Bad Kleinkirchheim: lyže a lázně

Bad Kleinkirchheim: lyže a lázně
Bad Kleinkirchheim. Infračervená sauna na svahu je volně přístupná pro lyžaře.
Autor snímku Kärnten Werbung
SDÍLEJ:

Lyžování a koupání v Kostelíčkově jedno jsou. Bad Kleinkirchheim patří mezi středně velká lyžařská centra na jihu rakouských Alp v Korutanech (Kärnten). Vyučil se tu odvaze největší sjezdař všech dob Franz Klammer a koupala se tu nejedna celebrita.

Bad Kleinkirchheim: lyže a lázně
Bad Kleinkirchheim, lyžování nad lázeňským městečkem.
Autor snímku Gruber Mayer - Kärnten Werbung
Jak na to

Franz Klammer závodí:

"Bad Kleinkirchheim si Češi ještě příliš neoblíbili," říká marketingový manažer Jan Herget, který do minulé sezóny působil ve velké tuzemské lyžařské cestovní kanceláři Nev Dama. "Vypravovali jsme tam jen jednotlivé rodiny nebo malé skupinky přátel."

Za to Poláci jsou na sjezdovkách v Bad Kleinkirchheim už několik let jako doma. "Jejich doménou jsou předvánoční a lednové pobyty, kdy je u nás lyžování levnější," říká Andreas Kleinwächter z informačního centra národního parku Hohe Tauern.

Bad Kleinkirchheim.

Z lyží do bazénu

Proč tedy do Kleinkirchheimu zajet s lyžemi v rukou? Pradoxně proto, abyste nemuseli jenom sjezdovat.

Kleinkircheim totiž vloni otevřel aquapark Římské lázně (Römerbad). Na místě dávno známých léčivých pramenů svaté Kateřiny dnes stojí třípodlažní komplex pro mokré hrátky.

Bad Kleinkirchheim.

V přízemí je velký bazén na plavání, venku druhý podobný vyhřívaný na 32 stupňů Celsia. Při plavání v nich můžete sledovat lyžaře, jak sjíždějí k nejnižší lanovce. V noci jsou sjezdovky osvětlené, což nebývá v Alpách pravidlem.

Uvnitř Římských lázní najdete čtrnáct saun, vířivky, masérny, páry a cokoliv vás v tomto oboru napadne. Lázně jsou zaměřené především na relaxaci, a tak tu nehledejte velké tobogany nebo jiné adrenalinové atrakce.

Bad Kleinkirchheim.

Sjezdovky vysoko horách

Sjezdové lyžování v Bad Kleinkircheim sestává ze dvou středisek propojených skibusy, jednou sjezdovkou, lanovkou a samozřejmě skipasem.

Samotný Kleinkirchheim má centrum, hlavní pokladnu a parkoviště u Římských lázní v centru obce. Sjezdovky zasahují až do vedlejší vesnice St. Oswald. Lyžuje se zde v nadmořských výškách od 1100 do 2055 metrů.

O kousek dál v údolí se lyžuje ve středisku Turracher Höhe. Lanovek je tady méně, ale sahají o něco výš. Sjezdovky vedou ve výškách 1400-2205 m n.m.

Tady je pěkné lyžování, když se udělá hezky a nefouká vítr. Jsou odsud daleké rozhledy a údolí máme pod sebou jako na dlani. Když však přijdou mraky, mlha, nebo sněhová vánice, špatně se zde orientuje na vysokohorských pláních bez lesa.

Horydoly.czSauna na sjezdovce v Bad Kleinkirchheim

Bad Kleinkirchheim.

Franz Klammer a jeho sjezdovka

Potom vezmeme za vděk nižšími a lehčími sjezdovkami v lesním pásmu dole v Kleinkirchhemu. Jsou stavěné tak, že se dá v podstatě stále po široké modré sklouznou v pohodě do údolí, anebo si zvolit některou z červených a vyzkoušet, co vydrží nohy.

Ukázkou moderního přístupu k budování sjezdovek je dva roky stará trať pro sjezd mužů ve Světovém poháru. Nese jméno, jak jinak, po Franzi Klammerovi.

