Štrbské Pleso je první pro lyžaře

Štrbské Pleso je první pro lyžaře
Lyžař - elegán na Štrbském plese.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

První lyžařské středisko na Slovensku je včera rozjelo. Na Štrbském Plese se lyžuje zatím po umělém sněhu sjezdovky Interski. Sněhová děla se pomalu posouvají výš po svazích Soliska. Provozovatelé odhadují, že nová sjezdovka se sedačkovou lanovkou by mohla být v provozu běhewm jednoho až dvou týdnů podle počasí.

Jak na to

Ubytování INVIA.cz:
Rezervace hotelů Vysoké Tatry

Téměř všechny slovenské skiareály zasněžují své tratě umělým sněhem. Přírodní sníh zatím chybí, ale aspoň přišel mráz, který umožňuje práci sněhových děl. Přinášíme novinky, které pro lyžaře a snowboardisty připravili provozovatelé zimního střediska Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách.

Lyžařský skanzen

Na Štrbském Plese jsme se včera vrátili do mládí. Krátká přemrzlá sjezdovka, plno lidí a fronta na lanovku nás uvrhly nazpátek do osmdesátých let minulého století.

Kdyby na svahu neposedávaly tlupy snowboardistů a pod sjezdovkou neoperovaly televizní, rozhlasové a novinové štáby, připadali bychom si jako ve čtvrt století starém filmu.

Nepohodlné lanovky

Lanovka Interski s dřevěnými sedátky bez zpomalení nám na startu podráží nohy. Tedy až poté, co jsme vystáli frontu.

Modernější dlouhá lanovka Solisko Expres je vybavená starými koženkovými polštáři. Vyváží nás k chatě Pod Soliskom. Vedle ní vyrostl nový bar. V provozu bude, až se začne lyžovat na sjezdovce. Zatím není vysněžená. Pojízdná děla ji zatím nestačila pokrýt ani umělým sněhem.

Stejně tak je to s novou kratší sedačkovou lanovkou Solisko, která končí pár metrů od stejnojmenné chaty. Sjezdovka u ní také nemá sníh.

VIDEO Skiopening Štrbské pleso Vysoké Tatry 

Razantní snížení cen. Bude to stačit?

Skiareál Štrbské Pleso patří do systému Park Snow, ve kterém je zapojená také Veľká Rača a Donovaly. Stejné permanentky platí ve všech třech zimních střediscích najednou.

Cena lyžování letos klesla oproti loňskému roku o patnáct až dvacet procent. Je to reakce především na loňskou tragickou sezonu. Byla nejhorší od války především proto, že nepřijeli Poláci. Provozovatelé středisek na celém Slovensku to vysvětlují přestupem země na euro a doufají, že letos to nebude horší.

Proč bychom měli lyžovat na Slovensku?

Nechceme být špatnými proroky, ale situace může být horší, než si představují. Slovenské skiareály se prostě nevyrovnají alpským zimním střediskům a mají cenu stále vysoko přestřelenou. Nejde jen o ceny samotných permanentek, ale také ubytování, dopravy a ostatních služeb.

Proč lyžovat v malém skiareálku, s nejistým počasím a nerudnou obsluhou, když dálnice nás za pár hodin dovede do alpských středisek v Rakousku, Itálii nebo Německu? Svítí tam více sluníčka, sjezdovek je tam, že je člověk nesjezdí za týden, lyžaři a snowboardisté se rozprostřou po tratích a navzájem si nevadí a v neposlední řadě je tam ochotná obsluha v restauracích i na lanovkách.

Zobrazit místo Evropa - skiareály na větší mapě

Horydoly.cz Skiareály v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Annaberg Bedřichov Bílá Bouřňák Boží Dar Bublava Čenkovice Čertovo břemeno Červená voda Červenohorské sedlo Čeřínek Dolní Morava Harrachov Herlíkovice Horní Mísečky Horní Podluží Chotouň Janské Lázně Javorový Jedlová Ještěd Karlov Klínovec Kouty nad Desnou Kralický Sněžník Křemešník Lipno Luž (zrušeno) Malá Úpa Mariánské Lázně Mladé Buky Monínec Nové Město na Moravě Paprsek Paseky nad Jizerou Pec pod Sněžkou Petříkovice Plešivec Praděd Přemyslov Příčná Přimda Pustevny Ramzová Razula Rejdice Rokytnice nad Jizerou Říčky Severák Stříbrná Špičák Špindlerův MlýnTanvaldský Špičák Velká Chuchle Vítkovice Vysoké nad Jizerou Žacléř Železná Ruda

