
Salát Wakame: kulinářský trend z Japonska

Japonská kuchyně vždy fascinovala svým jedinečným přístupem k přípravě pokrmů. Mezi hlavní ingredience mnoha jídel patří mořské řasy wakame - produkt, který spojuje jemnou chuť s množstvím prospěšných vlastností. Wakame je ideální volbou pro ty, kdo chtějí obohatit svůj jídelníček o něco exotického a zdravého.
Salát z těchto řas s lehkým sezamovým nádechem je skvělým způsobem, jak objevit nové gastronomické obzory.
Jedinečná chuť a přínosy mořských řas wakame
Mořské řasy wakame se vyznačují jemnou chutí s lehkými mořskými tóny, které připomínají směs špenátu a zelí. Jejich textura je ideální pro přípravu salátů, zatímco neutrální chuťový profil umožňuje experimentování s různými dresinky. Kromě toho jsou wakame bohaté na prospěšné látky, včetně jódu, vápníku a antioxidantů, což z nich činí vynikající volbu pro ty, kdo dbají na zdravou stravu.
Wakame salát skvěle ladí s kyselo-sladkými dresinky, které zdůrazňují jejich bohatou chuť. Nejoblíbenější variantou je směs sójové omáčky, rýžového octa, medu a sezamového oleje, doplněná o čerstvě vymačkanou citronovou šťávu.
Jak připravit salát z wakame
Pro vytvoření tohoto kulinářského mistrovského díla budete potřebovat jednoduché ingredience: sušené mořské řasy wakame, sójovou omáčku, rýžový ocet, med, sezamový olej, citronovou šťávu a sezamová semínka. Klíčem k úspěchu je dodržení následujícího postupu:
-
Rehydratace wakame: namočit sušené řasy wakame do teplé vody, nechte je nabobtnat, následně je spaříme vroucí vodou a ihned zchlaďte ledovou vodou, aby si zachovaly jasnou barvu.
-
Příprava dresinku: smíchejte všechny ingredience na dresink a důkladně promíchejte, aby se spojily chutě.
-
Spojení chutí: přidejte dresink k připraveným řasám, promíchejte a posypte sezamovými semínky.
Salát z wakame je skvělý jako samostatný pokrm, příloha nebo lehká svačina. Jeho elegantní vzhled a osvěžující chuť se perfektně hodí pro jakoukoliv příležitost.
Wakame v moderní japonské kuchyni
Mořské řasy wakame se staly skutečnou hvězdou moderní japonské kuchyně díky své všestrannosti a jemné chuti. Používají se jako klíčová ingredience v mnoha tradičních pokrmech. Miso polévka s wakame je klasickým příkladem japonské kuchyně, která ohromuje svou lehkostí a výživností. Poke bowls s těmito řasami nabízejí harmonickou kombinaci mořských a čerstvých surovin, čímž dodávají pokrmům jemnou chuť mořského vánku. Ve sushi se často využívají k doplnění rolek, čímž dodávají originální texturu a vyvážený chuťový akcent.
Moderní restaurace stále častěji zařazují wakame do svých menu a experimentují s jejich kombinací ve vysoké gastronomii. Díky schopnosti řas ladit s rozmanitými ingrediencemi – od ryb a mořských plodů až po zeleninu a omáčky – se wakame staly oblíbenou surovinou šéfkuchařů po celém světě.
Salát z wakame není jen chutným, ale i velmi zdravým pokrmem. Přidejte jej do svého jídelníčku a jistě oceníte harmonické spojení asijských chutí a zdravotních přínosů. Objevte svět japonské kuchyně a vychutnejte si její jedinečné gastronomické skvosty!
Wakame je spolu s nori a kombu jednou ze tří nejoblíbenějších mořských řas v japonské kuchyni, ve které je součástí polévek misoširu a ramen. Sporofyly wakame jsou považovány za delikatesu známou jako mekabu a jsou připravovány kandováním nebo smažením. Nejoblíbenějším korejským pokrmem s wakame je polévka mijok-guk s vývarem z ústřic.
RECEPTY NA HORYDOLY
ZIMA: Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Upečte medové perníčky nebo využijte druhý recept na perníčky a upleťte vánočku, případně zkuste trdelník. Připravte kapra na roštu nebo kapra na modro. Přečtěte také, jak správně připravit svařené víno, vyberte víno na sváteční tabuli a vychutnejte trutnovské zimní nápoje. Nechejte se inspirovat českými tradičními pokrmy. Připomeňte si francouzskou vánoční roládu a německou adventní štolu.
DALŠÍ RECEPTY: Uvařte tradiční polévku oukrop, grünberské tvarohové knedlíky nebo pečený bramborový knedlík Getzn. Upečte sypané housky. Vychutnejte drsné westernové recepty, dejte nutrii na pekáč, upečte kančí kýtu se šípkovou omáčkou nebo připravte pečeného tetřívka či zadělávané drozdy. Zkuste japonské řasy wakame, italské špenátové noky strangolapreti, francouzské fondue, mexickou krůtu v čokoládové omáčce pavo, rakouské makové Mohnzelten, islandskou ovčí hlavu anebo americké české koláče. Pochoutka je kdoulové želé. Venku si můžete lehce uvařit těstoviny s tuňákem. Na Velikonoce se připravuje několik druhů velikonočního pečiva.
Diskuse
Diskuze k článku
zelené řasy?
Vyzkoušel jsem, ale musím přiznat, že mi tato japonská řasa moc nechutná. Radši si dělám klasické saláty, a to ze všeho možného, od salátu zeleného, přes špenát, kopřivy, až například po dost pikantní libeček. Servírovat doporučuji do stylové porcelánové misky https://www.artofhome.cz/buffet-gourmet/ v tom se s japonci rozhodně shodnu.
zelené řasy?
Dobře řečeno. Každý dle svého gusta a přesvědčení. Ovšem pak si nemůže stěžovat že např. požírač habmurgerů končí ve 40 či 50 letech a nějalý hubený indický fakir přežije stovku...
- Autor Honza
- Datum a čas 5.2.2025 08:29
zelené řasy?
paradoxně historicky byli "evropani" (křesťané s antickým a židovským bekgraundem) velcí potravní oportunisté a dokonce některé autority tvrdí, že evropská civilizace ve věku páry válcovala svět nejen proto, že byla civilizací námořní, ale také proto, že hladový evropan (evropan osmnáctého a devatenáctého století,který zažil hladomor nebo mu babičky vyprávěly o hladomorech) sežere všechno, a hladový afričan, asiat či indián umře hlady před prostřeným stolem s neznámým pokrmem (ve vězení nejí to co mu dávají protože to nezná a jíst to nebude). až hollywood a internet tomu učinily přítrž a všichni na planetě svorně baští hambáče.
- Autor Lukas B.
- Datum a čas 3.2.2025 12:14
zelené řasy?
Vám oběma někdo určuje, co a jak máte jíst? To sedíte někde ve vězení?
zelené řasy?
A to se nám tu dnes snaží protlačovat do jídelníčku ještě hmyz, larvy, slimáky a podobné exoty... Asi s vidinou přicházející budoucnosti...
- Autor Honza
- Datum a čas 1.2.2025 13:18
zelené řasy?
Podle fotek to není k jídlu. Určitě bych to nejedl. Jsme v Evropě.
- Autor radši maso
- Datum a čas 29.1.2025 08:53

