Val d´Isére pro bohaté lyžaře

Val d´Isére pro bohaté lyžaře
Val d´Isére, tradiční styl lyžování.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Jedno z mála francouzských lyžařských středisek, které nebyly postaveny na zelené louce, je Val d´Isére. Česky bychom řekli Údolí Jizery. Na záhumencích pár set metrů od centra lyžařského cirkusu ještě dnes můžete potkat děti zachumlané do kožíšků jako z Ladových obrázků, jak jezdí na sáňkách, anebo se koulují přes kamenné ploty. Jedno přes druhé překotně zdraví "Bonjour!“

Val d´Isére pro bohaté lyžaře
Val d´Isére: prameniště řeky Isére pod sedlem Iseran.
Autor snímku Kuba Turek
Jak na to

Jídlo a pití

Lehké hlavní jídlo v samoobslužných jídelnách přímo na svahu stojí pět až deset eur, ve stylových restauracích patnáct až dvacet eur. Pití je skoro stejně drahé. Na večerní menu v restauracích počítejte s několika desítkami eur.

Tradiční savojská kuchyně

Na všech horách se jí tučná a jednoduchá jídla. Ani ve francouzském, dříve italském Savojsku tomu není jinak.

V nejvyšších horských vsích jsou tradiční pochoutkou buřtíky z mletého masa zvané diots. Uvnitř najdete vepřové, hovězí, ale také zelí, čekanku a koření z místních bylin.

Oblíbeným denním jídlem jsou brambory tartiflette prokládané cibulí a zapékané v sýru a smetaně.

Známé jsou fondue, které se podávají jako hrnec s vřícím sýrem, pod kterým hoří lihový kahan a do kterého si hosté namáčejí kostky bílého chleba. Ty se nabodávají na speciální dlouhé vidličky. Komu kostka upadne do hrnce, platí láhev vína.

Z nedalekého Švýcarska pocházejí raclette. Servírování vyžaduje trochu zkušeností, protože se jedná o půl kola sýra, které ze strany ohřívá elektrická spirála. Jen co sýr změkne (ani dříve, aby se dal jíst, a ani později, aby se nepřipálil), odklopí se od spirály, a dřevěnou špachtlí se vrstva roztaveného sýra seškrábne na talíř. Raclette se zajídají bagetou, tmavým chlebem a vařenými brambory.

Tekuté dobroty

Nejen jídlem, ale i pitím živ je člověk. Pomineme-li pramenitou vodu, můžeme ochutnat i místní alkohol.

Specialitou je kir podávaný jako aperitiv, což je borůvkový sirup zalitý bílým vínem. Kir royal se zalévá šampaňským.

Jako digestiv se pije horká směs kávy, pomerančové kůry, místních kořalek a cukru zvaná grol. Zvláštní je na něm především způsob servírování. Na pokličce dřevěné přibližně litrové baňky je vidět útvar nápadně připomínající kravské vemeno. Z jednoho otvoru se saje nápoj a všechny ostatní je proto nutné ucpat prsty. Nezkušený konzument se při tom obvykle pobryndá.

Tři sta kilometrů moderních sjezdovek v lyžařských střediscích sdružených pod značku Espace Killy ostře kontrastuje s tradičními vesničkami dole v údolí.

Tradiční městečko v horách

Val d´Isére je totiž shluk pěti starých horských osad, který se během staletí změnil v město s kostelem, šesti kaplemi, 30 hotely, 1660 stálými obyvateli a 15057 lůžky pro návštěvníky.

"Díky tradiční zástavbě tady výrazně převažují hotely nad apartmánovými rezidencemi, což je ve Francii výjimka," vysvětluje průvodkyně české cestovní kanceláře Skol Eva Procházková. "První hotel Parisien začal ve Val dIsére fungovat už v roce 1900, dnes je jich tu stojí několik desítek."

Horydoly.czVÁNOCE: Horské kapličky v betlému Val d´Isére

Její slova doplňuje tisková mluvčí zdejšího střediska Astrid Zatovich: "Jezdí sem trochu bohatí lidé, kteří si chtějí užít hlavně lyžování, ale také společenského života."

Podle jejích slov přijíždějí Evropané především za lyžařským vyžitím, kdežto zpoza zámoří se hrnou Američané a Japonci, aby se lyžovat teprve naučili. Proto návštěvník najde na každém rohu půjčovnu lyží, prodejnu sportovního vybavení a lyžařskou školu.

