Lyžování na jihu v Alpe d´Huez

Lyžování na jihu v Alpe d´Huez
Alpe d´Huez, instruktor Francouzské lyžařské školy.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

AKTUALIZACE Lyžařské středisko Alpe d´Huez má francouzský šarm. Na rozdíl od "anglického" Meribelu a "německého" Val Thorens bylo vždycky zaměřené na domácí klientelu. Po pádu komunismu v Evropě sem začali jezdit navíc Rusové, kteří francouzskou kulturu vždy ctili. "Naším typickým klientem zůstává francouzská rodina s jedním až dvěma dětmi," uvádí bývalý šéf zdejšího informačního střediska Jean-Paul Lainé. "Na každé čtyři lyžaře připadá jeden pěší, kterému poskytujeme speciální služby a slevy."

Jak na to

Doprava

Do Alpe d´Huez se jezdí šestnáct až osmnáct hodin autobusem, nebo čtrnáct hodin osobním autem. Letadlem můžete letět do nedalekého Grenoble a potom jet hodinu taxíkem, vypůjčeným autem, nebo autobusem.

Ubytování

Booking.com

Návštěvníkům jihoalpského zimního střediska Alpe d´Huez nejde v první řadě o sportovní výkony, ani o výuku, dokonce se sem nejezdí opíjet, ale prostě si chtějí užít týden slunce, sněhu a hor.

Modrá a červená je barva naše

Tomu také odpovídá většina zdejších sjezdovek v modré a červené obtížnosti, které jsou doplněny mnoha lehkými zelenými trasami pro úplnou relaxaci i těch nejnešikovnějších začátečníků.

Tento stav nenarušili Rusové a o něco později ani Češi a Poláci, kteří objevili chuť pohodového lyžování. Jezdí sem především středostavovské rodiny s menšími dětmi.

K pohodě přispívá i zdejší počasí. Čtyřtisícové masivy Les Ecrin a La Meije totiž zadržují studené větry a mraky od severu, a nechávají svítit slunce v Alpe d´Huez průměrně tři sta dní v roce.

Horydoly.czLyžařské novinky ve francouzských skiareálech 2016/2017

Alpe d´Huez skoro bez sněhu na začátku sezony.

První ranní kilometry

Pojďme si tedy projet nejlepší sjezdovky zdejšího regionu. Hlavní směry se dají zvládnout za jeden den. Během následujícího týdne můžeme vyzobávat rozinky, které se nám nejvíce líbily, nebo kde je právě nejlepší počasí.

87 lanovek a vleků, 117 sjezdovek a celkem 238 kilometrů upravených tratí nám to bohatě umožní.

Ráno se vyplatí přivstat a první lanovkou vyjet k jezeru Lac Blanc. Široká a rychlá červená sjezdovka Chamois a navazující modrá Respect budou tou dobou ještě upravené, tvrdé a bez lidí. O pár hodin později se naplní lyžařskými školami a kličkování mezi nimi znemožní dlouhé plynulé oblouky.

Dopolední výhledy na alpské velikány

Potom vyjedeme k Lac Blanc ještě jednou, přesedneme na další lanovku a necháme se vytáhnout až na nejvyšší bod Pic Blanc ve výšce 3330 m. Když tady budeme v brzkém dopoledni, budeme mít pravděpodobně nejlepší rozhled, protože později se obzory halí do oparu. Nejsme totiž příliš daleko od teplého moře.

Nezapomeňte vyjít na vyhlídku nad lanovkou, protože odsud uvidíte velkou část Alp. Podle zdejší mapy najdete špičku Matterhornu, masiv Mont Blanku, rozervaná úbočí Les Ecrins a La Meije i tři skalní věže Arva.

Lyžařský výlet po ledovci

Z vrcholu sjedeme na ledovec Sarenne v horském kotli. Jestli bude svítit slunce, budeme si připadat jako v obří pánvi, protože sluneční paprsky se budou odrážet ze všech stran přímo do středu, kudy vede sjezdovka.

Můžeme pokračovat dalších šestnáct kilometrů po střídavých červených a černých úsecích sjezdovky Sarenne, překonáme při tom 1830 metrů převýšení a za dvacet minut až půl hodiny budeme dole. Mužský rekord je 4:43 min a ženy dosáhly času 5:21 min.

"Za dvacet let se ledovec Sarenne snížil o sedmdesát metrů a museli jsme proto k němu vybudovat od lanovky příjezdovou cestu pro lyžaře," připomíná Jean-Paul Lainé.

