Zadělávané drozdy od nejslavnější české kuchařky

Zadělávané drozdy od nejslavnější české kuchařky
Drozd zpěvný při zpěvu.
Autor snímku Pierre-Marie Epiney - Wikimedia
SDÍLEJ:

RECEPT Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové vyšla 1868 v desátém vydání. V předmluvě píše Antonie Dušánková: "Podáno jest vše tak zřetelně a tak srozumitelnou řečí, že i pouhá začátečnice, zdravým rozmyslem nadaná, bez další porady všemu snad porozumí." 

Vybíráme od Magdaleny Dobromily Rettigové recept na zadělávané drozdy:

Ober čistě 24 drozdů, střívka vytahej, ptáky přemej a hezky zešpejluj. Rozkrájej na nudličky několik malých nebo jednu velkou cibuli, vymaž kuthan hodně máslem, posyp dno těmi cibulovými nudličkami, na ně narovnej ptáky, trochu je osol a nech je tak dlouho pect, až cibulka hezky zčervená; pak vezmi ptáky ven, urovnej je na jiný kuthan, jednoho nebo dva ptáky v moždíři dobře utluč, dej je k té hnědé cibuli a nech to chvilenku dusit, potom na to dej půl žejdliku rakouského vína a tři čtvrtky hovězí polívky, přidej k tomu půl strouhané dozlatova usmažené žemličky o nech to trochu povařit; pak to proceď na ptáky, nech to ještě chvilku vařit, a přidej citronově kůry, načež ptáky pěkně urovnej na mísu, polej je tou omáčkou a okolo udělej věnec buď z máslového těsta, nebo z nakrájené usmažené žemličky.

Pokud hledáte modernější recepty, zkuste online receptový magazín NejRecept.

Poznámka Horydoly: Kuthan je pekáč nebo pánev, které se dávají přímo na oheň. Původně německé označení vzniklo z výrazu Glutpfanne - Glut je žár a Pfanne je pánev. I stará němčina ovšem výraz převzala odjinud. Vulgární středověká latina označovala pánev slovem panna, což vzniklo z klasické latiny v antice, kdy staří Římané používali výraz patina pro mísu.    

Drozd zpěvný / Turdus philomelos je středně velký zpěvný pták. Létá rychle, trochu trhavě. Ptáci hnízdící v Česku jsou tažní. Zimují v západním Středomoří a severní Africe. Jarní přílet připadá na konec února a na březen, odlet na konec srpna až začátek října. 

Délka těla: 22 - 23 cm
Rozpětí křídel: 33 - 36 cm
Hmotnost: 40 - 97 g

Svrchu je hnědý, spodinu má žlutavě bílou nebo bílou, na bocích a hrudi často teple okrovou, s hustými černými podélnými skvrnami tvaru obrácených srdíček. V letu patrné spodní křídelní krovky jsou rezavobéžové. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně.Vábí nenápadným, ostrým "cit". Zpěv je hlasitý, tvořený flétnovými a vrzavými tóny a hvizdy, typický periodickým opakováním jednotlivých motivů 2 až 4krát.

Drozd.

Hnízdí v celé Evropě s výjimkou části Pyrenejského poloostrova a v Asii východně až po jezero Bajkal. Během 19. století se dostala do jihovýchodní Austrálie, na Nový Zéland a Nové Hebridy. V Česku se odhaduje, že žije 400 000 až 800 000 párů. 

 

 

Tuzemská hnízda staví nejčastěji na smrcích nebo bezech. Stavebním materiálem je tráva, větvičky, listí a mech, vnitřek je vymazán směsí hlíny, dřevního trouchu a slin. Hnízdo staví samice a trvá jí to necelý týden. Snůška obsahuje čtyři až pět modrých nebo modrozelených vajec s tmavými tečkami. Průměrná délka života drozda je 1,4 roku.

Živí se žížalami, měkkýši a hmyzem. Na konci léta a na podzim vyhledává bobule a semena. Ulit plžů se zbavuje otloukáním o kámen, a proto na místě výskytu drozda lze obvykle najít šnečí kovadliny, neboli kameny se zbytky šnečích ulit.

Horydoly.cz RECEPTY NA HORYDOLY

ZIMA: Vyzkoušejte staročeskou černou omáčku ze švestek. Upečte medové perníčky nebo využijte druhý recept na perníčky a upleťte vánočku, případně zkuste trdelník. Připravte kapra na na roštu nebo kapra na modro. Přečtěte také, jak správně připravit svařené víno, vyberte víno na sváteční tabuli a vychutnejte trutnovské zimní nápoje. Nechejte se inspirovat českými tradičními pokrmy. Připomeňte si francouzskou vánoční roládu a německou adventní štolu.

DALŠÍ RECEPTY: Uvařte tradiční polévku oukropgrünberské tvarohové knedlíky nebo pečený bramborový knedlík Getzn. Upečte sypané housky. Vychutnejte drsné westernové recepty, dejte nutrii na pekáč, upečte kančí kýtu se šípkovou omáčkou nebo připravte pečeného tetřívka či zadělávané drozdy. Zkuste italské špenátové noky strangolapreti, francouzské fondue, mexickou krůtu v čokoládové omáčce pavo, rakouské makové Mohnzelten, islandskou ovčí hlavu anebo americké české koláče. Pochoutka je kdoulové želé. Venku si můžete lehce uvařit těstoviny s tuňákem. Doma připravíte steak. Na Velikonoce se připravuje několik druhů velikonočního pečiva.

Turistické stravování

TURISTICKÁ STRAVA Lehké, malé a energetické jídlo

DISKUSE O JÍDLE NA CESTÁCH Jak se najíst?

