Čtyři dlouhé sjezdovky a šest freeridových zón

Čtyři dlouhé sjezdovky a šest freeridových zón
Alpe d´Huez.
Autor snímku Opicakuz
SDÍLEJ:

AKTUALIZACE Kouzelná francouzská slova! Alpe d´Huez, Vaujany, Auris en Oisans, Oz en Oisans, Villard-Reculas. V každém lyžaři vyvolávají horečnatý třes v kolenou, nezvladatelnou touhu po bílém studeném sněhu a představu modré oblohy prozářenou zlatým sluncem. Čtvrt tisíce kilometrů jezdovek a nekonečné hektary volného terénu čekají právě na vaše lyže nebo snowboard.

Čtyři dlouhé sjezdovky a šest freeridových zón
Lanovka Alpauris spojuje přes hluboké údolí říčky Sarenne střediska Auris a Alpe d´Huez.
Autor snímku Opicakuz

Velké lyžařské středisko Alpe d´Huez je ještě větší, když si koupíte skipas Grande Domaine, neboli Les Grandes Rousses (Ryšavý masiv).

Na jednu permanentku můžete lyžovat nejen v samotném centru, ale také v Auris (lučinatý terén), Villard (nižší tratě chráněné lesem), Oz (jedno hluboké údolí) a Vaujany (ráj modrých sjezdovek a freeride). Celkem to dělá 240 kilometrů sjezdovek, 84 lanovek a vleků v nadmořských výškách 1120 až 3330 metrů.

Alpe d´Huez nabízí obrovskou zónu pro začátečníky v okolí střediska, velký snowpark a množství spíše středně a velmi těžkých sjezdovek ve vyšších polohách.

Čtyři velké sjezdy s převýšením dva kilometry

Pro pokročilé lyžaře se sklonem k turistice je největším lákadlem čtveřice velkých sjezdů Grandes Descentes, každý s převýšením dva kilometry. Všechny začínají na Pic Blanc, nejvyšším místě, kam jezdí lanovka z Alpe d´Huez.

Nejznámější je sjezdovka Sarenne, která vede vysokohorským skalnatým terénem do výšky 1510 m n.m., na které se střídají úseky širokých modrých tratí s boulovatými úzkými černými.

Sjezdovka Tunnel je vyhlášená umělou štolou, kterou se podjíždí skalní hřeben a především velmi prudkým neupravovaným úsekem pod ním. Kdykoliv jsme nad ním jeli lanovkou, nebo jsme ho sjížděli sami na lyžích, viděli jsme zde hrůzostrašně vypadající pády o délce stovek metrů. Mnozí lyžaři se štolou raději vrátí, než by se pustili do boulí. Následuje jednodušší dlouhý traverz do obce Vilette (1295).

Další dvě tratě s dvoukilometrovým převýšením jsou varianty Tunnelu a vedou po červené trati do Oz (1350), anebo černé sjezdovce do Enversin (1125). Za den je tedy možné najezdit osm kilometrů převýšení.

Volný terén, kam se podíváš

Zkušení lyžaři vybavení do terénu, proti lavinám i na všechny druhy sněhu, mají v Alpe d´Huez obrovské možnosti.

Alpe d´Huez a Vaujany.

VIDEO Lanovka na Pic Blanc, Alpe d´Huez

Nejosamělejší místo pro lyžování je ledovec Grand Sablat mezi vrcholy Pic Blanc (3345), Pic Pyramide (3445) a Pic Bayle. Sjíždí se k němu od lanovky, ale hned jak ujedeme prvních pár stovek metrů, ocitneme se v ledové divočině mezi trhlinami a v hlubokém prašanu. Zkušenosti s takovým terénem jsou nezbytné pro přežití ve zdraví.

Pic Bayle a Pic de la Pyramide. Fotografováno z Pic du Lac Blanc.

Pokud si chceme zážitek zesílit, vystoupáme na skialpinistických lyžích s pásy na vrchol Bayle a odtud se spustíme ledovcem a posléze údolím Ferrand do vesnice Clavans. Zde zase nalepíme pásy, vystoupáme čtyři sta výškových metrů do sedla Sarenne a sjedeme do stejnojmenného údolí na sjezdovku. Tou se vrátímer nazpátek k lanovkám.

Západní stěny hřebene: Cimes de la Barbarate, Pic Bayle, Pic de l

Dva strmé žlaby Macle jsou známé a ježděné především proto, že jsou dobře vidět ze samotného skiareálu. Vyjedeme k nim lanovkou Marmottes 3 (3060). Oba ústí pár desítek metrů od její horní stanice.