Spojení s Tignes

Lyžaři si mohou koupit permanentku jen na údolí Val dIsére, ale skoro nikdo to nedělá. Jen o pár stovek korun dražší je totiž týdenní jízdné na oblast Espace Killy spojující Tignes a Val d´Isére.

Ta zahrnuje tři sta kilometrů sjezdovek, 2 podzemní tunelové lanovky, 97 lanovek a vleků.

Jestli chcete vyzobnout to nejlepší z místního lyžování, sjeďte si závodní svahy pro obří slalomy a sjezdy. Ženy jezdí po červených sjezdovkách Orange a OK do osady Daille. Muži po černé Face z vrcholu Bellevarde přímo do centra Val d´Isére.

Angličtina není problém

Ve Val d´Isére je nejvíce Britů, za nimi následují Skandinávci, Němci a Rakušané, lyžaři z Beneluxu, Španělé a Američané. Neztrácejí se tu ani Poláci, Rusové a Češi.

"Nejlepší hosté jsou Japonci," říká tisková mluvčí střediska Astrid Zatovich. "Jsou bohatí, disciplinovaní a nedělají sebemenší problémy." Navíc jsou vděčnými klienty zdejších lyžařských škol, protože mnozí z nich vidí sníh poprvé a mnohdy i naposled v životě.

"Ještě před deseti lety cizinci nejvíce chodili do anglických a irských barů, později se karta obrátila a do módy přišly podniky v tradičním francouzském stylu," míní zdejší lyžařský instruktor Phillipe Calvin.

Horydoly.cz U SOUSEDŮ: Tignes pro sportovní lyžaře a Staré Tignes

Val d´Isére.

Lovci hvězd nebo odporní slídilové?

Centrum zdejší smetánky je nedaleko kostela pod vrcholem Solaise a před honosným hotelem Grande Paradise. To místo poznáte jednoduše – neustále tu postává několik fotografů s mohutnými profesionálními fotoaparáty a teleobjektivy.

Občas někoho na přání vyfotí a večer si může klient zajít pro hotový snímek do některého z nedalekých obchodů s obrazy a fotografiemi. "Objednávají si to většinou Britové a Rusové," říká jeden z fotografů. Asi čtyřicetiletý elegán jižního typu v drahém kožíšku prozrazuje jen křestní jméno Robert.

Není divu, protože odhaluje i druhý zdroj svých příjmů: "Všichni tady čekáme na nějakou star. Jen co se objeví, cvaknu ji a prodám do celostátních novin." A co její soukromí? "To není můj problém – jsem paparazzi!"

 

Velká jména

Ve Val d´Isére se setkáte především se čtyřmi jmény. Jsou po nich pojmenované obchody, restaurace, hotely i celé oblasti. Kdo jsou tyto osobnosti zimních sportů?

Henri Oreiller (lyžař) - zlatá medaile na olympijských hrách 1948

Marielle a Christine Goitschel (lyžařky) - zlatá a stříbrná medaile na olympijských hrách 1964

Jean-Claude Killy (lyžař) – tři zlaté medaile na olympijských hrách 1968

Mathieu Bozzetto (snowboardista) – dvojnásobný vítěz světového poháru 1999 a 2000

INFO: Val d´Isére

BOOKING.com: Rezervujte si ubytování v Savojských Alpách:

Booking.com

 

Horydoly.cz Skiareály v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Annaberg Bedřichov Bílá Bouřňák Boží Dar Bublava Čenkovice Černá Říčka Čertovo břemeno Červená voda Červenohorské sedlo Čeřínek Dolní Morava Harrachov Herlíkovice Horní Mísečky Horní Podluží Chotouň Janské Lázně Javorový Jedlová Ještěd Karlov Klínovec Kouty nad Desnou Kralický Sněžník Křemešník Lipno Luž (zrušeno) Malá Úpa Mariánské Lázně Mladé Buky Monínec Nové Město na Moravě Paprsek Paseky nad Jizerou Pec pod Sněžkou Petříkovice Plešivec Praděd Přemyslov Příčná Přimda Pustevny Ramzová Razula Rejdice Rokytnice nad Jizerou Říčky Severák Stříbrná Špičák Špindlerův Mlýn Tanvaldský Špičák Velká Chuchle Vítkovice Vysoké nad Jizerou Žacléř Železná Ruda