KDYŽ JE VENKU TEPLO Jídlo na horké cestování

KDYŽ JE VENKU ZIMA Termosky nejsou jenom na kávu

CO A JAK VAŘÍM JÁ Cestovatelský jídelníček

CYKLOTURISTIKA Co je na kole důležité? Jíst a pít!

ZDRAVÁ STRAVA Jakou svačinu připravit na horách?

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

zajímavější

Nojo. Ono vše je dáno rozežraností lidí, kteří i dnes musej mít něco "extra".  I tehdy totiž tyhle praktiky byly záležitostí těch nejmocnějších už od dob starého Říma. a i dnes se nabízejí ony krevety, ústřice sushi, šneci  a pod. Dokonce i Sušený hmyz k jídlu - sušení cvrčci, kobylky a červíci...Ovšem všeho dočasu. Krize všechny vyučí.

  • Autor Honza
  • Datum a čas 25.1.2025 14:35
Reaguj
zajímavější
Reaguj
zajímavější

Vzhledem k postupnému přemnožování by byl zajímavější spíš recept na bobra, který by měl být v citované publikaci taktéž. Taky by se hodila sada receptů na nutrie.

A možná by nebylo od věci sehnat z Papuy i recept na guláš z misionáře, aby bylo možno ekologicky zpracovat zelené aktivisty a další škodnou ze "zelených" úřadů.

  • Autor Střelec
  • Datum a čas 24.1.2025 13:05
Reaguj
INU

Řekl bych, že se spíše jedná o kvíčaly, jež také patrří k drozdovitým a jsou o něco větší. Ty byly typickou lahůdkou i na šlechtických dvorech stejně jako sluky, vrány či holubi. Čižbáři - ergo ptáčníci  co se jejich odchytem zabývali  byli něco jako lovci.

  • Autor Honza
  • Datum a čas 22.1.2025 13:37
Reaguj
Celkem 4 příspěvky v diskuzi


Vánoční trhy Vídeň

Vánoční trhy Vídeň

Vídeň otevírá vánoční trhy v listopadu. Končí až v lednu. Dvě desítky stálých adventních tržišť se rozkládají na nejkrásnějších místech města. K tomu připočtěme velké množství dočasných a malých adventních trhů, charitativních kiosků a stánků... celý článek

Výlovy rybníků 2025 listopad

Houbařské a mykologické akce 2025

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.



Nejčtenější články

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři loví Bezdrev. Extra prodloužený víkend láká do Hluboké nad Vltavou

Rybáři z Hluboké se chystají zatáhnout druhý největší rybník v Česku. Výlov Bezdreva proběhne 26. - 29. října. Chybět nebudou ani tradiční rybářské slavnosti na hrázi rybníka 28. října. Návštěvníky čeká tradiční trh,
Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

Krkonoše AKTUÁLNĚ 2025

JILEMNICE Přinášíme turistické novinky z Krkonoš - nejvyšších českých hor, národního parku a eldoráda outdoorových nadšenců.
Ve světě kaštanů Törggelen

Ve světě kaštanů Törggelen

AKTUALIZACE Mezi oblíbené podzimní výlety v italském Jižním Tyrolsku se řadí vycházky do kaštanových alejí. Chodí sem místní lidé na procházku i pro sklizeň, ale také turisté, aby zažili originální atmosféru.
Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2025

ZIMNÍ HOROLEZECTVÍ Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.
Jak správně připravit steak?

Jak správně připravit steak?

RECEPT Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Philoxenia - veletrh Řecko, Soluň 14.-16.11. Cestování 14.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Opava, Na Rybníčku 14.-15.11. 14.11.
Pelikánův seminář Vršatec 14.-17.11. Horská medicína 14.11.
Sto let českých Vánoc Loučeň, zámek 17.11.-17.1. Výstava 17.11.
IBTM - veletrh Španělsko, Barcelona 18.-20.11. 18.11.
Touristik a Caravaning - veletrh Německo, Lipsko 19.-23.11. 19.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Chvalkovice na Hané 20.-21.11. 20.11.
Mezinárodní festival outdoorových filmů Frenštát pod Radhoštěm, kino 20.-23.11. 20.11.
Vertical Pro - veletrh Německo, Friedrichshafen 21.-22.11. 21.11.
Alpinmesse - veletrh Rakousko, Innsbruck 22.-23.11. 22.11.

Diskuse

smutné ale očekávatelné TS Charlie, 13.11.2025 17:38, 5 příspěvků
to snad ne? Kuba Turek, 12.11.2025 13:44, 3 příspěvky
Inu Honza, 12.11.2025 13:03, 1 příspěvek
to snad ne? vodák Marek, 12.11.2025 11:20, 3 příspěvky
Draschicexe climber, 11.11.2025 11:50, 1 příspěvek
dobré video zlískal jsem se jako dobytek, 8.11.2025 21:42, 2 příspěvky
dobré video vodák Marek, 6.11.2025 4:43, 2 příspěvky
Liška, václavka Michael Beranekdeveloppex.beranek@wanadoo.fr, 5.11.2025 15:36,...
Hmm před 11 lety Horydoly, 5.11.2025 14:48, 2 příspěvky
Hmm Honza, 5.11.2025 12:45, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

přednášky o lavinové prev... Horydoly , 13.11.2025 1:33
Kutnohorsko a Kolínsko Horydoly , 12.11.2025 10:15
Re: Svatomartinská husa Horydoly , 12.11.2025 10:12
Svatomartinské slavnosti ... Horydoly , 12.11.2025 10:09
Svatomartinské hody jsou ... Horydoly , 12.11.2025 10:07
Svatomartinská husa Horydoly , 12.11.2025 10:05
Sex po šedesátce Horydoly , 12.11.2025 10:01
Tajemství názvů ženských ... Horydoly , 12.11.2025 9:59