Nahoře nad lesem se sice jede po trati tradičních střihu, ale pak se zaboří do lesa, kde jde do tuhého. Široké prudké zatáčky, často odkloněné, střídají prudké spády. Místy jsou natažené bezpečnostní sítě i v běžném provozu mimo závody. Jak jsme pozorovali, byly potřeba.

Bad Kleinkirchheim.

Nic pro slabé nervy

Nejtěžší místo přichází ve druhé třetině sjezdu. Hang zvaný Klammer-Stich se jezdí při závodech šusem. Spíš než jízdou by normální lyžař nazval pohyb závodníků volným pádem. Šest set metrů se totiž letí po sjezdovce o průměrném sklonu 34,7 stupňů. "Nichts für schwache Nerven, nic pro slabé nervy," komentuje tento úsek respektovaný německý lyžařský server Onthesnow.

Výjezdem z lesa na louky nad Kleinkirchheimem nic nekončí. Prudký svah je několikrát přerušen příčnými mezemi a závěrečný dojezd k lanovce je také ještě pěkně strmý. Navíc bývá rozrytý od spousty lyžařů, kteří se sem sjíždějí ze všech okolních sjezdovek.

Bad Kleinkirchheim.

Sjezd Světového poháru sjede i obyčejný lyžař

Klamemrův sjezd si určitě dejte. Zvládnou ho i horší lyžaři. Moderní přístup při jeho výstavbě se projevil v tom, že trať je široká, dá se na ní při rekreačním stylu jízdy odpočinout, je tu dost místa na oblouky. Pod každým hangem následuje pomalejší pasáž. Závodníkům to sice dává zabrat na nohy, ale my si aspoň trochu odfrkneme.

Navíc je to sjezd, kde si užijeme skoro všechno. Nahoře bývá prašan, někdy utlučený či vyfoukaný sníh, občas se mohou objevit i boule. Ve střední lesní části je trať hodně tvrdá, udusaný technický sníh je skoro pravidlem. Dojezd po loukách může být měkký a mokrý, zvláště odpoledne se v něm tvoří nepravidelné boule a koryta, někdy i ledové plotny.

Bad Kleinkirchheim, Therme Römerbad.

Korutanský skipas

Do Bad Kleinkircheim nemá smysl jezdit lyžovat na den, ale na víkend už se to zvládnout dá. Týdenní lyžování (pokud se nechcete také koupat, běžkovat, bruslit a sáňkova), by tu bylo trochu nudné. Pokud si koupíte Korutanský skipas, můžete každý den lyžovat v jiném středisku v nedalekém okolí. Máte jich na vybranou pětatřicet, kam dojedete během hodiny a půl autem.

Horydoly.czRakouské Korutany myslí na lyžující děti

Bad Kleinkirchheim, Therme Römerbad.

Doprava

Autem nebo autobusem z Česka či Slovenska jedete na Salzburg, pokračujete po dálnici skrze Tauernské tunely směrem na Villach. Před Spittalem odbočíte z dálnice na Millstatt a dojedete do Bad Kleinkirchheim.

Na rakouské dálnice potřebijete týdenní dálniční známku. Skrze Tauernské tunely se platí mýtné. Dají se sice objet po neplacené silnici Rennweg přes Katschberg, ale kvůli velkému převýšení a sněhové nadílce tuto variantu nedoporučujeme.

INFO: Bergbahnen Bad Kleinkirchheim

KOUPÁNÍ.czKorutany: Ze sjezdovek rovnou do plavek


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě 

Horydoly.cz Evropská zimní střediska na HORYDOLY 

Adelboden (Švýcarsko)
Alpe d´Huez 1 (Francie)
Alpe d´Huez 2 (Francie)
Bansko (Bulharsko)
Courchevel (Francie) 
Courmayeur (Itálie)

Czorsztyn (Polsko)
Fanningberg (Rakousko)
Garmisch-Pertenkirchen (Německo) 
Heiligenblut (Rakousko)

Hochkönig (Rakousko)
Chamonix (Francie)

Chamrousse (Francie)
Chopok 1 (Slovensko)

Chopok 2 (Slovensko)
Ischgl (Rakousko)

Kaprun - freeride (Rakousko)
Kaprun - sjezdovky (Rakousko)
Kleinkirchheim (Rakousko)
Kleinwalsertal (Německo)
Kronplatz (Itálie)
La Grave (Francie)
Lachtal (Rakousko)
Lackenhof Ötscher (Rakousko)
Lautaret (Francie)
Les 2 Alpes 1 (Francie)

