Zadělávané drozdy od nejslavnější české kuchařky
RECEPT Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vyšla 1868 v desátém vydání. V předmluvě píše Antonie Dušánková: "Podáno jest vše tak zřetelně a tak srozumitelnou řečí, že i pouhá začátečnice, zdravým rozmyslem nadaná, bez další porady všemu snad porozumí."
Vybíráme od Magdaleny Dobromily Rettigové recept na zadělávané drozdy:
Ober čistě 24 drozdů, střívka vytahej, ptáky přemej a hezky zešpejluj. Rozkrájej na nudličky několik malých nebo jednu velkou cibuli, vymaž kuthan hodně máslem, posyp dno těmi cibulovými nudličkami, na ně narovnej ptáky, trochu je osol a nech je tak dlouho pect, až cibulka hezky zčervená; pak vezmi ptáky ven, urovnej je na jiný kuthan, jednoho nebo dva ptáky v moždíři dobře utluč, dej je k té hnědé cibuli a nech to chvilenku dusit, potom na to dej půl žejdliku rakouského vína a tři čtvrtky hovězí polívky, přidej k tomu půl strouhané dozlatova usmažené žemličky o nech to trochu povařit; pak to proceď na ptáky, nech to ještě chvilku vařit, a přidej citronově kůry, načež ptáky pěkně urovnej na mísu, polej je tou omáčkou a okolo udělej věnec buď z máslového těsta, nebo z nakrájené usmažené žemličky.
Pokud hledáte modernější recepty, zkuste online receptový magazín NejRecept.
Poznámka Horydoly: Kuthan je pekáč nebo pánev, které se dávají přímo na oheň. Původně německé označení vzniklo z výrazu Glutpfanne - Glut je žár a Pfanne je pánev. I stará němčina ovšem výraz převzala odjinud. Vulgární středověká latina označovala pánev slovem panna, což vzniklo z klasické latiny v antice, kdy staří Římané používali výraz patina pro mísu.
Drozd zpěvný / Turdus philomelos je středně velký zpěvný pták. Létá rychle, trochu trhavě. Ptáci hnízdící v Česku jsou tažní. Zimují v západním Středomoří a severní Africe. Jarní přílet připadá na konec února a na březen, odlet na konec srpna až začátek října.
Délka těla: 22 - 23 cm
Rozpětí křídel: 33 - 36 cm
Hmotnost: 40 - 97 g
Svrchu je hnědý, spodinu má žlutavě bílou nebo bílou, na bocích a hrudi často teple okrovou, s hustými černými podélnými skvrnami tvaru obrácených srdíček. V letu patrné spodní křídelní krovky jsou rezavobéžové. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.Vábí nenápadným, ostrým "cit". Zpěv je hlasitý, tvořený flétnovými a vrzavými tóny a hvizdy, typický periodickým opakováním jednotlivých motivů 2 až 4krát.
Hnízdí v celé Evropě s výjimkou části Pyrenejského poloostrova a v Asii východně až po jezero Bajkal. Během 19. století se dostala do jihovýchodní Austrálie, na Nový Zéland a Nové Hebridy. V Česku se odhaduje, že žije 400 000 až 800 000 párů.
Tuzemská hnízda staví nejčastěji na smrcích nebo bezech. Stavebním materiálem je tráva, větvičky, listí a mech, vnitřek je vymazán směsí hlíny, dřevního trouchu a slin. Hnízdo staví samice a trvá jí to necelý týden. Snůška obsahuje čtyři až pět modrých nebo modrozelených vajec s tmavými tečkami. Průměrná délka života drozda je 1,4 roku.
Živí se žížalami, měkkýši a hmyzem. Na konci léta a na podzim vyhledává bobule a semena. Ulit plžů se zbavuje otloukáním o kámen, a proto na místě výskytu drozda lze obvykle najít šnečí kovadliny, neboli kameny se zbytky šnečích ulit.
RECEPTY NA HORYDOLY
ZIMA: Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Upečte medové perníčky nebo využijte druhý recept na perníčky a upleťte vánočku, případně zkuste trdelník. Připravte kapra na na roštu nebo kapra na modro. Přečtěte také, jak správně připravit svařené víno, vyberte víno na sváteční tabuli a vychutnejte trutnovské zimní nápoje. Nechejte se inspirovat českými tradičními pokrmy. Připomeňte si francouzskou vánoční roládu a německou adventní štolu.
DALŠÍ RECEPTY: Uvařte tradiční polévku oukrop, grünberské tvarohové knedlíky nebo pečený bramborový knedlík Getzn. Upečte sypané housky. Vychutnejte drsné westernové recepty, dejte nutrii na pekáč, upečte kančí kýtu se šípkovou omáčkou nebo připravte pečeného tetřívka či zadělávané drozdy. Zkuste italské špenátové noky strangolapreti, francouzské fondue, mexickou krůtu v čokoládové omáčce pavo, rakouské makové Mohnzelten, islandskou ovčí hlavu anebo americké české koláče. Pochoutka je kdoulové želé. Venku si můžete lehce uvařit těstoviny s tuňákem. Doma připravíte steak. Na Velikonoce se připravuje několik druhů velikonočního pečiva.