Horydoly.cz Evropská zimní střediska na HORYDOLY

Adelboden (Švýcarsko) Alpe d´Huez (Francie) Bansko (Bulharsko) Courchevel (Francie) Courmayeur (Itálie) Czorsztyn (Polsko) Fanningberg (Rakousko) Garmisch-Partenkirchen (Německo) Heiligenblut (Rakousko) Hochkönig (Rakousko) Chamonix (Francie) Chamrousse (Francie) Chopok (Slovensko) Ischgl (Rakousko) Kaprun - freeride (Rakousko) Kaprun - sjezdovky (Rakousko) Kleinkirchheim (Rakousko) Kleinwalsertal (Německo) Kronplatz (Itálie) La Grave (Francie) Lachtal (Rakousko) Lackenhof Ötscher (Rakousko) Lautaret (Francie) Les 2 Alpes (Francie) Les Arcs / La Plagne (Francie) Livigno - freeride (Itálie) Livigno - sjezdovky (Itálie) Madonna di Campiglio (Itálie) Maurienne (Francie) Menuires (Francie) Meribel (Francie) Mitterdorf (Německo) Mölltal (Rakousko) Mürren (Švýcarsko) Nassfeld (Rakousko) Obertauern (Rakousko) Paganella (Itálie) Plose (Itálie) Ramsau/Schladming (Rakousko) San Bernardo (Itálie) San Pellegrino (Itálie) Seefeld (Rakousko) Seiser Alm (Itálie) Sella Ronda (Itálie) Skirama (Itálie) Speikboden (Itálie) Stubai (Rakousko) Štrbské Pleso (Slovensko) Radstadt (Rakousko) Raxalpe (Rakousko) Sölden (Rakousko) Sulden (Itálie) Tignes (Francie) Titlis (Švýcarsko) Tux (Rakousko) Uludag a Sarikamis (Turecko) Val d´Isére (Francie) Val Senales (Itálie) v létě Val Senales (Itálie) v zimě Val Thorens (Francie) Vars (Francie) Vysoké Tatry (Slovensko) Wildschönau (Rakousko) Zell am See (Rakousko) Zugspitze