Zasněžený tunel pod skalním hřebenem

Z ledovce se můžeme dostat zpět do Alpe d´Huez i jednodušším a hlavně kratším způsobem. Projedeme tunelem vystříleným ve skále a ocitneme se na sjezdovce Tunnel. Je sice označovaná za černou, ale to je spíše tím, že je úzká, než že by byla nějak zvláště náročná.

Po ní sjedeme zase k mezistanici lanovky Lac Blanc a vydáme se na další klenot zdejších tratí zvaný Rousses. Široká červená dlouze traverzuje horské úbočí, mnohdy je vystřílená ve skalách a především se na ní neustále střídají odpočinkové rovnější úseky s krátkými padáky akorát na to, aby nás rozbolely nohy.

V obřím vagónu máme žaludek na vodě

Pokud toho máme dost, vrátíme se lanovkou Alpette. Jestli si ale chceme užít krajiny, spustíme se o dalších tisíc metrů níže až do obce Vaujany.

Boční strmým údolím nás do ní svede černá trať Fare. Moc lyžařů tu nejezdí, a proto jsou v každé nebezpečné zatáčce rozvěšené záchranné sítě. Nazpátek se dostaneme zdejší technickou chloubou - dvoustupňovou kabinou velikosti železničního vagónu.

Jestli si nejste jisti na centrifuze v lunaparku, raději si stoupněte doprostřed a nedívejte se dolů. Výška nad zemí je závratná a mírné zhoupnutí na sloupech zvedá slabým povahám žaludek.

Permanentka je výhodná nejen na lyže

V Alpe d´Huez je součástí permanentky zlevněný každodenní vstup do plaveckého bazénu, na zimní stadión (včetně půjčení bruslí) a také na Francii neobvyklé večerní lyžování dvakrát týdně.

Doporučujeme koupit kombinovanou permanentku na střediska Alpe d´Huez a Vaujany. Cena se liší jen o pár eur a za ně dostanete daleko širší možnosti lyžování a snowboardingu.


Zobrazit místo Skiareály - Skiarea na větší mapě

Horydoly.cz Alpe d´Huez na Horydoly

V Alpe d´Huez mimo sjezdovky

Lyžování na jihu v Alpe d´Huez

Čtyři dlouhé sjezdovky a šest freeridový zón

Lyžování pod jižním sluncem

Jak se jmenují skiareály ve Francii

Francouzská cyklistika pod ledovci

Dnes dvakrát na Alpe d´Huez

I stupidní projekt se někdy uskuteční

VIDEO: Megavalanche a Nejtěžší stoupání Tour de France

 

Horydoly.cz Skiareály v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Annaberg Bedřichov Bílá Bouřňák Boží Dar Bublava Čenkovice Černá Říčka Čertovo břemeno Červená voda Červenohorské sedlo Čeřínek Dolní Morava Harrachov Herlíkovice Horní Mísečky Horní Podluží Chotouň Janské Lázně Javorový Jedlová Ještěd Karlov Klínovec Kouty nad Desnou Kralický Sněžník Křemešník Lipno Luž (zrušeno) Malá Úpa Mariánské Lázně Mladé Buky Monínec Nové Město na Moravě Paprsek Paseky nad Jizerou Pec pod Sněžkou Petříkovice Plešivec Praděd Přemyslov Příčná Přimda Pustevny Ramzová Razula Rejdice Rokytnice nad Jizerou Říčky Severák Stříbrná Špičák Špindlerův Mlýn Tanvaldský Špičák Velká Chuchle Vítkovice Vysoké nad Jizerou Žacléř Železná Ruda