Pokud jste měli potíže na boulovaté a strmé sjezdovce Tunnel, vynechejte Macle ze svých plánů. Jsou to kuloáry hodné respektu. Dlouhé, strmé, skalnaté a nebezpečné. Pád tady znamená velké riziko těžkého zranění.

Alpe d´Huez a Vaujany.

Nad střediskem Auris se vypíná hora Signal de l´Homme (2176). Na jih se sjíždí překrásnými slunnými a přitom prašanovými svahy ke kapli Saint Giraud, odkud je to k dolní stanici lanovek v Aurisu 1,5 kilometrů chůze po rovině. Lyže se skialpinistickým vázáním se tedy hodí.

Nad obcí Huez je vidět vrchol Signal (2115). Svahy svedou lyžaře do Huez (1860) nebo Villard Reculas (1480).

Nad jezerem Cerisier se jezdí ze sedla Piedfroid a kuloárem z jižního vrcholu Sarenne.

Tradiční krásná a frekventovaná trasa La Combe du Loup vede ze sedla Sarenne divokou přírodou mimo upravované sjezdovky k chatě Sarenne. Spíš než o freeride se jedná o lehkou skialpinistickou túru.


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě

Horydoly.cz Skiareály v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Annaberg Bedřichov Bílá Bouřňák Boží Dar Bublava Čenkovice Černá Říčka Čertovo břemeno Červená voda Červenohorské sedlo Čeřínek Dolní Morava Harrachov Herlíkovice Horní Mísečky Horní Podluží Chotouň Janské Lázně Javorový Jedlová Ještěd Karlov Klínovec Kouty nad Desnou Kralický Sněžník Křemešník Lipno Luž (zrušeno) Malá Úpa Mariánské Lázně Mladé Buky Monínec Nové Město na Moravě Paprsek Paseky nad Jizerou Pec pod Sněžkou Petříkovice Plešivec Praděd Přemyslov Příčná Přimda Pustevny Ramzová Razula Rejdice Rokytnice nad Jizerou Říčky Severák Stříbrná Špičák Špindlerův Mlýn Tanvaldský Špičák Velká Chuchle Vítkovice Vysoké nad Jizerou Žacléř Železná Ruda

 

Horydoly.cz Evropská zimní střediska na HORYDOLY

Adelboden (Švýcarsko) Alpe d´Huez (Francie) Bansko (Bulharsko) Courchevel (Francie) Courmayeur (Itálie) Czorsztyn (Polsko) Fanningberg (Rakousko) Garmisch-Partenkirchen (Německo) Heiligenblut (Rakousko) Hochkönig (Rakousko) Chamonix (Francie) Chamrousse (Francie) Chopok - Jasná (Slovensko) Ischgl (Rakousko) Kaprun - freeride (Rakousko) Kaprun - sjezdovky (Rakousko) Kleinkirchheim (Rakousko) Kleinwalsertal (Německo) Kronplatz (Itálie) La Grave (Francie) Lachtal (Rakousko) Lackenhof Ötscher (Rakousko) Lautaret (Francie) Les 2 Alpes (Francie) Les Arcs / La Plagne (Francie) Livigno - freeride (Itálie) Livigno - sjezdovky (Itálie) Madonna di Campiglio (Itálie) Maurienne (Francie) Menuires (Francie) Meribel (Francie) Mitterdorf (Německo) Mölltal (Rakousko) Mürren (Švýcarsko) Nassfeld (Rakousko) Obertauern (Rakousko) Paganella (Itálie) Plose (Itálie) Ramsau/Schladming (Rakousko) San Bernardo (Itálie) San Pellegrino (Itálie) Seefeld (Rakousko) Seiser Alm (Itálie) Sella Nevea (Itálie) Sella Ronda (Itálie) Skirama (Itálie) Speikboden (Itálie) Stubai (Rakousko) Štrbské Pleso (Slovensko) Radstadt (Rakousko) Raxalpe (Rakousko) Sölden (Rakousko) Sulden (Itálie) Tarvisio (Itálie) Tignes (Francie) Titlis (Švýcarsko) Tux (Rakousko) Uludag a Sarikamis (Turecko) Val d´Isére (Francie) Val Senales (Itálie) v létě Val Senales (Itálie) v zimě Val Thorens (Francie) Vars (Francie) Vysoké Tatry (Slovensko) Wildschönau (Rakousko) Zell am See (Rakousko) Zoncolan - Ravascletto (Itálie) Zugspitze