Les 2 Alpes 2 (Francie)
Les Arcs/La Plagne (Francie)
Livigno - freeride (Itálie)
Livigno - sjezdovky (Itálie)

Madonna di Campiglio (Itálie)
Maurienne (Francie)
Menuires (Francie)
Meribel (Francie)
Mitterdorf (Německo)

Mölltal (Rakousko)
Mürren (Švýcarsko)
Nassfeld (Rakousko)
Obertauern (Rakousko)
Plose (Itálie)
Ramsau/Schladming (Rakousko)
Rokytnice nad Jizerou (Česko)
San Bernardo (Itálie)
San Pellegrino (Itálie)
Seefeld (Rakousko)
Seiser Alm (Itálie)
Sella Ronda (Itálie)
Skirama (Itálie)
Speikboden (Itálie)
Stubai (Rakousko)
Špindlerův Mlýn (Česko)
Štrbské Pleso (Slovensko)
Radstadt (Rakousko)
Raxalpe (Rakousko)
Sölden (Rakousko)
Sulden (Rakousko)
Tignes (Francie)
Titlis (Švýcarsko)
Tux (Rakousko)
Uludag a Sarikamis (Turecko)
Val d´Isére (Francie)
Val Senales (Itálie) v létě
Val Senales (Itálie) v zimě
Val Thorens (Francie) 
Vars (Francie)

Vysoké Tatry (Slovensko)
Wildschönau (Rakousko)
Zell am See (Rakousko)
Železná Ruda (Česko) 

Lyžařské manuály na HORYDOLY 

Passo Tonale (Itálie) 3 díly
La Norma (Francie) 5 dílů
Chamonix a Courmayeur (Francie a Itálie) 9 dílů
Bormio (Itálie)  (8 dílů)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

lázně
za památkami i římskými lázně lze jet i jinak : www.nestle.cz/nestle-zmrzlina.asp můžete zájezd do Říma vyhrát, podívejte se na to blíže.
Reaguj
v letě
je tam moc hezky, kdo má rád hory, ale nemusí moc extrémní výstupy a celý den na skále, si tam opravdu užije... a navíc spousta koupání
  • Autor dalimil
  • Datum a čas 9.12.2008 11:57
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Olympijské sporty se rozšíří o skialpinismus. Uspějí Češi?

Olympijské sporty se rozšíří o skialpinismus. Uspějí Češi?

Po téměř třiceti letech přibude mezi zimní olympijské disciplíny nový sport. Po snowboardingu, který byl přidán v Naganu 1998, se premiéry pod pěti kruhy dočká skialpinismus. Stane se tak 2026, kdy... celý článek

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

GLOCKNER Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Outdoorové půjčovny

Outdoorové půjčovny

AKTUALIZACE Vyrazíte v zimě za lezením do Vysokých Tater? Chcete přejít ledovec? Zkoušíte skialpinismus? Potřebujete sněžnice? A co feráty v létě?
Na slovenských zjazdovkách leží niekoľko metrov snehu

Na slovenských zjazdovkách leží niekoľko metrov snehu

Mapovanie aktuálně výšky snehovej vrstvy na zjazdovkách vo Vysokých a Nízkych Tatrách ukázalo, kde je najviac snehu. Skúsení rolbari to poznajú každý rok a presná technika im to potvrdila.
Kaiserwinkl běžkuje zdarma

Kaiserwinkl běžkuje zdarma

Tyrolský region Kaiserwinkl patří s 253 kilometry běžkových tratí - z toho 1285 km klasických a 126 km bruslařských - k prémiovým centrům běžeckého lyžování v Rakousku. V Evropě se řadí k vůbec nejoblíbenějším střediskům tohoto typu.
Na skialpech přes Sněžné jámy na Petrovku

Na skialpech přes Sněžné jámy na Petrovku

Za ostrůvkem zimy a horským sluncem se vydáváme do Krkonoš. Na skialpových lyžích stoupáme nad Sněžné jámy a sjíždíme do Petrovky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Den Nahoru a Dolů Špindlerův Mlýn, Medvědín Skialpinismus 6.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.

Diskuse

Bivaky Sasko XY, 19.3.2024 10:22, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 3 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 3 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52