Turistické stravování
TURISTICKÁ STRAVA Lehké, malé a energetické jídlo
DISKUSE O JÍDLE NA CESTÁCH Jak se najíst?
KDYŽ JE VENKU TEPLO Jídlo na horké cestování
KDYŽ JE VENKU ZIMA Termosky nejsou jenom na kávu
CO A JAK VAŘÍM JÁ Cestovatelský jídelníček
CYKLOTURISTIKA Co je na kole důležité? Jíst a pít!
ZDRAVÁ STRAVA Jakou svačinu připravit na horách?
Diskuse
Diskuze k článku
zajímavější
Nojo. Ono vše je dáno rozežraností lidí, kteří i dnes musej mít něco "extra". I tehdy totiž tyhle praktiky byly záležitostí těch nejmocnějších už od dob starého Říma. a i dnes se nabízejí ony krevety, ústřice sushi, šneci a pod. Dokonce i Sušený hmyz k jídlu - sušení cvrčci, kobylky a červíci...Ovšem všeho dočasu. Krize všechny vyučí.
- Autor Honza
- Datum a čas 25.1.2025 14:35
zajímavější
Recept zde: Nutrie na bobkovém listě
zajímavější
Vzhledem k postupnému přemnožování by byl zajímavější spíš recept na bobra, který by měl být v citované publikaci taktéž. Taky by se hodila sada receptů na nutrie.
A možná by nebylo od věci sehnat z Papuy i recept na guláš z misionáře, aby bylo možno ekologicky zpracovat zelené aktivisty a další škodnou ze "zelených" úřadů.
- Autor Střelec
- Datum a čas 24.1.2025 13:05
INU
Řekl bych, že se spíše jedná o kvíčaly, jež také patrří k drozdovitým a jsou o něco větší. Ty byly typickou lahůdkou i na šlechtických dvorech stejně jako sluky, vrány či holubi. Čižbáři - ergo ptáčníci co se jejich odchytem zabývali byli něco jako lovci.
- Autor Honza
- Datum a čas 22.1.2025 13:37
Výlovy rybníků 2025 listopad
Houbařské a mykologické akce 2025
Nejčtenější články
Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025
Ve světě kaštanů Törggelen
Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025
Jak správně připravit steak?
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
| AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
|---|---|---|---|---|
| Philoxenia - veletrh | Řecko, Soluň | 14.-16.11. Cestování | 14.11. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Opava, Na Rybníčku | 14.-15.11. | 14.11. | |
| Pelikánův seminář | Vršatec | 14.-17.11. Horská medicína | 14.11. | |
| Sto let českých Vánoc | Loučeň, zámek | 17.11.-17.1. Výstava | 17.11. | |
| IBTM - veletrh | Španělsko, Barcelona | 18.-20.11. | 18.11. | |
| Touristik a Caravaning - veletrh | Německo, Lipsko | 19.-23.11. | 19.11. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Chvalkovice na Hané | 20.-21.11. | 20.11. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Frenštát pod Radhoštěm, kino | 20.-23.11. | 20.11. | |
| Vertical Pro - veletrh | Německo, Friedrichshafen | 21.-22.11. | 21.11. | |
| Alpinmesse - veletrh | Rakousko, Innsbruck | 22.-23.11. | 22.11. |
Diskuse
| smutné ale očekávatelné | TS Charlie, 13.11.2025 17:38, 5 příspěvků |
| to snad ne? | Kuba Turek, 12.11.2025 13:44, 3 příspěvky |
| Inu | Honza, 12.11.2025 13:03, 1 příspěvek |
| to snad ne? | vodák Marek, 12.11.2025 11:20, 3 příspěvky |
| Draschicexe | climber, 11.11.2025 11:50, 1 příspěvek |
| dobré video | zlískal jsem se jako dobytek, 8.11.2025 21:42, 2 příspěvky |
| dobré video | vodák Marek, 6.11.2025 4:43, 2 příspěvky |
| Liška, václavka | Michael Beranekdeveloppex.beranek@wanadoo.fr, 5.11.2025 15:36,... |
| Hmm před 11 lety | Horydoly, 5.11.2025 14:48, 2 příspěvky |
| Hmm | Honza, 5.11.2025 12:45, 2 příspěvky |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
| přednášky o lavinové prev... | Horydoly , 13.11.2025 1:33 |
| Kutnohorsko a Kolínsko | Horydoly , 12.11.2025 10:15 |
| Re: Svatomartinská husa | Horydoly , 12.11.2025 10:12 |
| Svatomartinské slavnosti ... | Horydoly , 12.11.2025 10:09 |
| Svatomartinské hody jsou ... | Horydoly , 12.11.2025 10:07 |
| Svatomartinská husa | Horydoly , 12.11.2025 10:05 |
| Sex po šedesátce | Horydoly , 12.11.2025 10:01 |
| Tajemství názvů ženských ... | Horydoly , 12.11.2025 9:59 |
VIDEO
FACEBOOK
TWITTER
INSTAGRAM
PINTEREST
ENGLISH