Horydoly.cz Evropská zimní střediska na HORYDOLY

Adelboden (Švýcarsko) Alpe d´Huez (Francie) Bansko (Bulharsko) Courchevel (Francie) Courmayeur (Itálie) Czorsztyn (Polsko) Fanningberg (Rakousko) Garmisch-Partenkirchen (Německo) Heiligenblut (Rakousko) Hochkönig (Rakousko) Chamonix (Francie) Chamrousse (Francie) Chopok - Jasná (Slovensko) Ischgl (Rakousko) Kaprun - freeride (Rakousko) Kaprun - sjezdovky (Rakousko) Kleinkirchheim (Rakousko) Kleinwalsertal (Německo) Kronplatz (Itálie) La Grave (Francie) Lachtal (Rakousko) Lackenhof Ötscher (Rakousko) Lautaret (Francie) Les 2 Alpes (Francie) Les Arcs / La Plagne (Francie) Livigno - freeride (Itálie) Livigno - sjezdovky (Itálie) Madonna di Campiglio (Itálie) Maurienne (Francie) Menuires (Francie) Meribel (Francie) Mitterdorf (Německo) Mölltal (Rakousko) Mürren (Švýcarsko) Nassfeld (Rakousko) Obertauern (Rakousko) Paganella (Itálie) Plose (Itálie) Ramsau/Schladming (Rakousko) San Bernardo (Itálie) San Pellegrino (Itálie) Seefeld (Rakousko) Seiser Alm (Itálie) Sella Nevea (Itálie) Sella Ronda (Itálie) Skirama (Itálie) Speikboden (Itálie) Stubai (Rakousko) Štrbské Pleso (Slovensko) Radstadt (Rakousko) Raxalpe (Rakousko) Sölden (Rakousko) Sulden (Itálie) Tarvisio (Itálie) Tignes (Francie) Titlis (Švýcarsko) Tux (Rakousko) Uludag a Sarikamis (Turecko) Val d´Isére (Francie) Val Senales (Itálie) v létě Val Senales (Itálie) v zimě Val Thorens (Francie) Vars (Francie) Vysoké Tatry (Slovensko) Wildschönau (Rakousko) Zell am See (Rakousko) Zoncolan - Ravascletto (Itálie) Zugspitze

Lyžařské manuály na HORYDOLY

Passo Tonale (Itálie) 3 díly La Norma (Francie) 5 dílů Chamonix a Courmayeur (Francie a Itálie) 9 dílů Bormio (Itálie) (8 dílů)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

taky doporučuji :)

Byla jsem vloni ubytovaná tady http://www.betatour.cz/rezidence-no-name-standard-alpe-dhuez---auris.html. Sníh i počasí bylo super, tak přemýšlím, že bych tam jela i letos, ale možná zkusím zase něco jiného.

  • Autor jana
  • Datum a čas 10.11.2016 02:53
Reaguj
Re: Sníh v AdH
Máte pravdu. Lanovky bez sněhu jsou starší fotky někdy z před Vánoc. Zasněženější Pic Blanc a okolí jsou z loňska. Připadalo nám to zajímavé.
Reaguj
Sníh v AdH
Co je to za fotky? Byl jsem v AdH loni i letos a všude bylo sněhu spousta i v středisku. Jinak doporučuju nejenom pro rodinky, zalyžuje si fakt každý.
  • Autor JN
  • Datum a čas 27.3.2009 11:51
Reaguj
Celkem 3 příspěvky v diskuzi


Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed... celý článek

Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Za dva dny přes Krkonoše

Za dva dny přes Krkonoše

AKTUALIZACE Zimní inverze, horský hřeben nad mraky, ostré slunce září na bílý prašan. Tak takhle často vypadají ve vrcholné zimě Krkonoše. Obětujme tedy víkend, opusťme pošmourné nížiny a vyražme na nejkrásnější
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme aktuální zprávy
Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Děti mohou už během pár dní hrdě dělat první obloučky na sněhu. Zábavný faktor, bezpečnost a empatie - s nimi dokážou instruktoři lyžařských škol v Kaiserwinklu proměnit menší i větší děti v nadšené lyžaře. Zvládnou to
Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Ve většině tuzemských skiareálů je sníh už jen na sjezdovkách, řada z nich už provoz předčasně ukončila. Vlivem vysokých teplot a deště sníh rychle taje a sjezdovky jsou kvůli náročnému terénu zejména v odpoledních
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Den Nahoru a Dolů Špindlerův Mlýn, Medvědín Skialpinismus 6.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.

Diskuse

The mechanism aim: descri... oxeqewuyifub, 28.3.2024 9:04, 11 příspěvků
Would how to buy nizagara... oacfigacvabal, 28.3.2024 8:38, 11 příspěvků
More floppy department, i... uwobjevi, 28.3.2024 8:28, 11 příspěvků
zxvlblpc legal online pharmacies in the us, 28.3.2024 7:58, 119 příspěvků
ASDASD ASDASD, 28.3.2024 7:56, 119 příspěvků
Normokalaemia states: epi... osetigaluh, 28.3.2024 7:50, 11 příspěvků
Miscarriage joining occur... imibusiuudu, 28.3.2024 7:12, 11 příspěvků
Обучение и примеры внешне... Brianlot, 28.3.2024 5:11, 11 příspěvků
Flex obvious, tumour, buy... cequhapuq, 28.3.2024 4:55, 11 příspěvků
Medman98 Jeffreyrib, 28.3.2024 4:41, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10