Peci pod Sněžkou se odkládají. Pokud se budou konat, tak v termínu 17.-20. března. "Současný vývoj pandemie s mutací omicron už dnes umožňuje uspořádat obě akce jen s velkými omezeními," uvádějí v oficiální zprávě pořadatelé. "Vládní opatření se v následujících dnes rozhodně neuvolní, spíše naopak. V polovině tohoto týdne se předpokládá jejich zpřísnění. My už ale nechceme s rozhodnutím déle čekat a komplikovat vám už tak složitou situaci stran ubytování atp."

Pořadatelé přiznávají, že nejde jen o koronavir. "V Peci pod Sněžkou je sněhová situace sice lepší, než na přelomu roku. Sněhu ale stále není dostatek, abychom dokázali Noc Tuleních pásů vést po její klasické trati. Pořádat festival v této chvíli by ovlivnilo jeho podobu víc, než jsme ochotni připustit." 

7. ledna

Beskydy

Sjezdovka Razula ve Velkých Karlovicích znovu zasněžuje. "I přes oteplení jsme během uplynulých dnů na sjezdovce Horal dál fungovali díky technickému sněhu, měli jsme tu i lyžařský kurz dětí z mateřských škol a svah využívali ubytovaní hosté našich hotelů, návštěvnost ale byla samozřejmě slabší. Sjezdovku Razula jsme měli tři dny zavřenou, v nepříznivém počasí ani nechodili lyžaři. Od čtvrtku je opět v provozu, sjízdná je spodní třetina a lyžujeme zde proto za poloviční ceny," uvádí Martina Žáčková, mluvčí Resortu Valachy Velké Karlovice.

5. ledna

Šumava

Skiareály Špičák a Alpalouka zakázaly vstup skialpinistů na sjezdovky. Alpalouka uvádí: "Skialpinisté mají trvalý zákaz vstupu na sjezdovku." Špičák píše: ..."jsme nuceni na pár dnů přerušit provoz areálu (...) vstup na sjezdovky je v době mimo provoz zakázán"...

4. ledna

Šumava

Ze Šumavy mizí poslední sníh. Skiareály zastavují provoz na sjezdovkách. Běžkařské trasy jsou nesjízdné.

27. prosince

Beskydy

Běžkařské trasy ve Velkých Karlovicích jsou upraveny. V provozu je nejoblíbenější úsek mezi centrem obce přes louky pod hotelem Lanterna a Galik až k údolí Dynčák.

26. prosince

Beskydy

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích rozšiřuje provoz. Dva týdny poté, co se rozjel vlek na kratší, rodinné sjezdovce Horal u hotelu Horal, bude v neděli zahájen provoz také na hlavní sjezdovce Razula. Sjízdná bude zatím jen ve spodní třetině. "Horní, prudší část ještě potřebujeme víc zasněžit technickým sněhem. Vzhledem k částečnému provozu jsou zatím skipasy na Razule za poloviční cenu," uvedla mluvčí Ski areálu Razula Martina Žáčková. Je otevřena lyžařská škola a bistro s nabídkou burgerů, kyselice, pizzy a frgálů.

Lyžování Velké Karlovice, Razula.

20. prosince

Krkonoše

Herlíkovice nabízejí ideální podmínky pro sjezdové lyžování.

15. prosince

Beskydy

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích zahájí v pátek 17. prosince lyžařskou sezonu. Od pátku bude denně v provozu rodinná sjezdovka Horal u hotelu Horal včetně dětského parku s pojízdným kobercem a lyžařskou školou Razulák. Vlek na hlavní, kilometrové sjezdovce Razula se rozjede pravděpodobně kolem Vánoc. Zatím dál pokračuje její zasněžování, přípravu zdržela obleva ze začátku tohoto týdne.

13. prosince

Šumava

Na  Šumavě se lyžuje v Hochfichtu a na části sjezdovek na Lipně a na Zadově. 

12. prosince

Jizerské hory

Hlavní běžkařské stopy v Jizerských horách jsou upravené.