Lyžařské manuály na HORYDOLY

Passo Tonale (Itálie) 3 díly La Norma (Francie) 5 dílů Chamonix a Courmayeur (Francie a Itálie) 9 dílů Bormio (Itálie)  (8 dílů)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Dostal vás,
Vážený pane, žádné sponzory tento portál nikdy nehledal a nehledá. Prodáváme podle běžných komerčních pravidel reklamu na plochách k tomu vyhrazených a jasně odlišených od redakčního obsahu. Předpokládáme, že se inzerce našim inzertním zákazníkům vyplatí, když si ji u nás kupují. Ceníky a podmínky najdete na stránkách inzertní sítě Outdoornet. Pro upřesnění dodáváme, že diskuse s mnoha návraty diskutujících na naše stránky nejsou pro inzerenty příliš důležité. Podstatný je pro ně počet unikátních čtenářů.
Reaguj
Dostal vás,
páni diskutujúci. Vzhľadom na ne/kvalitu väčšiny článkov by bolo ťažké udržať návštevnosť a rekl.sponzorov. Čo s tým ? Jednoduché: vyprovokovať diskusiu za každú cenu.
  • Autor Peter
  • Datum a čas 19.12.2009 20:12
Reaguj
Já tě teda rozhodně za blbce nepovažuju, ale jen podotýkám, že s tebou souhlasím. Na druhou stranu mám Slovensko 30km od baráku, tak všechny mé aktivity směřuju tam. Alpy jsou holt na každodení lyžování daleko. S bodem 7. souhlasím v plné míře. Na SK mám spoustu kamarádu, kteří mně říkají, že co se obsluhy týká, mají se ještě co učit. Příklady uvádět nebudu. Kdo tam jezdí, dá za pravdu.Chtěl jsem jenom říct, že i na Slovensku najdeš skiareály, pravda se šrotovou lanovkou, za minimální peníze a s dobrýma podmínkama. Bohužel kde to je si nechám pro sebe ...
  • Autor Belial
  • Datum a čas 19.12.2009 10:22
Reaguj
Re: Re: Re: p. turek - sefredaktor z komunizmu
Já si ve všední den jedu zalyžovat do středisek v Orl.horách, protože to mám blízko. Ale na týdení nebo vícedenní lyžování bych do Krkonoš ani jinam v Česku nejel, natož na Slovensko. Abych za hodinu sjel dvakrát 2Km sjezdovku a zbytek odstál ve frontách na to nemám nervy.A na neochotný personál v restauracích ve Štrbě také ne.Pojedu do Dolomit nebo do Alp a za mírně větší peníz mnohonásobně lepší polyžování.Ale to se zde již mnohokrát řešilo. Možná,kdyby měli čeští i slovenští provozovatelé všech zařízení více pokory a ústy k zákazníkovi a nehráli si na zlatokopy měli by zákazníků dost.A nacionalismus sem nepatří!
  • Autor Jirka
  • Datum a čas 19.12.2009 09:33
Reaguj
Re: Re: Re: p. turek - sefredaktor z komunizmu
Nechci se pana Turka nijak zastávat, ale pokud je někde 860 km sjezdovek a někde 7, tak ty náklady na zakoupení roleb, výrobu technického sněhu apod. budou mnohem větší v několikanásobně větším středisku? Nebo si snad myslíš, že 7 km areálek upravují stejným množstvím roleb jako areál se 100 a více km sjezdovek? A klidně to srovnám i s českými areály (dejme tomu cena v lednu): Špindlerův mlýn 600 Kč za zhruba 24 km sjezdovek (25 Kč/km) , Štrbské pleso 22 euro (cca 540 Kč) za cca 7 km sjezdovek (77 Kč/km), Jasná 35 km sjezdovek za 29 euro (783 Kč, 22,4 Kč/km). Takže zrovna Štrbské pleso je prostě předražené i vůči českému nejdražšímu areálu.
  • Autor Honza
  • Datum a čas 18.12.2009 08:54
Reaguj
Častý omyl!
Cena se odvíjí pouze od jediné věci: kolik je ochotný zákazník zaplatit. Náklady s tím nemají co dělat - ale to dochází našim i slovenským lanovkářům jenom pomalu
  • Autor Nobody
  • Datum a čas 17.12.2009 23:57
Reaguj
Re: Re: Re: p. turek - sefredaktor z komunizmu
Anonymní Martine! Rád bych připomenul, že naprostou většinu výjezdů za články, fotkami a videem platí redakce a případně její spolupracovníci ze svého. Letos jsme byli na pozvání, které platila z části nebo úplně protistrana (místní turistická organizace): v Česku (Krkonoše), Chorvatsku (kololoď), v Rakousku (tyrolská turistika, X-Alps a adrenalinové aktivity v Salcbusrsku) a teď na Slovensku (skiareály). Pozvánek dostáváme daleko více, ale vybíráme si z těch, které mohou nějak obohatit naše články. V případě Slovenska jsme očekávali, že budeme mluvit s lidmi ze skiareálů, ke kterým bychom se jinak těžko dostávali. Tak se také stalo.
Reaguj
Re: Re: p. turek - sefredaktor z komunizmu
tos pocital i bezecke trate ne? :)))Srovnavat prepocty ceny na km na Slovensku a v Alpach je taky docela sranda. Je jasne, ze poctem km nemuze Slovensko konkurovat. Jenze ta cena se odviji dost znacne od nakladu a pochybuju, ze porizovaci cena rolby nebo vyroba umeleho snehu vyjde na Slovensku vyrazne levneji nez treba v Rakousku. Argumentovat levnou pracovni silou je trochu mimo. Proc takove srovnani neudelas i mezi CR a SK - to by melo trochu jinou vypovidaci hodnotu ne?Jinak clanek je typicky z dilny HD. Kdyz nam vikend zaplati zapadaci z Tyrol nebo Frantici, je treba je vynest az do nebe, kdezto vsechno, co prichazi z vychodu, zadupat do zeme. Inu nekdo se se svoji minulosti holt do konce zivota nevyrovna...
  • Autor Martin
  • Datum a čas 17.12.2009 23:31
Reaguj
Re: p. turek - sefredaktor z komunizmu
Podívej se objektivně, jaké sjezdovky jsou na Slovensku momentálně v provozu - celkem to dělá úžasných 3 060 m, v ČR to dělá celkem 24,7 km. Na Slovensku je otevřeno v každém středisku max. 1 sjezdovka, pouze Donovaly mají v provozu 2 o celkové délce cca 1,4 km (80 m sjezdovku na Štrbském Plese nejde snad ani brát vážně), v ČR je to namátkou v Harachově 2 s celkem 2,25 km, na Černé hoře 2 s celkem 2,5 km atd., na Lipně 4, na Špičáku 3.
  • Autor Honza
  • Datum a čas 17.12.2009 20:22
Reaguj
Re: p. turek - sefredaktor z komunizmu
Hele Bukvare! Já fakt neřeším, zda je někdo Slovák nebo Čech. Tak to prosím neřeš ani Ty. Píšu o úrovni služeb.
Reaguj
Celkem 31 příspěvků v diskuzi


Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.... celý článek

Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.
Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

FOTOGALERIE Ve středočeském městečku Kostelec nad Černými lesy se každoročně konají vyhlášené Keramické trhy.
Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Chcete-li si běhání a cyklistiku užívat plnými doušky, bude dobré, když se na tyto sporty i vhodně oblečete. Na následujících řádcích pro vás máme zajímavé tipy na to, jak by takové oblečení
Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Betonová stavba s výškou 13 m je architektonicky atypickou rozhlednou připomínající vojenský bunkr. Nachází se na stejnojmenném návrší u obce Stěbořice. Zázemí slezské rozhledny doplňuje vojenské cvičiště pro děti a vnitřní stálá expozice o předválečném
Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Letošní zima je na českých horách spíše nic než moc, ale to neznamená, že nemůžete vyrazit za sněhovou nadílkou za hranice. Kromě sportovního vybavení si však nezapomeňte přibalit i cestovní pojištění.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Bahno Sokolov, Michal Horská kola, běh, canicross 23.3.
Bílina - odemykání Lbín   23.3.
Kovový muž Choceň Vodácký trojboj 23.3.
Primavera Bike - cyklomaraton Hrušovany nad Jevišovkou Horská kola 23.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.
Kamenice - úklid řeky Česká Kamenice 23.3. 09:00

Diskuse

Bivaky Sasko XY, 19.3.2024 10:22, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 3 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 3 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52