Na jakých kolech jedou cyklisté Tour de France?
Speciál z pivovaru Elektrárna je poctou Antonínu Dvořákovi
Může se hodit
Nejčtenější články

Via Renata na Wetzsteinkogel. Tělo tuž, vápno buš

Gaspi doporučuje: Salzkammergut je pro mě prázdninový cíl nejen na e-bike

Jihozápadní hřeben na Pyšný štít

Skalní lezení v Davli

Livigno na vlastní nohy: 1500 kilometrů horských tras
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Tour de France | Francie | 5.-27.7. Silniční cyklistika | 5.7. | |
Bystrická dolina - povolené lezení
|
Harmanec | Povolené lezení 15.7.-1.12. | 15.7. | |
Zažít pravé Japonsko - workshop | Praha, Trmalova vila | Přednáší Hisako Yokoyama | 17.7. | 16:00 |
Slavnosti Jakuba Krčína | Třeboň | 18.-19.7. | 18.7. | |
Grand Prix Bechyně | Bechyně | Koloběžky | 19.7. | |
Kopřivnický drtič - cyklomaraton | Kopřivnice | Horská kola | 19.7. | |
Tour de Ralsko - cyklomaraton | Mimoň | Horská kola | 19.7. | |
Rakovnické cyklování | Rakovník | 19.-20.7. Cyklistický festival | 19.7. | |
Klínovec | Boží Dar | Silniční kola | 19.7. | |
Krušné hory Trail Run | Abertamy | 19.7. |
Diskuse
Kámoši z kola? | Klára, 15.7.2025 11:19, 311 příspěvků |
Kámoši z kola? | Turek, 15.7.2025 10:04, 311 příspěvků |
??? | Honza, 15.7.2025 6:59, 1 příspěvek |
Kámoši z kola? | kladivo, 14.7.2025 14:48, 311 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Cyklista, 14.7.2025 8:25, 311 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Mirek z Bílých Karpat, 14.7.2025 6:50, 311 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Cyklista, 13.7.2025 19:59, 311 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Kuba Turek, 13.7.2025 15:13, 311 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Grizzly, 13.7.2025 14:53, 311 příspěvků |
Zachránila život ukrajins... | Horydoly, 12.7.2025 11:26, 311 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Výšlap na Prašivou s TOMÁ... | Horydoly , 13.7.2025 15:48 |
Re: Restaurace a hospody | Horydoly Open, 9.7.2025 13:51 |
V pátek začíná 34. Festiv... | Horydoly Open, 9.7.2025 13:36 |
Pillerseetal | Horydoly , 4.7.2025 22:24 |
Pro zvědavce: Kino Alm, k... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:04 |
Třídenní trek přes Piller... | Horydoly Open, 4.7.2025 12:01 |
Pytloun Harrachov | Horydoly , 4.7.2025 11:49 |
Pillerseetal | LavillThopy LavillThopy, 3.7.2025 19:58 |