Horydoly.cz Evropská zimní střediska na HORYDOLY

Adelboden (Švýcarsko) Alpe d´Huez (Francie) Bansko (Bulharsko) Courchevel (Francie) Courmayeur (Itálie) Czorsztyn (Polsko) Fanningberg (Rakousko) Garmisch-Partenkirchen (Německo) Heiligenblut (Rakousko) Hochkönig (Rakousko) Chamonix (Francie) Chamrousse (Francie) Chopok - Jasná (Slovensko) Ischgl (Rakousko) Kaprun - freeride (Rakousko) Kaprun - sjezdovky (Rakousko) Kleinkirchheim (Rakousko) Kleinwalsertal (Německo) Kronplatz (Itálie) La Grave (Francie) Lachtal (Rakousko) Lackenhof Ötscher (Rakousko) Lautaret (Francie) Les 2 Alpes (Francie) Les Arcs / La Plagne (Francie) Livigno - freeride (Itálie) Livigno - sjezdovky (Itálie) Madonna di Campiglio (Itálie) Maurienne (Francie) Menuires (Francie) Meribel (Francie) Mitterdorf (Německo) Mölltal (Rakousko) Mürren (Švýcarsko) Nassfeld (Rakousko) Obertauern (Rakousko) Paganella (Itálie) Plose (Itálie) Ramsau/Schladming (Rakousko) San Bernardo (Itálie) San Pellegrino (Itálie) Seefeld (Rakousko) Seiser Alm (Itálie) Sella Nevea (Itálie) Sella Ronda (Itálie) Skirama (Itálie) Speikboden (Itálie) Stubai (Rakousko) Štrbské Pleso (Slovensko) Radstadt (Rakousko) Raxalpe (Rakousko) Sölden (Rakousko) Sulden (Itálie) Tarvisio (Itálie) Tignes (Francie) Titlis (Švýcarsko) Tux (Rakousko) Uludag a Sarikamis (Turecko) Val d´Isére (Francie) Val Senales (Itálie) v létě Val Senales (Itálie) v zimě Val Thorens (Francie) Vars (Francie) Vysoké Tatry (Slovensko) Wildschönau (Rakousko) Zell am See (Rakousko) Zoncolan - Ravascletto (Itálie) Zugspitze

Lyžařské manuály na HORYDOLY

Passo Tonale (Itálie) 3 díly La Norma (Francie) 5 dílů Chamonix a Courmayeur (Francie a Itálie) 9 dílů Bormio (Itálie)  (8 dílů)


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě 

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Olympijské sporty se rozšíří o skialpinismus. Uspějí Češi?

Olympijské sporty se rozšíří o skialpinismus. Uspějí Češi?

Po téměř třiceti letech přibude mezi zimní olympijské disciplíny nový sport. Po snowboardingu, který byl přidán v Naganu 1998, se premiéry pod pěti kruhy dočká skialpinismus. Stane se tak 2026, kdy... celý článek

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

České hory AKTUÁLNĚ 2023/2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

Alpy AKTUÁLNĚ 2024

GLOCKNER Co je v Alpách nového, jaké vládnou na horách podmínky pro horolezectví a turistiku, kde se lyžuje, jak fungují chaty i cokoliv jiného, co zajímá návštěvníky nejvyšších evropských hor.
Outdoorové půjčovny

Outdoorové půjčovny

AKTUALIZACE Vyrazíte v zimě za lezením do Vysokých Tater? Chcete přejít ledovec? Zkoušíte skialpinismus? Potřebujete sněžnice? A co feráty v létě?
Na slovenských zjazdovkách leží niekoľko metrov snehu

Na slovenských zjazdovkách leží niekoľko metrov snehu

Mapovanie aktuálně výšky snehovej vrstvy na zjazdovkách vo Vysokých a Nízkych Tatrách ukázalo, kde je najviac snehu. Skúsení rolbari to poznajú každý rok a presná technika im to potvrdila.
Kaiserwinkl běžkuje zdarma

Kaiserwinkl běžkuje zdarma

Tyrolský region Kaiserwinkl patří s 253 kilometry běžkových tratí - z toho 1285 km klasických a 126 km bruslařských - k prémiovým centrům běžeckého lyžování v Rakousku. V Evropě se řadí k vůbec nejoblíbenějším střediskům tohoto typu.
Na skialpech přes Sněžné jámy na Petrovku

Na skialpech přes Sněžné jámy na Petrovku

Za ostrůvkem zimy a horským sluncem se vydáváme do Krkonoš. Na skialpových lyžích stoupáme nad Sněžné jámy a sjíždíme do Petrovky.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Intourmarket - veletrh Rusko, Moskva 16.-18.3. Cestovní ruch 16.3.
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Den Nahoru a Dolů Špindlerův Mlýn, Medvědín Skialpinismus 6.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.

Diskuse

Tenderness match consulta... epanuubu, 18.3.2024 23:30, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52