11. prosince

Ještěd

Po loňském vybudování sjezdovky Nová Skalka na Ještědu na ní letos přibylo LED osvětlení. "V porovnání s večerním lyžováním v minulosti, které se jezdilo na 380metrovém svahu, je toto úplně jiná úroveň. Nové večerní lyžování v této kvalitě zvýší nejen atraktivitu areálu, ale i možnosti jeho využití. Mnoho lidí má dnes chuť a prostor oddychnout si na kopci až po práci nebo po školních povinnostech. A právě to je náš cíl - chtěli bychom být příjemnou alternativou trávení volného času a aktivního pohybu na čerstvém vzduchu nejen pro lidi z Liberce, ale i ze vzdálenějšího okolí," uvedl ředitel střediska Jakub Hanuš. Večerní lyžování v době 18-21 h se koná vždy v pátek, sobotu a neděli.

"Lyžovačka stejně jako ostatní služby budou ve středisku k dispozici v aktuálně platném režimu proticovidových opatření. Základem je, že už při nákupu – online i offline - budou muset lyžaři prokázat splnění podmínky očkování / překonání nemoci," upřesňuje Jakub Hanuš. Skipasy do střediska jsou k dispozici prostřednictvím online předprodeje na gopass.travel. Velkým benefitem Skiareálu Ještěd je jeho dostupnost tramvají městské hromadné dopravy přímo z Liberce. Motorizovaní návštěvníci střediska mohou využít parkoviště, které je pro majitele sezonních skipasů bezplatné.

Ještěd.

11. prosince

Krkonoše

Špindlerův Mlýn startuje lyžování. Se zasněžováním začali ve Špindlu v poslední listopadový týden. Stihnout Špindl Ski Opening tradičně během druhého prosincového víkendu se podařilo. "Takovéto podmínky na začátku sezóny jsme tu dlouho neměli. Věříme, že počasí vydrží a lyžaře budeme moci už na začátku sezóny potěšit pěknou porcí otevřených sjezdovek ve Svatém Petru, Horních Mísečkách, Medvědíně, a pokud všechno dobře půjde, chtěli bychom fajnšmekrům zpřístupnit i legendární sjezdovku Stoh. Všechnu energii věnujeme přípravě kvalitní lyžovačky a věříme, že i díky tomu bude sezóna perfektní" uvádí Adam Svačina, obchodní a marketingový manažer Skiareálu Špindlerův Mlýn.

Provoz lyžařského areálu bude podle podmínek a preventivních nařízení vydaných vládou. "Základem je, že na lanovky a vleky se dostanou jen lyžaři, kteří se prokážou platným certifikátem ON (očkování, překonaná choroba). Kontrola dokladů bude probíhat při nákupu online i přímo v pokladně. Tato podmínka se netýká dětí do 12 let a juniorů 12-18 let, kteří se mohou prokázat negativním testem," připomíná Adam Svačina. Systém předprodeje skipasů připomíná letenky - díky flexibilním cenám platí: čím dřív koupíš, tím výhodněji lyžuješ. Ceny skipasů na jednotlivé dny se odvíjejí od poptávky, počasí a dalších vstupů. Nejvyšší ceny skipasů budou v kamenných pokladnách. K dispozici je celosezónní skipas Chytrá sezónka PREMIUM. Její majitelé mohou neomezeně lyžovat v 10 střediscích ve 4 zemích Evropy, kromě Špindlu i na Ještědu, v slovenských střediscích Jasná a Vysoké Tatry, polském Szczyrku nebo v rakouských střediscích Mölltaler Gletscher, Ankogel a Muttereralm Innsbruck.

Špindlerův Mlýn.

10. prosince

Beskydy

Ski areál Razula Velké Karlovice zahájí lyžařskou sezonu s největší pravděpodobností příští víkend. "V současné době se věnujeme zasněžování a finálním přípravám vleků a lyžařské školy. Zvažovali jsme, jestli přípravy urychlit a vzhledem k příznivému počasí pustit vleky již o tomto víkendu, ale nakonec jsme se rozhodli, že budeme ještě pokračovat v zasněžování a zdokonalení podkladu sjezdovek, aby nám vydržely ve skvělé kvalitě celou zimu," uvádí mluvčí skiareálu Martina Žáčková.

9. prosince

Dolní Morava

Skiareál Dolní Morava naběhl po 2 letech opět na každodenní provoz. Jezdí lanové dráhy Sněžník a U Slona i vlek. Na sjezdovkách leží přes půl metru upraveného sněhu. V provozu je večerní lyžování, lyžařská škola a půjčovna. Počasí přeje a umožňuje stále dosněžovat.