Lyžařské manuály na HORYDOLY

Passo Tonale (Itálie) 3 díly La Norma (Francie) 5 dílů Chamonix a Courmayeur (Francie a Itálie) 9 dílů Bormio (Itálie) (8 dílů)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Nesouhlasím
Zájezd do několika francouzských středisek v alpském regionu Osians (Les 2 Alpes, Auris, La Grave, Alpe d´Huez, Vaujany, Serre Chevalier) platila redakce Horydoly.
Reaguj
Nesouhlasím
Jen se nepo... Alpe d´Huez je sice pekné středisko, ale jsou lepší. Jestli tě tam odvezli Frantíci na presstrip, tak se jim odvděčuješ móc okatě a to tady není zvykem :(
  • Autor Novinář
  • Datum a čas 17.3.2010 15:06
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Němci prohlásili pískovcové lezení za své kulturní dědictví

Němci nominovali do seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO horolezectví v Saském Švýcarsku. Jedná se o tradiční lezení na pískovcích, které dalo světu vybroušenu lezeckou techniku, striktní ochranu skal, první horolezecká pravidla a také... celý článek

Exstarosta Pece vrací peníze z lanovky na Sněžku

Běloruská žena zemřela na útěku před medvědem v Nízkých Tatrách

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Starostka Paříže Anne Hidalgo tvrdě šlape do příjemné dopravy v hlavním městě Francie. Zakázala sdílené elektrokoloběžky, vyhradila ulice pro pěší a cyklisty a zdražila parkování autům SUV.
Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

Keramické trhy v Kostelci nad Černými lesy

FOTOGALERIE Ve středočeském městečku Kostelec nad Černými lesy se každoročně konají vyhlášené Keramické trhy.
Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

Chcete-li si běhání a cyklistiku užívat plnými doušky, bude dobré, když se na tyto sporty i vhodně oblečete. Na následujících řádcích pro vás máme zajímavé tipy na to, jak by takové oblečení
Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Rozhledna Šibenice Stěbořice připomíná vojenskou historii

Betonová stavba s výškou 13 m je architektonicky atypickou rozhlednou připomínající vojenský bunkr. Nachází se na stejnojmenném návrší u obce Stěbořice. Zázemí slezské rozhledny doplňuje vojenské cvičiště pro děti a vnitřní stálá expozice o předválečném
Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Cestovní pojištění se na horách hodí více, než si myslíte. Proč neriskovat a sjednat si ho?

Letošní zima je na českých horách spíše nic než moc, ale to neznamená, že nemůžete vyrazit za sněhovou nadílkou za hranice. Kromě sportovního vybavení si však nezapomeňte přibalit i cestovní pojištění.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Intourmarket - veletrh Rusko, Moskva 16.-18.3. Cestovní ruch 16.3.
MITT - veletrh Rusko, Moskva 19.-21.3. 19.3.
Caravan, Bike, Travel - veletrh Nitra, Agrokomplex 22.-24.3. 22.3.
For Bikes and Sport - veletrh Praha, Letňany 22.-24.3. 22.3.
Boot und Camping - veletrh Německo, Rostock 22.-24.3. 22.3.
Bahno Sokolov, Michal Horská kola, běh, canicross 23.3.
Bílina - odemykání Lbín   23.3.
Kovový muž Choceň Vodácký trojboj 23.3.
Primavera Bike - cyklomaraton Hrušovany nad Jevišovkou Horská kola 23.3.
Tatarkov memoriál Tatranská Lomnica Závod horských záchranářů 23.3.

Diskuse

Tenderness match consulta... epanuubu, 18.3.2024 23:30, 3 příspěvky
Bivaky Sasko Michael Beranek, 18.3.2024 21:18, 2 příspěvky
INU Honza, 18.3.2024 10:48, 3 příspěvky
Bivaky Sasko XY, 18.3.2024 10:03, 2 příspěvky
INU Horydoly, 17.3.2024 23:02, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 21:03, 3 příspěvky
INU Honza, 17.3.2024 20:56, 2 příspěvky
Chrupavka Lipo, 17.3.2024 0:16, 2 příspěvky
Richard Šlojíř, 16.3.2024 11:10, 1 příspěvek
Krásná Oblast Radim Pokorný, 15.3.2024 12:49, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10
Forum cestovního ruchu Horydoly Open, 15.3.2024 2:04
Holiday World 2024 Horydoly Open, 15.3.2024 1:55
Slzy bolesti nad masami, ... milan šupa, 14.3.2024 19:31
Konec lyžování? Horydoly Open, 8.3.2024 15:52