Dolní Morava.

8. prosince

Ještěd

Ředitel skiareálu Ještěd vzkazuje skialpinistům: "Od dnešního rána do pátku probíhá na sjezdovce Nová Skalka strojová úprava rolbami. Rolby jsou uvázané na lanech a zároveň probíhá nadále zasněžování. Skialpinisté přejíždějí kabely a vodovodní hadice od sněžných děl hlava-nehlava. Projíždějí těsně vedle roleb v pohybu. Opravdu se nechceme dočkat toho, že dojde k vážnému nebo smrtelnému zranění na sjezdovce. Respektujte prosím provoz skiareálu a nevcházejte do prostoru sjezdovky."

Na Ještědu se začne lyžovat 10. prosince od 18 hodin při večerním lyžování. 

Ještěd.

7. prosince

Jizerské hory

20 kilometrů běžkařských stop a pruhů na bruslení je upraveno na Štěpánce.

27. listopadu

Jeseníky

Na Skřítku v Jesenikách jsou projeté běžkařské stopy. Sněhu leží 20 cm. 

21. listopadu

Mariánské Lázně

Snowpassy zakoupené na loňskou sezónu 2020/2021 platí i pro letošní zimu 2021/2022 ve skiareálu Mariánky.

19. října

Monínec

Skiareál Monínec ohlásil začátek lyžařské sezony na 19. listopadu od 18 hodin.

11. října

Ještěd

S technickým zasněžováním začal Ještěd 6. října ve večerních hodinách. Hromady sněhu vyrábí zasněžovacímu zařízení TechnoAlpin Snowfactory SF100 Mobile. Dokáže produkovat technický sníh bez ohledu na okolní teploty. "V zásadě se jedná o dva nákladní kontejnery vybavené komplexní chladící technologií na výrobu vločkového ledu, které jsou připojené na zdroj vody a elektrické energie. Výrobu technického sněhu lze spustit prakticky nezávisle na vnějších podmínkách. Právě díky snow factory máme nyní jistotu dostatku sněhu na brzké zahájení sezony," vysvětluje ředitel střediska Jakub Hanuš.

1. října

Ještěd

Na Ještědu bude od letošní zimní sezony osvětlena sjezdovka Nová Skalka, kde se poprvé lyžovalo vloni. Zahájení lyžařské sezony je plánováno na 11. prosince.

Horydoly.cz České hory na Horydoly:

20212020 - 2019 - 2018 - 2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012
2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2007 - 2006 - 2005 - 2004


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

SJEZDOVKA RADOTÍN Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.... celý článek

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2024

Obrovský sesuv půdy na Bernině: vrtulníky hledaly zasypané

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

MERANO Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Obří důl v Krkonoších

Obří důl v Krkonoších

Obří důl je divoké strmé údolí mezi Sněžkou a Studniční horou. Vodopády a nad nimi vysokohorské rašeliniště vytvářejí nejdivočejší kout krkonošské přírody.
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

ŽITNÝ OSTROV Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme
TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

TEST Sportique Century Riding Cream proti otlačeninám a puchýřům

Po letech trápení jsem objevila krém na nohy, který mě zbavil otlačenin, odřenin a puchýřů na nohách. Při skialpinismu, horolezectví a náročnější turistice mažu chodidla, prsty, paty i nárty českým výrobkem s cizokrajným jménem
Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
IMEX - veletrh Německo, Frankfurt 14.-16.5. Cestovní ruch 14.5.
Rodina a volný čas - veletrh Louny 17.-19.5. 17.5.
Svět knihy - veletrh Praha, Holešovice 23.-26.5. 23.5.
ITE - veletrh Hong Kong 13.-16.6. Cestovní ruch 13.6.

Diskuse

As someone who principled... DavidVof, 25.4.2024 23:21, 1 příspěvek
ltshcxsf canadian pharmacy coupon, 25.4.2024 23:05, 12 příspěvků
Gichardpow FobertProft, 25.4.2024 22:49, 3 příspěvky
gvpnfxtr zithromax mexico, 25.4.2024 22:21, 117 příspěvků
problémy s auty JaT, 25.4.2024 21:09, 2 příspěvky
INU Honza, 25.4.2024 20:15, 2 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24